home design 800Χ400

Τουρισμός: Πώς θα αξιοποιήσει η Πελοπόννησος τις αναπτυξιακές της δυνατότητες

Τι καταδεικνύει η έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ για την τουριστική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Επισημαίνεται η έλλειψη σε υποδομές και επενδύσεις

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, αλλά χρειάζεται να επενδύσει σε υποδομές και να αναβαθμίσει τα προϊόντα της, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Η έκθεση που προτείνει στρατηγικές κατευθύνσεις και δράσεις με ορίζοντα το 2030, αναφέρει ότι η Πελοπόννησος έχει δυνατότητες ανάπτυξης στους τομείς του Ήλιου και Θάλασσας, του Yachting, του Πολιτιστικού και Θρησκευτικού Τουρισμού, του MICE και του Αγροτουρισμού. Ωστόσο, η περιοχή αντιμετωπίζει ελλείψεις σε υποδομές, όπως αεροπορικές συνδέσεις, λιμενικές υποδομές και σιδηροδρομική σύνδεση.

Επιπλέον, η Πελοπόννησος χρειάζεται να αναβαθμίσει τα προϊόντα της, ώστε να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και να αυξήσει τα έσοδά της.

Επισκέψεις και έσοδα

Κατά το 2022 η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποδέχθηκε το 3% των επισκέψεων επί του συνόλου, με μείωση κατά 1% σε σύγκριση με το 2019 (από 899 χιλ. σε 891 χιλ.), ενώ το μερίδιό της στις εισπράξεις ήταν στο 3%, αυξημένο κατά 9% σε σύγκριση με το 2019 (από 417 εκατ. ευρώ σε 453 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, η Μέση Δαπάνη αυξήθηκε κατά 10% από 464 ευρώ σε 509 ευρώ.

Τα έσοδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον τουρισμό το 2022 αντιπροσώπευαν το 3% (628 εκατ. ευρώ) των συνολικών εσόδων της χώρας, ενώ η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας ανήλθε σε 6%.

Χαμηλές πτήσεις για την Πελοπόννησο

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, στην έκθεση αναφέρεται ότι η Περιφέρεια αντιπροσωπεύει το 2022 το 1% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας. Την περίοδο 2019-2021 το αεροδρόμιο Καλαμάτας σημείωσε μείωση διεθνών αφίξεων κατά 50% (από 153 χιλ. το 2019 σε 77 χιλ. το 2021).

Το 2022, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 σημειώνοντας την περίοδο 2019-2022 αύξηση κατά 4% (από 153 χιλ. το 2019 σε 160 χιλ. το 2021).

Οι προτάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού

Σχετικά με τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η μελέτη στέκεται σε σειρά ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, η έκθεση προτείνει:

  • Δράσεις ενίσχυσης/αναβάθμισης λιμενικών υποδομών και μαρινών, αγκυροβολίων και θέσεων ελλιμενισμού
  • Ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Περιφέρειας
  • Ενίσχυση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Περιφέρειας
  • Δράσεις βελτιστοποίησης της πρόσβασης και της διαχείρισης του κοινού σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.
  • Δράσεις ενοποίησης και διασύνδεσης των πόρων Πολιτιστικού & Θρησκευτικού Τουρισμού
  • Δράσεις βελτίωσης της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επισκεπτών (ανάδειξη Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης στο Ναύπλιο, κατασκευή ειδικών χώρων διημέρευσης, αναβάθμιση υποδομών πληροφόρησης, αναμονής και υγιεινής σε χώρους υποδοχής κοινού και συγκοινωνιακούς κόμβους, εφαρμογές διαχείρισης κοινού σε δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους).
  • Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του Ναυπλίου ως έξυπνης πόλης.
  • Προβολή και προώθηση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων του προορισμού οι οποίοι προσφέρονται για καταδυτικό τουρισμό συνεργειακά με τον τουρισμό σκαφών αναψυχής.
  • Δημιουργία ενιαίας διαδικτυακής τουριστικής πύλης για την Περιφέρεια και πλήρης διασύνδεσή της με τις τουριστικές πύλες που θα δημιουργηθούν για κάθε κύριο και συμπληρωματικό προϊόν, με σκοπό τη γρήγορη, εύκολη και ολοκληρωμένη παροχή και αναζήτηση πληροφόρησης στον επισκέπτη για όλες τις προσφερόμενες τουριστικές εμπειρίες, δραστηριότητες, παροχές και τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και εμφάνιση των αποτελεσμάτων σε μορφή λίστας και διαδραστικού χάρτη.
  • Εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής επικοινωνίας, προβολής και προώθησης στο πλαίσιο ανάπτυξης του Περιφερειακού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO).

Η υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων και επενδύσεων θα επιτρέψει στην Πελοπόννησο να αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες και να γίνει ένας πιο ανταγωνιστικός προορισμός.

Σχόλια

Exit mobile version