Τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειάς Πελοποννήσου ξεκίνησαν τη χρονιά με 12-15% λιγότερους γιατρούς, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού-Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πελοποννήσου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Πελοποννήσου:
«Είχαμε πολύ πρόσφατα ασχοληθεί και διακηρύξει, το σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργούσε η απομάκρυνση, λόγω συνταξιοδότησης, από την υπηρεσία, σημαντικού αριθμού γιατρών των ήδη υποστελεχωμένων ΚΥ Πελοποννήσου.
Τελικά από σήμερα και σε οριακή αντίθεση με όσα η διάταξη πρόσφατου νομοσχεδίου όριζε, τα ΚΥ της περιφέρειας μας ξεκίνησαν την νέα χρονιά με 12-15% λιγότερους γιατρούς στο δυναμικό τους. Εννοείται ότι προκήρυξη των θέσεων που κενώθηκαν ούτε είχε εγκαίρως προβλεφθεί, ούτε και ανακοινώθηκε!
Το αιτιολογικό της διάκρισης σε βάρος των συναδέλφων, σε σχέση με τους αντίστοιχους που υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή άλλους πρωτοβάθμιους φορείς, είναι η μη συμμετοχή τους σε εφημερίες.
Εδώ όμως πρέπει να επισημάνουμε δύο θέματα:
1ον Οι γιατροί των ΚΥ έως πρόσφατα συμμετείχαμε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι του Covid 19 το οποίο διεξαγόταν και Σάββατα και Κυριακές και το οποίο δικαίως, λογίσθηκε και αμείφθηκε σαν εφημερίες.
2ον Με βάση «νομική ιδιαιτερότητα» του ν. 4486/17, οι γιατροί των ΚΥ , αν και γιατροί κλάδου ΕΣΥ, εργαζόμαστε σε βάρδια έως και τις 10 μμ. Το ότι αυτό δεν λογίζεται και δεν αμείβεται σαν εφημερία, σε δυσμενή διάκριση μάλιστα, με τους νοσοκομειακούς συναδέλφους μας, δεν σημαίνει ότι καταργεί την ουσία που είναι ότι καλύπτουμε εφημεριακό ωράριο και απογευματινά περιστατικά, που αλλιώς θα κατέληγαν στα επείγοντα των Νοσοκομείων!
Επόμενα κι αυτή ακόμα η «ρήτρα» της «συμμετοχής σε εφημερίες» έπρεπε να θεωρηθεί τόσο από το Υπουργείο όσο και από την 6η ΥΠΕ ότι μας καλύπτει.
Γίνεται άρα προφανές, ότι ούτε την ύστατη στιγμή, δεν υπήρξε η πολιτική βούληση, της προστασίας από την πλήρη κατάρρευση της ΠΦΥ. Το τραγικό είναι ότι την στιγμή κυριολεκτικά, που γράφονται οι γραμμές αυτές, οι «ουρές» για rapid tests έξω από τα ΚΥ και τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού μέσα σε αυτά, καθημερινά αυξάνονται! Το τι θα σημάνει η περαιτέρω αποστελέχωση είναι προφανές. Το ποιος θα έχει την ευθύνη είναι παραπάνω από προφανές!
Ζητάμε, έστω και στο “και 5”, την παραμονή για διάστημα έως ένα χρόνο, των συναδέλφων που το επιθυμούν, όπως ορίζει το πρόσφατο νομοσχέδιο και όπως ήδη έγινε με τους νοσοκομειακούς συναδέλφους μας, και βέβαια την άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων σε αντικατάσταση τους».