Μετά από μακρά ασθένεια, που την είχε καθηλώσει, κατέληξε η φίλη Αγγέλικα Ντούζουγλη, από τις δόκιμες και δημιουργικές αρχαιολόγους που υπηρέτησαν αποτελεσματικά και θετικά τον τομέα της Αρχαιολογίας της χώρας μας. Σύζυγος του λαμπρού αρχαιολόγου Κώστα Ζάχου, εργάστηκε μαζί του επιστημονικά και μεταξύ άλλων υπήρξαν δημιουργοί του αρχαιολογικού μουσείου της Λευκάδας και οι συντάκτες Οδηγού του.
Η Ντούζουγλη ήταν απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, ενώ ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με θέμα προϊστορικό της περιοχής Άριας Αργολίδας. Επί σειρά ετών υπηρέτησε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αργολίδας. Συμμετέσχε στις ανασκαφές-αναστηλώσεις της Τίρυνθας και ενήργησε ανασκαφές και σε άλλα σημεία της Αργολίδας. Μεταξύ άλλων απεκάλυψε ρωμαϊκά λουτρά σε καμπή του δρόμου Άργους – Μύλων, λίγο μετά τη “Σπηλιά”.
Συμμετέσχε ενεργά και στον Πολιτιστικό Όμιλο Άργους (Π.Ο.Α) και φιλικές συναντήσεις στο διαμέρισμά της στο Άργος άφησαν εποχή με την καλαισθησία της και τον “παράδεισο” που είχε δημιουργήσει εκεί.
Από το 1988 ανέλαβε προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με χωρική αρμοδιότητα στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας Πρέβεζας και Λευκάδας και από το 2004 υπηρέτησε ως Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών. Κατά την περίοδο της υπηρεσίας της στην Ήπειρο ενήργησε σειρά σημαντικών ανασκαών, ενώ ο Κ. Ζάχος είχε αναλάβει ανασκαφές και αναστηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Δημοσίευσε, συχνά σε συνεργασία με τον σύζυγό της, άνω των τριάντα μονογραφιών ενώ συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά συνέδρια με πρωτότυπες ανακοινώσεις της.
Η Αγγέλικα Ντούζουγλη λάμπρυνε τον τομέα της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα, έγινε γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους του εξωτερικού με τις επιστημονικές της συμβολές και συνδέθηκε με ειλικρινή φιλία της με τον γράφοντα, ενώ κράτησε τους δεσμούς της με την Αργολίδα. Και από εδώ μεταφέρω τα θερμά συλλυπητήρια και τη φιλία μου για τον Κώστα Ζάχο.
Βασίλης Κ. Δωροβίνης