home design 800Χ400

Ναύπλιο: Κόπηκε η μαρίνα από το ΚΑΣ – Τί πρέπει να αλλάξει. Αρχιτεκτονική μελέτη από την αρχή

Τα κτήρια δεν συνάδουν με την αρχαιολογική νομοθεσία για την Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου με τα εξέχοντα μνημεία της

Φρένο στην μαρίνα του Ναυπλίου, που αποτέλεσε προεκλογική σημαία μέχρι τώρα, βάζει το υπουργείο Πολιτισμού, με μια απόφαση – κόλαφο κατά της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου. Η προχθεσινή απόφαση (9/1/2024) αναφέρει:

Μη έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου: «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση και εκμετάλλευση τουριστικού λιμένα (μαρίνας) Ναυπλίου» και είναι ξεκάθαρη.

Το θέμα της μαρίνας του Ναυπλίου είχε γίνει αντικείμενο αναφοράς ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Ναύπλιο, τον Απρίλιο 2023. Είχε δηλώσει συγκεκριμένα ο κος Μητσοτάκης: «Έχουμε επενδύσει πολύ στον γαλάζιο τουρισμό συνολικά ως χώρα. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα και στο Ιόνιο που γίνονται αντίστοιχες σημαντικές επενδύσεις. Αλλά εδώ για το Ναύπλιο, μια πόλη με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία για την πατρίδα μας, για έναν φυσικό τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο, αυτή η μαρίνα πιστεύω θα προσθέσει πολύ σημαντική αναπτυξιακή δυναμική. Και, όπως είπατε, ουσιαστικά δεν θα εξυπηρετήσει μόνο το Ναύπλιο αλλά όλη την ευρύτερη περιοχή. Μια επένδυση η οποία θα είναι σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον, όπως βλέπω και όπως επιβάλλουν πια όλες οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές», σημείωνε τότε.

Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε υπογραφεί η ΣΔΙΤ μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και του παραχωρησιούχου, της εταιρείας ΤΕΚΑΛ, παρουσία του Βασίλη Κικίλια.

Προβληματική αρχιτεκτονική μελέτη

Στην απόφαση του ΥΠΠΟΑ, που υπογράφεται από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποφασίστηκε η «μη έγκριση της υποβληθείσας αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση και εκμετάλλευση τουριστικού λιμένα (μαρίνας) Ναυπλίου», επειδή η πολύ μεγάλη κλίμακα του μετώπου του προτεινόμενου κτηριακού συγκροτήματος, η ομοιομορφία των κτηρίων που το απαρτίζουν και αναπτύσσονται σε εξαιρετικά μεγάλο μήκος και η χρήση αναγνωρίσιμων μορφών προερχόμενων από άλλα περιβάλλοντα δεν συνάδουν με την προστατευόμενη – από την αρχαιολογική νομοθεσία – Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου και με τα εξέχοντα μνημεία της».

Τί ζητάει το ΥΠΠΟΑ για την μαρίνα

Στο ίδιο έγγραφο το ΥΠΠΟΑ ζητά τροποποίηση της μελέτης για την μαρίνα, κατά την οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:

1) Να προβλεφθεί σύνδεση των κτηρίων της Μαρίνας Ναυπλίου με την πόλη.

2) Να αμβλυνθεί η συνέχεια του μετώπου των κτηρίων.

3) Να μειωθεί η άσφαλτος και το μήκος των οδών.

4) Προκειμένου να αποφευχθεί η εντύπωση ομοιομορφίας των κτηρίων, να μειωθούν οι αλλεπάλληλες ευθείες σε αυτά, καθώς επίσης να προβλεφθεί διαφοροποίηση των υψών και ποικιλομορφία των όψεων των επιμέρους κτηρίων.

5) Nα καταργηθούν τα φυτεμένα δώματα στα κτήρια. Βατά δώματα δύνανται να προβλεφθούν, σε περιορισμένη μόνο έκταση.

6) Το μέγιστο ύψος των κτηρίων να ανέρχεται στα 4,50 μ.

7) Να απλοποιηθούν οι χαράξεις στον περιβάλλοντα χώρο των κτηρίων.

8) Οι φυτεύσεις στον περιβάλλοντα χώρο των κτηρίων να προσαρμοσθούν, λαμβανομένης υπόψη της γειτνίασης της περιοχής με τη θάλασσα.

9) Nα ανασχεδιαστεί το θέατρο, με ηπιότερη κλίση, σε συνδυασμό με τις διαμορφώσεις υπαιθρίου χώρου, μορφολογικά δε να μην μιμείται αρχαίο θέατρο.

Το έγγραφο που κόβει την μαρίνα

Το έγγραφο που φέρνει τα πάνω – κάτω στην μαρίνα του λιμανιού του Ναυπλίου και πάει πίσω χρονικά την κατασκευή της:

Με τη μαρίνα του Ναυπλίου να μπαίνει πάλι σε περιπέτειες το θέμα των κτιρίων αναγκαστικά πλέον πρέπει να μελετηθεί εξ αρχής. Η υπάρχουσα μελέτη, όσον αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις, ανέφερε ότι η μέγιστη συνολική δόμηση ανέρχεται σε 3.014 τετραγωνικά μέτρα, που περιλαμβάνουν το κτίριο της σχολής ναυταθλητισμού, υποδομές εστίασης και αναψυχής, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, ναυτικό όμιλο, σούπερ μάρκετ, καθώς επίσης και γραφεία διοίκησης και πύργο ελέγχου της Μαρίνας. Προβλέπονται επίσης εκτεταμένοι χώροι πρασίνου, κοινόχρηστοι χώροι και χώροι αθλοπαιδιών.

Πλέον όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Σχόλια

Exit mobile version