Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών ο Συνταγματάρχης ε.α. Πλάτων Συναδινός που έζησε για δέκα χρόνια στο Ναύπλιο. Συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο σήμερα στο κοιμητήριο Ζωγράφου στην Αθήνα.
Κάποτε ελέχθη πως οι «Ήρωες Πολεμούν σαν Έλληνες» περιγράφοντας τους άθλους των Ελλήνων στα μέτωπα των μαχών κατά την περίοδο του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τις ερήμους του Ελ Αλαμέιν, από τα Δωδεκάνησα μέχρι το Ρίμινι της Ιταλίας και τη Νορμανδία, οι Έλληνες βρέθηκαν παντού ανταποκρινόμενοι στο εθνικό τους χρέος για την προάσπιση της πατρίδας και της παγκόσμιας ειρήνης.
Ο Πλάτων Συναδινός, γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1924. Σε ηλικία 27 ετών βρέθηκε μέσα από πολλές κακουχίες στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, όπου οι Έλληνες έδιναν το δικό τους αγώνα. Εντάχθηκε στην Ηρωική 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία ή όπως ονομάστηκε αργότερα «Ταξιαρχία Ρίμινι/Ιερός Λόχος», μια Ταξιαρχία που ξεκινώντας τις επιχειρήσεις της από τον Τάραντα της Ιταλίας έγραψε ανεξίτηλα το όνομα της στα ιταλικά χώματα ενάντια σε υπέρμετρες δυνάμεις.
Ο Πλάτων Συναδινός έχοντας ζήσει τις σφοδρές μάχες στο Ρίμινι και το ποταμό Ρουβίκωνα αφηγείται με μεγάλη λεπτομέρεια τις πράξεις αυτοθυσίας των στρατιωτών που διεξήχθησαν σε ξένο έδαφος.
“Πολεμήσαμε με θάρρος, με ψυχραιμία, με σοβαρότητα. Ήμασταν μεταξύ μας, αγαπημένοι, με μία ελπίδα και ένα σκοπό: να νικήσουμε τους Γερμανούς και να γυρίσουμε νικητές στην Ελλάδα… Οι απώλειες ήταν 86 νεκροί. Με πολλούς από αυτούς ήμασταν φίλοι, ήμασταν γνωστοί, ήμασταν κάθε μέρα μαζί φορώντας όλα τα βαριά παράσημα στο στήθος του“.
Η Μάχη του Ρίμινι χαρακτηρίζεται ως μία εκ των σφοδρότερων που έλαβαν μέρος Έλληνες στρατιώτες (3.377 άνδρες, 116 νεκροί, 316 τραυματίες), σε μία μάχη με ισχυρές αμυντικές θέσεις των Γερμανών και των συμμάχων τους και επίλεκτες δυνάμεις να τις προστατεύουν, σε μία μάχη που έπεσαν 1.470.000 οβίδες πυροβολικού, δημιουργώντας αποκαλυπτικές σκηνές καταστροφής. Η μάχη διήρκησε από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1944, η κωδική ονομασία της οποίας ήταν “Operation Olive” (Επιχείρηση Ελαιά), όπου 1.200.000 άνδρες υπό την καθοδήγηση του Βρετανού Στρατηγού Αλεξάντερ και του Γερμανού Στρατάρχη Κέσσελρινγκ έλαβαν μέρος στην επονομαζόμενη μάχη της Γοτθικής Γραμμής που έληξε με την επικράτηση των Συμμάχων.
Επειδή έζησε τον πόλεμο σε όλο το εγκληματικό του μεγαλείο, εύχονταν να μην ξαναγίνει πόλεμος! Και να ζήσει όλος ο κόσμος με ειρήνη, με αγάπη και ησυχία. Και ιδιαίτερα στους νέους, έλεγε να αγαπάνε την πατρίδα τους, να πολεμάνε για την πατρίδα τους και να είναι πράγματι άξιοι.
Ο Συνταγματάρχης ε.α. Πλάτων Συναδινός έφυγε πλήρης ημερών και κηδεύεται σήμερα στο κοιμητήριο Ζωγράφου στην Αθήνα σε ηλικία 99 ετών, ήταν πατέρας της συμβολαιογράφου Μαρίας Συναδινου και του δικηγόρου Κωνσταντίνου Σταθογιανόπουλου και έζησε στο Ναύπλιο γύρω στα δέκα χρόνια. Αυτοί οι αφανείς ήρωες ζουν πάντα ανάμεσα μας αλλά κυρίως στη καρδία μας και στην μνήμη μας. Όπως έγραφε ο Βολταίρος: «Για να γράψεις καλά την Ιστορία πρέπει να ζεις σε χώρα ελεύθερη».