home design 800x400

home design 1170Χ320

Ο ποταμός της Πελοποννήσου που βασιλιάδες θυσιάστηκαν στο τέρας των υδάτων του

Ο Ευρώτας περιβάλλεται από μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων στα πλαίσια της ήπιας ανάπτυξης
Ευρώτας ποταμός

Ο ποταμός Ευρώτας έχει τις πηγές του στην Αρκαδία, πλησίον του χωριού Σκορτσινός του Δήμου Μεγαλόπολης. Το μήκος του είναι μήκος 90 χιλιόμετρα, διασχίζει την Λακωνία περνώντας δίπλα από τη Σπάρτη και χύνεται στον Λακωνικό κόλπο.

Είναι σύμβολο για την Λακωνία. Με τα νερά του υδρεύονται οικισμοί, αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης και συντηρούνται αρκετές οικογένειες ψαράδων της περιοχής.

Ευρώτα ποταμός (1)
Φώτο: evrotas.gov.gr

Ο Ευρώτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Σπάρτη και την ιστορία της.

Το όνομά του το οφείλει στον Βασιλιά Ευρώτα, προκάτοχο του Λακεδαίμονα, ο οποίος έπεσε στο ποτάμι και πνίγηκε, επειδή υπέστη ατιμωτική ήττα από τους Αθηναίους. Ο μύθος αυτός ερμηνεύει τη θυσία των βασιλιάδων της Σπάρτης στο τέρας των υδάτων του Ευρώτα.

Ευρώτας
Φώτο: Wikipedia (Gepsimos)

Ένας από τους τελευταίους σημαντικούς υγροβιότοπους στη Νότια Ελλάδα

Πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων στα πλαίσια της ήπιας ανάπτυξης.

Το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα αποτελεί έναν από τους τελευταίους σημαντικούς υγροβιότοπους στη Νότια Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νatura. Χιλιάδες υδρόβια και παρυδατικά πουλιά βρίσκουν καταφύγιο εδώ. Αποτελεί τόπο ωοτοκίας για σημαντικό αριθμό πτηνών και ψαριών και τόπο διαβίωσης ενδημικών οργανισμών και απειλούμενων ειδών πανίδας.

Είναι το σημαντικότερο μέρος ξεκούρασης και διατροφής για ένα τεράστιο αριθμό μεταναστευτικών πτηνών στη Νότια Ελλάδα, αποτελεί τόπο ωοτοκίας για σημαντικό αριθμό πτηνών και ψαριών και τόπο διαβίωσης ενδημικών οργανισμών και απειλούμενων ειδών πανίδας.

Βίντεο: Παναγιώτης Μηνακάκης

Προτάσεις στον Δήμο Ευρώτα

Το φάσμα δραστηριοτήτων που προσφέρει στον επισκέπτη η περιοχή του Ευρώτα, μπορεί να εξάρει τη φαντασία και να διεγείρει το οικολογικό, αρχαιολογικό, εκπαιδευτικό, ιστορικό, αλλά και ψυχαγωγικό ενδιαφέρον.

Κάποιοι από τους προορισμούς που αξίζει να εξορμήσει κάποιος είναι οι παρακάτω:

  1. Επίσκεψη στο χωριό Κροκεές και την ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, τον τόπο που γεννήθηκε και βίωσε τα παιδικά του χρόνια, τον οικισμό Πλούμιτσας, καθώς επίσης, στο μουσείο και το μικρό αμφιθέατρο «Βρεττάκου», τα οποία βρίσκονται, επίσης, στην Πλούμιτσα.
  2. Επίσκεψη στον ιστορικό χώρο του Παλαιομονάστηρου, στο Βρονταμά. Πρόκειται για σπηλαιώδη ναό του 11ου αιώνα, ακανόνιστα χτισμένο που η οχυρωματική του θέση το προστάτευε από εξωτερικές επιθέσεις. Το Παλαιομονάστηρο αποτελεί το πλέον ιστορικό – θρησκευτικό μνημείο του δήμου μας, καθώς έχει και επίσημα χαρακτηριστεί «ιστορικό – διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού». Το Παλαιομονάστηρο αποτέλεσε καταφύγιο για τους μαρτυρικούς εκείνους βρονταμίτες, οι οποίοι κρύβονταν εκεί για πολλές μέρες, όταν στις 15 Σεπτεμβρίου του 1825, σ΄ αυτήν την εκκλησία, ο Ιμπραήμ τους έκαψε ζωντανούς. H ξενάγηση στο Παλαιομονάστηρο ολοκληρώνεται ιδανικά με επίσκεψη στο Μεσαιωνικό Κάστρο Γερακίου, αλλά και στα σοκάκια του γραφικού και πανέμορφου χωριού, του Γερακίου. Ο επισκέπτης μπορεί να σεργιανίσει στα στενά δρομάκια του με τα πέτρινα αρχοντικά και τις θολωτές αυλόπορτες, να ξεκουραστεί στην πλακόστρωτη πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες, να αγναντέψει ολόκληρη τη Λακωνία, να καμαρώσει το ψηλό ανάστημα του Ταϋγέτου και το Λακωνικό κόλπο. Από το κάστρο του Γερακίου ξεκινά πολύ καλά σηματοδοτημένο πεζοπορικό μονοπάτι που καταλήγει στο χωριό Κοσμάς, διασχίζοντας τον ορεινό όγκο του Πάρνωνα.
  3. Επίσκεψη στο φαράγγι και την κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, με αρχή εκκίνησης, την πόλη της Σκάλας και κατάληξη στις εκβολές του Ευρώτα. Τέσσερα χιλιόμετρα πεζοπορίας παραλλήλως του ποταμού, ανάμεσα στο φυσικό κάλλος. Η εν λόγω επίσκεψη μπορεί να ολοκληρωθεί με περιήγηση στο «Βοτανικό Κήπο του Ιπποκράτη», στην πόλη της Σκάλας.
Ευρώτα ποταμός (3)
Φώτο: evrotas.gov.gr
Ευρώτα ποταμός (2)
Φώτο: evrotas.gov.gr

Σχόλια

newsletter banner anagnostis