home design 800Χ400

Θρυλική Μάνη: Το δαιδαλώδες λημέρι ενός φημισμένου πειρατή που προκαλεί δέος

Ο Μέζαπος είναι κτισμένος στον ομώνυμο όρμο της χερσονήσου Τηγάνι, πάνω σε βραχώδη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα ανάμεσα σε δύο χειμάρρους

Ο Μέζαπος είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Οιτύλου στη δυτική Λακωνική Μάνη που προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Είναι κτισμένος στον ομώνυμο όρμο της χερσονήσου Τηγάνι νότια της Αρεόπολης, πάνω σε βραχώδη μαγική τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα ανάμεσα σε δύο χειμάρρους. Κατά το παρελθόν αποτέλεσε το δαιδαλώδες λημέρι ενός φημισμένου πειρατή.

H ονομασία Μέζαπος προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκής προέλευσης λέξη άπα (νερό) και το επίθετο μέσσος της αιολικής διαλέκτου.

Βίντεο: geokok drone_4u

Ο ξακουστός Μανιάτης πειρατής Σάσσαρης

Η ιστορία λέει ότι ο Νικόλαος Σάσσαρης ήταν ένας ξακουσμένος μονομάτης Μανιάτης πειρατής του 18ου αιώνα μ.Χ στο αρχιπέλαγος και σε ολόκληρη η Μεσόγειο. Κατά το έτος 1748 μ.Χ ο Liveri πρόξενος στα Κύθηρα αναφέρει, ότι στη Μάνη είχε αρματωθεί πειρατικό, που αρμένιζε με μαύρη σημαία. Οι επιθέσεις που έκανε το πειρατικό ήταν πολλές κυρίως προς πλοία μέτριας χωρητικότητας. Το επόμενο έτος ο φημισμένος πειρατής πήγε στα Κύθηρα και έκανε μια ληστρική επιδρομή στις αποθήκες των Κυθήρων. Για κακή τους τύχη όμως, ένα γαλλικό καράβι, που ήταν ελλιμενισμένο, με κανονιοβολισμούς απομάκρυνε τους πειρατές.

Κάπως έτσι κατέφυγε στο Μέζαπο που δημιούργησε τον πύργο του. Ο λεγόμενος πύργος του Σάσσαρη είχε κανόνια, τα οποία, ωστόσο είτε εκλάπησαν είτε τελικά πουλήθηκαν. Κάποιοι κάτοικοι θυμούνται ότι υπήρχε εντός του πύργου ένα σπαθί καρφωμένο στον τοίχο που χάθηκε καθώς το πάτωμα είχε πέσει και ήταν δύσκολη η πρόσβαση. Ο θρύλος, επίσης λέει ότι ο Σάσσαρης ήθελε να κρύψει το θησαυρό του και είχε βρει μια σπηλιά που δε μπορούσε κανείς να προσεγγίσει…

Ο μύθος λέει ότι μετά την ήττα του Σάσσαρη και το θάνατό του (έπειτα από σφοδρή συμπλοκή με τούρκικα πλοία), η τραυματισμένη του φρεγάτα επέστρεψε μόνη της και άραξε στο κρυμμένο πηγάδι του Μέζαπου ενώ το άψυχο κορμί του πειρατή δεν βρέθηκε ποτέ. Το «κατάπιε» η θάλασσα!

Σχόλια

Exit mobile version