Σχεδόν το ένα τρίτο από τις σχολές σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική. Τα δύο τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο είναι τα μόνα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς, ενώ αρκετές είναι και οι Σχολές στο Πανεπιστήμιο Πάτρας που αντιμετωπίζουν ανάλογη κατάσταση. Μαύρο πανί για τους καταληψίες φοιτητές αποτελεί η θεσμοθέτηση των ιδιωτικών ΑΕΙ.
Σε όσες σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη, είναι καθολική η αναστολή των μαθημάτων, ενώ σε κάποιες έχει ήδη ανακοινωθεί η ακύρωση των εξετάσεων τουλάχιστον μέχρι τις 30/1.
Δεδομένων των συνθηκών, εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να προχωρήσουν στη διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως. Το θέμα θα συζητηθεί στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.
Οι υπό κατάληψη σχολές στην Πελοπόννησο
Μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη (25/1), οι πανεπιστημιακές σχολές, που έχουν ενημερώσει ότι θα βρίσκονται σε κατάληψη τουλάχιστον μέχρι τις 30/1 είναι οι ακόλουθες:
Πάτρα:
- Πολιτικών Μηχανικών
- Φυσικό
- Θεάτρου
- ΗΜΜΥ
- Αρχιτεκτονική
- CEID
- ΤΕΕΑΠΗ
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου:
- Σχολή Καλών Τεχνών
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα συγκαλέσουν εκ νέου Γενικές Συνελεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το αν θα συνεχιστούν οι καταλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αριθμός των φοιτητών, που συμμετέχουν στις συνελεύσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Εξετάσεις εξ αποστάσεως
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και να μη χαθεί το εξάμηνο, εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο παροτρύνει τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε εξ αποστάσεως εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας ή … , υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγηση». Στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι μπορούν αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοί να εφαρμοστούν «σε ανωτέρα βία ή έκτακτες συνθήκες, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή η χρήση των υποδομών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του…».
Ορισμένες σχολές αντιδρούν, θεωρώντας πως η διαδικασία απαιτεί χρόνο και χρήμα καθώς υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, που πρέπει να διευθετηθούν.
Εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις
Τη διενέργεια ποινικής έρευνας για τις καταλήψεις καθώς και τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρυτανικών αρχών σχετικά με τη μη αποτροπή των καταλήψεων, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος.
Η έρευνα έχει ανατεθεί στον εισαγγελέα πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη και στόχο έχει να εξεταστούν οι πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων πρυτανικών αρχών στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.
Επιπλέον, η εισαγγελική έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος.
Νέο συλλαλητήριο την 1η Φεβρουαρίου
Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κλιμακώνονται. Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στις 12:00 στα Προπύλαια.
Επιπλέον, την ημέρα που θα τεθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν απογευματινό συλλαλητήριο.