home design 800Χ400

Πορτοκάλια Αργολίδας: Αξεπέραστη γλυκύτητα και ποιότητα – Θα εκτοξευτεί η τιμή τους αν γίνουν ΠΟΠ

Η ΔΕΣΑ θα εξετάσει άμεσα την προοπτική να αναγνωριστεί το πορτοκάλι Αργολίδας ως προϊόν ΠΟΠ

Η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας συνεχίζει την ενημέρωσή της προς τα μέλη της, τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας αλλά και τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται να μάθουν τι συμβαίνει στην αγορά αυτή την περίοδο.

«Πορτοκάλια-ΠΟΠ Αργολίδας»

‘Ήρθε λοιπόν ο καιρός η αξεπέραστη «γλυκύτητα» και ποιότητα των πορτοκαλιών της Αργολίδας να τους δώσει την θέση που τους αξίζει στην αγορά!

Με σκοπό την πιστοποίηση των ξεχωριστών χαρακτηριστικών και την ενίσχυση της δυναμικής στις αγορές των εσπεριδοειδών της Αργολίδας, η ΔΕΣΑ θα εξετάσει άμεσα την προοπτική να αναγνωριστούν ως προϊόντα ΠΟΠ. Να σημειωθεί ότι τα ΠΟΠ «Μήλα Ζαγορίν» απολαμβάνουν έως και 120% καλύτερες τιμές από τα μη πιστοποιημένα.

Εικόνα της Αγοράς Εσπεριδοειδών

  • Σταθερά πάνω από 30 λεπτά η τιμή των Μέρλιν
  • Αυξημένες κατά 4,3% είναι οι φετινές εξαγωγές πορτοκαλιών έως 5 Ιανουαρίου έναντι της αντίστοιχης περσινή περιόδου, παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά των εσπεριδοειδών ήταν όψιμη.
  • Εξακολουθεί να είναι υψηλή και προβλέπεται να παραμείνει, η ζήτηση εσπεριδοειδών στην ευρωπαϊκή αγορά.
  • Περιορισμένες έναντι των προηγούμενων ετών οι ποσότητες πορτοκαλιών που έχουν απομείνει στην Αργολίδα.

Η ΔΕΣΑ συστήνει στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση και να λάβουν υπόψη τους πως αν επιτρέψουν οι τιμές των ΝΑΒΕΛ να κατρακυλήσουν κάτω από τα 0,31 €/kg, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί το κόστος παραγωγής για να διατηρηθούν τα χωράφια παραγωγικά και την επόμενη χρονιά.

Να γίνουν έλεγχοι από τις Διευθύνσεις Γεωργίας

Τον Οκτώβριο 2023, σε συνέχεια προηγούμενων ετών, πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές πορτοκαλιών από την Αργολίδα που δεν είχαν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα.

Επειδή ελλοχεύει ανάλογος κίνδυνος από την πρώιμη είσοδο στην αγορά ανώριμων LANE LATE, οι διευθύνσεις γεωργίας πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για την προστασία του προϊόντος και της φήμης των Ελληνικών πορτοκαλιών.

«Ξινά» τα Αιγυπτιακά

Τα Αιγυπτιακά πορτοκάλια αποδεικνύονται «ξινά» για τους ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς όπως δηλώνουν έμποροι ανώτατου επιπέδου στην ευρωπαϊκή αγορά, «…αν και τα Αιγυπτιακά πορτοκάλια μπορεί να έχουν καλή εξωτερική εμφάνιση, δεν διαθέτουν καλές οργανοληπτικές και γευστικές ιδιότητες αφού η σχέση σακχάρου-οξύτητας δεν είναι η βέλτιστη» και για το λόγο αυτό οι έμποροι δηλώνουν πώς «…δεν πρόκειται να διαθέσουν στην αγορά πορτοκάλια από την Αίγυπτο». (avaasaja.org_08.01.24)

Συναγερμός για το Phyllosticta citricarpa

Κινητοποίηση των φυτουγειονομικών υπηρεσιών της Ισπανίας στα λιμάνια εισόδου πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, καθώς κατά το 2023 εντοπίστηκαν 32 περιπτώσεις παραβίασης των ευρωπαϊκών φυτουγειονομικών κανονισμών, μεταξύ άλλων και για το παράσιτο καραντίνας μαύρη κηλίδωση των εσπεριδοειδών (Phyllosticta citricarpa).

Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί και η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (SANTE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (agronewscomunitatvalenciana.com_16.01.24)

Σχόλια

Exit mobile version