home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Λυγουριό: Μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός ο παραδοσιακός οικισμός;

Το πάνω χωριό αλλάζει όψη – Τα επόμενα βήματα και η προοπτική
Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό (1)

Το Λυγουριό αποτελούσε ανέκαθεν πέρασμα για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Επιδαύρου. Γνωστοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες, καλλιτεχνικά «τέρατα» του θεάτρου και των τεχνών αγάπησαν αυτόν τον τόπο, αναμείχθηκαν με τους ντόπιους, έκαναν καθημερινότητά τους τις συνήθειες των μόνιμων κατοίκων, αλλά και μεταλαμπάδευσαν σε αυτούς την αίγλη τους και τις συνήθειες τους.

Γράφουν: Γκάτζιος Μάριος Ηρακλής, Λάμπρος Καραγιάννης*

Δεν είναι λίγοι αυτοί που από την δεκαετία του 1950, την θερινή κυρίως περίοδο εγκατέλειπαν το κλεινόν άστυ και μετακόμιζαν στο Λυγουριό, για να βρίσκονται κοντά στο Αρχαίο Θέατρου της Επιδαύρου, αλλά και να χαλαρώνουν στην ξεγνοιασιά του χωριού.

Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό (2)
Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό

Έχοντας όλες τις προϋποθέσεις όμως, το Λυγουριό ποτέ μέχρι σήμερα δεν αναπτύχθηκε τουριστικά για τον πολύ κόσμο, αλλά έμεινε μέχρι τώρα απλά ένα πέρασμα, για τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου ή μια στάση για φαγητό στις ταβέρνες. Κάποιοι – τα περασμένα χρόνια – έκαναν την αρχή και αγόρασαν κάποια από τα εγκαταλλελημένα σπίτια του ιστορικού πάνω χωριού, τα ανακατασκεύασαν και απολαμβάνουν εκεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της χρονιάς, ή πετάγονται τα Σαββατοκύριακα και τα καλοκαίρια.

Ο ίδιος ο δήμος Επιδαύρου όπου υπάγεται το Λυγουριό, πάντα είχε ως πλάνο την ανάπτυξη, όμως δεν έβρισκε τον τρόπο, ελπίζοντας μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που σκόνταφτε με την σειρά της στην έλλειψη υποδομών. Αλλά φαίνεται ότι πλέον ένα πλάνο μπαίνει σε εφαρμογή, με προοπτική για να γίνει το ιστορικό πάνω χωριό ένας πόλος έλξης. Μια απλή, αλλά σημαντική κίνηση αναβάθμισης και βελτίωσης του χωριού στοχεύει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την προσέλκυση επενδύσεων.

Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό (3)
Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό

Η πλακόστρωση και η ανάπτυξη

Η πλακόστρωση στο πάνω Λυγουριό φαίνεται να είναι ένα σημαντικό βήμα στο ευρύτερο σχέδιο για την ανάπτυξη. Αφορμή οι πολλές φθορές που υπήρχαν στο οδικό δίκτυο, προκαλώντας ουκ ολίγες φορές τα παράπονα των κατοίκων και την αδιαφορία των επισκεπτών. Το εγκαταλελειμμένο ιστορικό τμήμα του χωριού, με τα διαλυμένα, όλο μπαλώματα στενά δρομάκια με τις πρόχειρες – κατά καιρούς – επεμβάσεις βελτίωσης είχε ως αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η κυκλοφορία τόσο των πεζών, όσο και των οχημάτων. Ούτε λόγος φυσικά για σύγχρονο φωτισμό, κάτι που δυσχέραινε ακόμα περισσότερο την ζωή εκεί.

Η κατασκευή πλακόστρωτου στους δρόμους με νέες προδιαγραφές και αντιολισθητικές ιδιότητες, η τοποθέτηση χαμηλών φώτων με σκοπό τον πιο «έντονο» φωτισμό και την δημιουργία ζώνης όδευσης τυφλών, άλλαξε μονομιάς το τοπίο.

Podcast με τον εκδότη Ιωάννη Σαρρή

Σε δηλώσεις του ο Ιωάννης Σαρρής, πρώην εκδότης τοπικής εφημερίδας, κάνει λόγο για μία συντονισμένη προσπάθεια αναβάθμισης του χωριού από παλιότερα: «Όσο αφορά για τον εξωραϊσμό που αυτή την στιγμή πραγματοποιείται, πράγματι αποτελεί μία ευθύνη και οπωσδήποτε μία πρωτοβουλία του Δήμου και όχι των κατοίκων. Είναι μία πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το συγκεκριμένο έργο, που έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει όψη ο ιστορικός, θα λέγαμε, άνω οικισμός του Λυγουρίου, αφού θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Λυγουριό χωρίζεται σε δύο ιστορικούς περιόδους: Η πρώτη ιστορική περίοδος είναι το παλιό γεωργο-κτηνοτροφικό χωριό, κατά κάποιο τρόπο, που συνδεόταν με τις γεωκτηνοτροφικές ασχολίες και δραστηριότητες. Η βασική παραγωγή ήταν το ελαιόλαδο, αλλά μετά το 1955 με την καθιέρωση του θεσμού του φεστιβάλ αυτό άλλαξε.

Και πιο παλιά περνούσαν επισκέπτες από το Λυγουριό για να πάνε στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, αλλά μετά το 1955 έχουμε και τον θεσμό των Επιδαυρίων που άλλαξε την ζωή μας. Να φανταστούμε ότι καταργήθηκε η μετανάστευση για το Λυγουριό. Έπαψαν να φεύγουν οι άνθρωποι και να μένουν εδώ, γιατί άρχισαν να βρίσκουν θέσεις εργασίας αφενός και ενδιαφέρον ζωής». Συνεχίζοντας αναφέρει: «Σχετικά με τον εξωραϊσμό του χωριού θα γίνουν κι άλλα βήματα από ό,τι μαθαίνουμε, όπως αυτό που αναφέρθηκε ότι οι δρόμοι θα πάρουν ονόματα διάσημων καλλιτεχνών και γενικά ανθρώπων που στήριξαν και στηρίζουν το φεστιβάλ. Αυτή θα είναι η προοπτική και τα επόμενα βήματα που φαντάζομαι ότι θα γίνουν».

Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό (4)
Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό

Προσέλκυση επενδύσεων

Το γενικότερο έργο ανάπλασης επέφερε βελτίωση της αισθητικής του χώρου και καλύτερη οργάνωση των υπογείων δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, παροχές οικιακής σύνδεσης). Η ανάπλαση του άνω χωριού αποτελεί ένα μέρος του γενικότερου σχεδίου ανάπλασης του Δήμου που σκοπό έχει την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στο χωριό, την ανάπτυξη της περιοχής και την ενεργοποίηση των νέων, ώστε να ασχοληθούν ενεργά με τον τόπο τους. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα είναι ευχάριστο τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες, έχει απώτερο σκοπό την προσέλκυση επιπλέον επισκεπτών, και αποτελεί κυριότερο στόχο του Δήμου.

Podcast με Δήμαρχο Επιδαύρου Τάσο Χρόνη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης ανέλυσε του στόχους της ανάπλασης και τί πρέπει να ακολουθήσει: «Στοχεύει στην ανάδειξη του άνω χωριού, το οποίο έχει πολλά πετρόκτιστα σπίτια, με τα πιο πολλά να είναι εγκαταλελειμμένα. Με το ξεκίνημα αυτής της ανάπλασης φτιάχνονται πολλά σπίτια, χωρίς να χαλούν την τοιχοποιία τους, δηλαδή αναβαθμίζονται διαρκώς χωρίς να χαλούν τα παραδοσιακά τους στοιχεία. Αυτή είναι και η δική μας στόχευση, να γίνει αυτός ο οικισμός στο μάτι του επισκέπτη πιο παραδοσιακός και να μπορεί κάποιος να τον περπατήσει και να δει πώς ήταν η περιοχή με την ιδιαιτερότητα και την ομορφιά που έχει αυτό το κομμάτι». Για την καθημερινότητα στο πάνω χωριό αναφέρει: «Παράλληλα με το έργο λύνονται αρκετά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών. Ένα από αυτά είναι ότι υπάρχει μία προσπάθεια απορροής των όμβριων με φυσικές κλήσεις προς τον κεντρικό δρόμο και ουσιαστικά η περιοχή οργανώνεται με σκοπό να γίνει μία περιοχή ήπιας κυκλοφορίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πεζοδρόμηση ή αν θέλετε την καλύτερη διέλευση των κατοίκων ή των επισκεπτών».

Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό (6)
Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Επιδαύρου επισημαίνει ότι η ανάπλαση του άνω χωριού δεν αποτελεί μία μεμονωμένη προσπάθεια, αλλά μέρος ενός οράματος για γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής: «Υπάρχει έντονος φωτισμός, πυκνός, και κυρίως χαμηλός που  αναδεικνύει την περιοχή και υπάρχει ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας για τους κατοίκους. Στόχος μας είναι να δώσουμε στους πολίτες ένα κίνητρο να περπατήσουν.

Υπάρχει μία σκέψη μαζί με τον κεντρικό δρόμο να γίνουν τοπόσημα, κάποια σημεία που θα αναδεικνύουν την ιστορία και του φεστιβάλ και του αρχαίου θεάτρου, αλλά και γενικότερα του Λυγουριού μέσα από το πρίσμα της αρχαίας τραγωδίας και του αρχαίου θεάτρου. Αυτό, εφόσον υπάρχει μία χαρτογράφηση, θα κάνει τον επισκέπτη να προσπεράσει ολόκληρο το κομμάτι και έτσι να δημιουργηθούν επιχειρήσεις, είτε είναι εστίαση, είτε να υπάρξουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς ένα πρόβλημα που έχει το Λυγουριό είναι ότι ο αριθμός των ξενοδοχείων είναι μικρός και δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Στόχος μας είναι να γυρίσει η νέα γενιά στον τόπο, γιατί η νέα γενιά ξέρει να δημιουργήσει. Αυτό που μπορεί να γίνει συμπληρωματικά με τα άλλες περιοχές που έχουμε, όπως η Νέα Επίδαυρος η οποία είναι το χωριό που έχει γίνει η πρώτη συνέλευση και μάλιστα σε λίγες ημέρες παραδίδεται το ανακαινισμένο Βυζαντινό Κάστρο, αλλά και το Μουσείο που υπήρχε ήδη, συνεχίζει να λειτουργεί. Η Αρχαία Επίδαυρος με το Μικρό Θέατρο, αλλά και το κομμάτι το παραλιακό. Όλα αυτά θέλουμε να τα παντρέψουμε και να ξέρει ο καθένας ότι μπορεί να έρθει στην περιοχή μας, στο Λυγουριό, στην Επίδαυρο και να μπορέσει να μείνει όχι σαν απλός επισκέπτης, αλλά ως παρατηρητής και να γυρίσει όλα τα χωριά».

Για τον ρόλο της πολιτείας και αν υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης από τον ιδιωτικό τομέα δηλώνει: «Φυσικά χρειάζεται. Η πολιτεία μπορεί να κάνει μόνο τις υποδομές και τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα μπορεί να τα κάνει μόνο ο ιδιώτης, ο οποίος πρέπει να δει ένα κίνητρο. Εμείς ομορφαίνουμε τον τόπο, παρέχουμε τις υποδομές και περιμένουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό (9)
Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό

Το ρεπορτάζ και η ιδέα

* Τα κείμενα αυτά δημιουργήθηκαν από τους φοιτητές Μάριο Ηρακλή Γκάτζιο και Λάμπρο Καραγιάννη, και αποτελούν εργασία με τίτλο: «Λυγουριό: Το ιστορικό πάνω χωριό μπορεί να γίνει πόλος ανάπτυξης;», για το μάθημα «Διαδικτυακή Δημοσιογραφία» του Πανεπιστημίου Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Δυτικής Μακεδονίας.

Οι δύο φοιτητές παρακάτω εξηγούν αναλυτικά πώς δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και πώς αντλήθηκε η ιδέα για την τουριστική ανάπτυξη του Λυγουριού. Ακολουθεί το Report της εργασίας τους:

Για την δημιουργία του ρεπορτάζ με τίτλο: «Λυγουριό: Το ιστορικό πάνω χωριό μπορεί να γίνει πόλος ανάπτυξης;», εργασθήκαμε δύο άτομα κατανέμοντας μεταξύ μας τις εργασίες συλλογής  οπτικοακουστικού υλικού, στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με το θέμα. Επίσης συνεργαστήκαμε στη συγγραφή του κειμένου. Η διαδικασία διήρκεσε μία εβδομάδα.

Το θέμα επιλέχθηκε με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στο χωριό Λυγουριό που αποτελεί εξοχική κατοικία του ενός μέλους της ομάδας. Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε και η μεγάλη ιστορία της περιοχής, καθώς βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Καθίσταται σαφές ότι η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλο ιστορικό, αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον, οπότε η μορφή των επενδύσεων που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στον συγκεκριμένο τόπο είναι εξαιρετικής σημασίας. Η ανάπτυξη ενός χωριού σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για την χώρα θεωρήθηκε εξέχοντος ενδιαφέροντος και θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να ερευνηθεί περισσότερο.

Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό (12)
Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό

Ο βασικός άξονας του θέματος μας ήταν η ανάπτυξη στο χωριό Λυγουριό. Επικεντρωθήκαμε στο σχέδιο που έχει ο Δήμος, που υπάγεται η περιοχή, για την τωρινή αναβάθμιση του χωριού και το μελλοντικό πλάνο της δημοτικής αρχής για την συνέχιση της αναβάθμισης.

Το γεγονός που υπήρξε αφορμή για το ρεπορτάζ μας ήταν η ανάπλαση του οδικού δικτύου στο άνω μέρος του χωριού Λυγουριού. Βασικός στόχος ήταν η ανάδειξη του έργου ως ένα μέρος του πλάνου ανάπτυξης της περιοχής και όχι ως μία μεμονωμένη ενέργεια βελτίωσης της καθημερινότητας των ντόπιων. Άλλωστε τα δεδομένα που προέκυψαν μέσω της έρευνας έδειξαν την διάθεση του Δήμου για στοχευόμενες κινήσεις, όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον, που θα κάνουν  την περιοχή  πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και θα διευκολύνουν παράλληλα την καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων. Επιπρόσθετα  αποτελεί πηγή έμπνευσης για την νέα γενιά του τόπου προκειμένου να εργαστεί για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή για την ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης σκοπός είναι και η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων με την μορφή επένδυσης για την αύξηση των επιχειρήσεων και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Εκτός από την γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης θέλαμε να κάνουμε μία αναφορά στο παρελθόν, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το χωριό και πιο συγκεκριμένα το μειωμένο ενδιαφέρον των κατοίκων του παλιού χωριού, που το χρησιμοποιούσαν κυρίως ως κατοικία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ κάποιοι άλλοι το είχαν εγκαταλείψει. Επίσης θέλαμε να αναδείξουμε την ιστορική σημασία του άνω χωριού, τον χαρακτήρα του, πριν αλλά και μετά, σε συνδυασμό με την Επίδαυρο, τις τέχνες και τους καλλιτέχνες που αγάπησαν και πρόσφεραν ή επένδυσαν στο χωριό. Επιπλέον να καταδείξουμε παλιότερες επενδύσεις, οι οποίες απέτυχαν να δώσουν έναν διαφορετικό τόνο στο χωριό με αποτέλεσμα να  προσελκύσουν ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και τις ενέργειες που έγιναν και αναδείχθηκαν ως θεμέλια των τωρινών και μελλοντικών ενεργειών του Δήμου για ανάπλαση της περιοχής.

Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό (18)
Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό

Ένα άλλο στοιχείο που θέλαμε να καταγράψουμε είναι εάν  η πολιτεία από μόνη της είναι ικανή να φέρει εις πέρας τέτοια εγχειρήματα ανάπτυξης και ανανέωσης, χωρίς ιδιωτική βοήθεια. Ο Δήμος, κατά το παρελθόν, στήριζε πολλές πρωτοβουλίες, για αναβάθμιση από ιδιώτες με αποτέλεσμα αυτές να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τη σημερινή εποχή, όπου παρέχει  ο ίδιος  τις υποδομές και δεν στηρίζει την προσπάθεια του αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι στόχοι βέβαια του Δήμου δεν σταματάνε εκεί καθώς επιθυμούν να φέρουν τους ίδιους τους κατοίκους πιο κοντά με τον τόπο τους και να τους δημιουργήσουν το κίνητρο να μείνουν μόνιμα στην περιοχή, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους με έργα πνοής.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπλαση του άνω χωριού που καθιστά την μετακίνηση με τα πόδια πιο εύκολη, επιπλέον έχει βοηθητική λωρίδα για τους τυφλούς και το νέο οδικό δίκτυο είναι εξοπλισμένο με πυκνό και έντονο φωτισμό, ώστε να δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Έτσι περισσότεροι κάτοικοι και κυρίως, σε ηλικία, θα προτιμήσουν το χωριό ως μόνιμη κατοικία και θα συμβάλουν στην προσπάθεια της ανάπλασης του Δήμου. Η δημοτική αρχή πιστεύει χαρακτηριστικά ότι η νέα γενιά μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα, ώστε να υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη στην περιοχή. Η εικόνα του χωριού έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό προς το καλύτερο κάτι το οποίο αναφέρεται τόσο στις συνεντεύξεις, αλλά και στην τεχνική έκθεση δείχνοντας την σημασία και την πρόοδο του έργου ως τώρα. Επίσης θέλουμε να δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όσους διαβάσουν το ρεπορτάζ μεταφέροντας την  τωρινή προσπάθεια που γίνεται καθώς και τα έργα που υλοποιούνται και αλλάζουν  την περιοχή.

Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό (13)
Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό

Για την παρουσίαση του θέματος επιλέξαμε αρχικά να πάρουμε συνέντευξη από δύο πρόσωπα που θα μπορούσαν να δώσουν αρκετές πληροφορίες για το χωριό. Την πρόσβαση στα δύο αυτά πρόσωπα αποκτήσαμε μέσω της ιδιότητας του ενός από εμάς, καθώς είναι αρθρογράφος στην διαδικτυακή εφημερίδα (anagnostis.org) Το πρώτο πρόσωπο ήταν ο Δήμαρχος Επιδαύρου, όπου υπάγεται το χωριό Λυγουριό, Τάσος Χρόνης. Μέσω της συγκεκριμένης συνέντευξης σκοπός μας ήταν να αντλήσουμε πληροφορίες για τα σχέδια του Δήμου για την περιοχή και πως θα καταφέρει να κάνει το χωριό μία διαρκώς ακμάζουσα περιοχή, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το άνω χωριό, όπως οι ρωγμές και ο ανεπαρκής φωτισμός του δρόμου με κίνδυνο ατυχήματος ανά πάσα στιγμή ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Με γνώμονα αυτές τις δυσκολίες αποφασίστηκε από τη δημοτική αρχή η ανάπλαση του δρόμου, προκειμένου να κάνει πιο εύκολη την προσβασιμότητα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Επιπρόσθετα να αναδείξουμε λεπτομέρειες σχετικά με τα υπόλοιπα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή (π.χ. χαμηλός αριθμός ξενοδοχείων), αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του Δήμου (π.χ. η μετονομασία των δρόμων με ονόματα καλλιτεχνών που έχουν συνδεθεί με την περιοχή).

Μέσω του Δημάρχου αναζητούσαμε και οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο μέσω του οποίου θα εμπλουτίζαμε την έρευνα μας. Το δεύτερο πρόσωπο από το οποίο πήραμε συνέντευξη ήταν ο Γιάννης Σαρρής, πρώην εκδότης τοπικής εφημερίδας, που συνεχίζει να αρθρογραφεί στον Τύπο της ευρύτερης περιοχής. Μέσω εκείνου αντλήσαμε επιπλέον στοιχεία για τη τωρινή εικόνα του χωριού, καθώς και την σημασία που είχε ότι το έργο ανέλαβε εξ ολοκλήρου η δημοτική αρχή χωρίς να έχει ουσιαστική βοήθεια από τους κατοίκους της περιοχής. Επιπλέον να αναδείξουμε το αισιόδοξο κλίμα ανάπτυξης που επικρατεί, αλλά και να φωτίσουμε πτυχές του παρελθόντος του χωριού και να αναφερθούμε στην χρονιά που το άλλαξε ριζικά.

Έπειτα μαγνητοσκοπήσαμε βίντεο και φωτογραφίες από την περιοχή. Τα βίντεο τραβήχτηκαν με την  τεχνική  road trip. Όλο το οπτικοακουστικό υλικό υπέστη επεξεργασία (μοντάζ) για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος κατά την παρουσίαση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τελευταία πηγή που υποστήριξε το ρεπορτάζ μας ήταν η τεχνική έκθεση του πολιτικού μηχανικού που ανέλαβε την ανάπλαση του οδικού δικτύου του άνω χωριού. Από την τεχνική έκθεση αντλήθηκαν και φωτογραφίες, τις οποίες προτιμήσαμε να μην δημοσιεύσουμε αλλά να τις αντικαταστήσουμε με σημερινές εικόνες σε σημεία που έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση, ενώ την πρόσβαση μας έδωσε ο Δήμαρχος Τάσος Χρόνης. Στη συνέχεια ακολούθησε απομαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων, ώστε να αφαιρεθούν μέρη της συνέντευξης που ενδεχομένως να μην πρόσδιδαν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το θέμα μας.

Η μαγνητοφώνηση της συνέντευξης του Δημάρχου έγινε στο Δημαρχείο Επιδαύρου, ενώ με τον Ιωάννη Σαρρή έγινε τηλεφωνικώς.

Μετά προχωρήσαμε στην συγγραφή του κειμένου, προσπαθώντας να χωρίσουμε το κείμενο μας σε ενότητες οι οποίες θα διατύπωναν το θέμα με την σειρά που θέλαμε, αλλά θα τόνιζαν και τα σημεία που θεωρήσαμε ως εξέχουσας σημασίας  για το  ρεπορτάζ. Για την συγγραφή του κειμένου δημιουργήθηκε σχεδιάγραμμα τόσο του κειμένου, αλλά και των συνεντεύξεων με στόχο την ομαλότερη ένταξη των συνεντεύξεων εντός του κειμένου.

Μετά την ολοκλήρωση του κειμένου δημιουργήσαμε μία ιστοσελίδα και το τελικό στάδιο ήταν η ένταξη του οπτικοακουστικού υλικού και του κειμένου στην ιστοσελίδα με σκοπό την δημιουργία ενός  ωραίου ευανάγνωστου αποτελέσματος με συνοχή.

Video μορφής roadtrip του έργου 

Για τη δημιουργία του ρεπορτάζ χρησιμοποιήθηκαν αρκετά εργαλεία. Τα περισσότερα ήταν ψηφιακά, καθώς χρειάστηκε να γίνει επεξεργασία ηχητικού και οπτικού υλικού. Η  συγγραφή του κειμένου στην πρώιμη μορφή του έγινε μέσω του Microsoft word. Η μαγνητοφώνηση της συνέντευξης, η λήψη φωτογραφιών και βίντεο έγινε μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ το μοντάζ των παραπάνω στοιχείων έγινε μέσω της εφαρμογής Filmora, όπου διορθώσαμε την ποιότητα των βίντεο με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα και αφαιρέσαμε τα νεκρά σημεία από τα ηχητικά ντοκουμέντα των συνεντεύξεων.

Η δημιουργία της ιστοσελίδας έγινε από την εφαρμογή Βlogspot. Για την δημιουργία της ιστοσελίδας βασιστήκαμε σε οδηγίες και μεθόδους που διδαχτήκαμε σε αλλά μαθήματα της σχολής με το συγκεκριμένο θέμα. Παρότι ήταν ένα ιδιαίτερο μέρος της εργασίας, δεν μας δυσκόλεψε και ήταν αρκετά οικείο και δεν μας απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Περαιτέρω αναλύσεις και σχεδιαγράμματα του ρεπορτάζ, αλλά και του report  έγιναν γραπτά.

Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό (1)
Πλακόστρωση πάνω Λυγουριό

Συνοψίζοντας μέσω της έρευνας και της συγγραφής του ρεπορτάζ κατανοήσαμε πόσο σημαντική μπορεί να αποδειχθεί μία επενδυτική πράξη για μία περιοχή με λίγους κατοίκους και πως μπορεί να αναζωογονηθεί ολόκληρη η περιοχή. Το Λυγουριό από μία απλή  περιοχή που είχε τον χαρακτήρα  εξοχικής κατοικίας και περιορισμένες ανέσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες έχει μετατραπεί σε μία  περιοχή που παρέχει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο και έχει ως στόχο την εκμετάλλευση της γεωπολιτικής της θέσης προς όφελος των κατοίκων και την προσέλκυση επενδύσεων με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη τόσο της περιοχής, όσο και των κατοίκων της αναβαθμίζοντας το βιοποριστικό τους επίπεδο κάνοντας περιοχή  τους ελκυστική τόσο για μόνιμη κατοικία όσο και για προορισμό διακοπών.

Έτσι αποτελεί παράδειγμα και για άλλες περιοχές  που θέλουν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης τους, να αυξήσουν τον τουρισμό τους και να αποτελούν εύπορες περιοχές που θα παρέχουν ευχάριστη διαμονή σε μόνιμους κατοίκους και μη. Τέλος, οι αντίστοιχες δημοτικές αρχές οφείλουν να βαδίσουν προς την ίδια κατεύθυνση και να μην επαναπαύονται περιμένοντας την βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Μπορει να ειναι αρχη αναπτυξης, αλλα δυστυχως το επανω χωριο δεν το εχετε δειξει ολο, ποσο μαλιστα την “αναπτυξη” των λακουβων στους τσιμεντοδρομους

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis