Ένα νέο ορόσημο στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας φέρνει η ελληνική εταιρεία GB Lion Alternative Energy, καθώς υπόσχεται επιμήκυνση του χρόνου ζωής ιατρικών εμφυτευμάτων και στεντ με τη χρήση καινοτόμου τεχνολογίας. Η εταιρεία, θυγατρική της λονδρέζικης Lion Alternative Energy, ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κορινθία, ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και μια μονάδα παραγωγής ανθρακονημάτων, τα οποία βασίζονται στη νανοτεχνολογία.
Η καινοτόμα τεχνολογία περιλαμβάνει τη χρήση ανθρακονημάτων με σκληρότητα διαμαντιού, τα οποία εντοπίζονται σε ειδικά εργαστήρια. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Κώστας Λιάπης, περιγράφει τη νέα τεχνολογία ως κατάλληλη για ιατρικά εμφυτεύματα, υπόσχοντας επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τους.
Η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει πειραματικές δοκιμές, συνεργαζόμενη με το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, και έχει ανακαλύψει πως η επικάλυψη ανθρακονήματος με σκληρότητα διαμαντιού είναι εξαιρετικά συμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τις πιθανότητες αποτυχίας των εμφυτευμάτων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Ομέρ Ντζεμαλί, η νέα τεχνολογία όχι μόνο επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των στεντ αλλά μειώνει και την ανάγκη για αντιπηκτική αγωγή, προσφέροντας έναν πρωτοποριακό τρόπο αντιμετώπισης ιατρικών προκλήσεων.
Ο κ. Λιάπης αναφέρει ότι η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί επίσης στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική, κάνοντας ανθεκτικά τα ρουλεμάν των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου των αεροσκαφών. Η αξία της αγοράς αυτής εκτιμάται σε δισεκατομμύρια ευρώ, και η εταιρεία σχεδιάζει επένδυση έως 15 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η GB Lion Alternative Energy σχεδιάζει την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της με τη συνεργασία της Enterprise Greece, ενώ προγραμματίζει την έναρξη λειτουργίας της στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο. Η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει ένα νέο κτίριο στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου ως έδρα της, ενώ εξετάζει την άντληση κεφαλαίων έως 8 εκατομμύρια ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Οι επενδυτικοί σύμβουλοι της εταιρείας περιλαμβάνουν τον πρύτανη του Imperial College, Νίγκελ Μπράντον, και την Αθηνά Χατζηπέτρου, τέως επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.