home design 800x400

home design 1170Χ320

Τι θα γίνει με τη συνεχιζόμενη ρύπανση στον Αργολικό Κόλπο;

Η ρύπανση προκαλείται από την υπερχείλιση του βιολογικού, πιθανότατα λόγω του μεγάλου φόρτου που δέχεται από τα χυμοποιεία της περιοχής
Ρύπανση Βιολογικός

Μεγάλη θαλάσσια ρύπανση εντοπίστηκε για ακόμα μια φορά στον Αργολικό κόλπο, σε τοποθεσία στον Υγρότοπο μεταξύ Ναυπλίου-Νέας Κίου. Το φαινόμενο παρατηρείται στην εκβολή των εκροών του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής, και είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονης δυσοσμίας.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, η ρύπανση προκλήθηκε από την υπερχείλιση του βιολογικού, πιθανότατα λόγω του μεγάλου φόρτου που δέχτηκε από τα χυμοποιεία της περιοχής.

Η σύνδεση με τον υγρότοπο και η επίδραση στη φύση

Το σημείο που καταλήγει ο βιολογικός είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον Υγρότοπο της περιοχής Ναυπλίου-Νέας Κίου, ο οποίος φιλοξενεί πλήθος μεταναστευτικών πουλιών όπως και φλαμίνγκο.

Η ρύπανση προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, καθώς ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην άγρια ζωή.

Ιστορικό ρύπανσης

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό ρύπανσης στην περιοχή.

Το 2021 είχε παρατηρηθεί παρόμοια κατάσταση λόγω του υψηλού φόρτου στο δίκτυο του βιολογικού από τα χυμοπιοία της περιοχής.

Κάθε χρόνο άλλωστε παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα, άλλοτε σε μικρότερη και άλλοτε σε μεγαλύτερη έκταση.

Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη θαλάσσια ζωή

Η ρύπανση ενέχει σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια ζωή στον Αργολικό κόλπο, ενώ οι εκροές προκαλούν σημαντική διαταραχή στην περιβαλλοντική ισορροπία.

Είναι απαραίτητη άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την προστασία του Υγροτόπου.

Προσπάθειες καθαρισμού και κλήση για δράση

Τοπικές αρχές και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες καθαρισμού του κόλπου και του Υγροτόπου.

Είναι όμως αναγκαίο η κοινότητα, καθώς και τα αρμόδια όργανα, να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρόκληση της θαλάσσιας ρύπανσης, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις σε όσα χυμοποιεία ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση.

Η θαλάσσια ρύπανση στην Αργολίδα απαιτεί άμεση προσοχή και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής. Ο κοινός στόχος πρέπει να είναι η αναστροφή αυτής της ανησυχητικής τάσης και η διασφάλιση ενός υγιούς και βιώσιμου περιβάλλοντος.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis