Στην Αργολική πρωτεύουσα υπάρχει ένα Οθωμανικό χαμάμ που αποτελεί μέρος της πλούσιας ιστορίας της περιοχής. Το Ναύπλιο, που ήταν η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους μετά τον απελευθερωτικό αγώνα, έχει πολλά ιστορικά κτίρια που αντικατοπτρίζουν την παρουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Έτσι λοιπόν, στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, απέναντι από την είσοδο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, βρίσκεται το κτήριο που τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν χαμάμ. Από το λουτρό αυτό διασώζεται ένα τμήμα του κτηρίου στη διασταύρωση των οδών Καποδιστρίου και Πλάτωνος.
Το Οθωμανικό χαμάμ στο Ναύπλιο έχει χτιστεί κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην περιοχή, που διήρκεσε από τον 15ο αιώνα έως τον 19ο αιώνα.
Ο Άγγλος περιηγητής William Gell επισκέφτηκε την πόλη στις αρχές του 1800. Στο οδοιπορικό του αναφέρεται η ακόλουθη περιγραφή για το λουτρό. «Στο κέντρο του πρώτου διαμερίσματος υπήρχε φωτιά και γύρω-γύρω σοφάδες με καθαρά σεντόνια και σκεπάσματα. Εκεί γδύνεσαι, τυλίγεσαι με ένα μπαμπακερό ρούχο, φοράς ξυλοπάπουτσα και οδηγείσαι ανάμεσα σε πολλές θολωτές κάμαρες, τη μία ζεστότερη από την προηγούμενη, στο χαμάμ όπου ξαπλώνεις σε ένα τεζάχι ξύλινο, μεγάλο όσο μια πόρτα, στερεωμένο σε ύψος τεσσάρων ιντσών από το πάτωμα. Κι ενώ παθαίνεις δυνατή εφίδρωση, ένας λουτράρης σε τρίβει και σε λούζει αν θέλεις. Ύστερα φέρνουν μια λεκάνη γεμάτη σαπουνάδα και ο λουτράρης σε τρίβει με βούρτσα από κάποιο ανατολίτικο φυτό. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία σε αφήνει μόνο με ένα κύπελλο να ρίχνεις πάνω σου ζεστό ή κρύο νερό από τις δύο μαρμάρινες γούρνες που βρίσκονται πλάι σου. Έπειτα χτυπάς παλαμάκια και ο υπηρέτης σου φέρνει ένα καθαρό μπαμπακερό ρούχο που το δένεις στη μέση σου και ένα τουρμπάνι για το κεφάλι».
Τα χαμάμ (τουρκική λέξη για τα δημόσια λουτρά) ήταν σημαντικά στοιχεία της κουλτούρας και της κοινωνικής ζωής στον ισλαμικό κόσμο.
Λόγω της ιστορικής του σημασίας, το Οθωμανικό χαμάμ στο Ναύπλιο έχει θεωρηθεί ως αξιόλογο αρχιτεκτονικό κτίριο. Αν είχε υπάρξει η ανάλογη μέριμνα, οι επισκέπτες θα μπορούσαν να απολαύσουν την επίσκεψη σε αυτό το ιστορικό μνημείο και να αισθανθούν την ατμόσφαιρα του παρελθόντος.
Photos: anagnostis