home design 800x400

home design 1170Χ320

Ο κορωνοϊός επέστρεψε: Το μεταδοτικό στέλεχος JN.1 και το «κοκτέιλ» γρίπης και RSV

Φόβοι για το χειμερινό κύμα Covid-19: Η επιστροφή της μάσκας και η ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στην Πάτρα
Χριστούγεννα κορωνοϊός

Σε εγρήγορση βρίσκεται η επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας λόγω μεγάλης αύξησης στην κυκλοφορία της Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να κυμαίνονται σε τριψήφια νούμερα, πάνω από τα επίπεδα του περσινού Δεκεμβρίου.

Η επιτροπή συνέστησε την Παρασκευή επαναφορά του μέτρου της μάσκας στα νοσοκομεία και άλλους χώρους φροντίδας, με τα μέλη της να εκφράζουν προβληματισμό για το γεγονός ότι μόνο ένα στα δέκα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού.

Αυξημένη η κυκλοφορία γρίπης και RSV

Στο μεταξύ δείχνει να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα το νέο στέλεχος JN.1 του κορωνοϊού, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ και πλέον αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο, το στέλεχος παρακολουθείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως παραλλαγή ενδιαφέροντος.

Συνολικά 102 δείγματα έχουν βρεθεί θετικά στο JN.1 στην Ελλάδα μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Όπως ανέφεραν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η ταχεία εξάπλωση του JN.1 φαίνεται να οφείλεται όχι σε αυξημένη ικανότητα πρόσδεσης στα ανθρώπινα κύτταρα αλλά σε αυξημένη ικανότητα διαφυγής από τα αντισώματα.

Αυτό δυνητικά θα σήμαινε υψηλότερη πιθανότητα νόσου σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από φυσική λοίμωξη.

«Τριδημία» με γρίπη και RSV

Το επταήμερο που έληξε στις 24 Δεκεμβρίου εισήχθησαν στο νοσοκομείο 1.496 ασθενείς, συγκριτικά με 1.373 στην προηγούμενη έκθεση. Η αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων φτάνει το 37%.

Στο ίδιο επταήμερο αναφέρθηκαν επίσης 62 θάνατοι, σε σχέση με 60 στην προηγούμενη έκθεση.

Πίνακας 5

Η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφει επίσης αυξημένη κυκλοφορία της γρίπης, η οποία βρίσκεται σε φάση εποχικής επιδημίας.

Το επταήμερο που τέλειωσε στις 24 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν τρια νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σημαντική αύξηση, τέλος, καταγράφεται στην κυκλοφορία του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος προκαλεί κοινό κρυολόγημα και σπανιότερα πνευμονία.

Τα πέντε μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ

Το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Όπως επισημαίνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV). Έτσι, μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά τα ακόλουθα:

  1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
  2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
  3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
  4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
  5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis