home design 800x400

Ένα ανεξερεύνητο «μυστικό» στην ορεινή Αρκαδία

Το Ζυγοβίστι είναι φωλιασμένο στην καρδιά του ελατοδάσους του Μαινάλου, απέναντι από την ελατοσκεπή Κλινίτσα, κοντά στη Δημητσάνα, σε υψόμετρο 1.240 μέτρων.

Ένα παραδοσιακό χωριό στην ορεινή Αρκαδία που μέχρι πρότινος δεν το ήξεραν πολλοί, όμως τώρα τελευταία κερδίζει επισκέπτες και εντυπώσεις. Το Ζυγοβίστι είναι φωλιασμένο στην καρδιά του ελατοδάσους του Μαινάλου, απέναντι από την ελατοσκεπή Κλινίτσα, κοντά στη Δημητσάνα, σε υψόμετρο 1.240 μέτρων.

Ανεξερεύνητο «μυστικό», είναι ένα ήσυχο χωριό, όλο πλακόστρωτα σοκάκια και πέτρινα σπίτια, με έναν αιωνόβιο πλάτανο – σήμα κατατεθέν στην πλατεία του. Στη σκιά του απλώνουν τα τραπεζάκια τους καφέ και ταβέρνες.

Φώτο: zigovisti.gr

Αξίζει να δεις

Στην είσοδό του βρίσκεται το περίφημο μαρμάρινο βιβλίο, έργο του γλύπτη Νικόλαου Αρμακόλα. Πάνω του είναι χαραγμένα τα ονόματα 197 Ζυγοβιστινών αγωνιστών του Σώματος των Αθανάτων, που αποτελούσε τη φρουρά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Το Δημοτικό Σχολείο του Ζυγοβιστίου, που σταμάτησε να λειτουργεί το 1979, ανακαινίστηκε πρόσφατα με τις καλύτερες προδιαγραφές και αποτελεί πλέον κόσμημα για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή.

Φώτο: zigovisti.gr

Στους χώρους του η Αδελφότητα Ζυγοβιστινών στέγασε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού που εγκαινιάστηκε στις 6 Αυγούστου 2022. Το Μουσείο περιλαμβάνει εξαιρετικά τεκμήρια του Ζυγοβιστινού σπιτιού και των αγροτικών εργασιών, καθρεφτίζοντας έτσι την καθημερινή ζωή στο χωριό.

Περπατώντας στα καλντερίμια του χωριού ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να θαυμάσει το παλιό Καποδιστριακό Σχολείο. Ήταν από τα πρώτα σχολεία που χτίστηκαν στην Ελλάδα μετά την επανάσταση του 1821 και μεταξύ εκείνων των λίγων σχολείων στα οποία εφαρμόστηκε η πρωτοπόρα για την εποχή «αλληλοδιδακτική» μέθοδος.

Φώτο: zigovisti.gr

Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ο Ναός της Μεταμορφώσεως που χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Εκτός από το υπέροχο τέμπλο μπορεί κανείς να δει εκεί τον πολυέλαιο του Χουρσίτ Πασά, που δώρισε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο χωριό, μετά την Άλωση της Τριπολιτσάς, το 1821. Είναι από σμάλτο και λέγεται ότι προέρχεται από την Αγία Σοφία.

Φώτο: zigovisti.gr

Τοπικά εδέσματα κάτω από τον πλάτανο

Οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν στη υπέροχη πλατεία του χωριού που τη σκεπάζει ένα τεράστιο πλατάνι.

Τα ταβερνάκια του χωριού μπορούν να προσφέρουν χαμόγελο και τοπικές γεύσεις ή να ετοιμάσουν κάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις των σχολείων.

Φώτο: zigovisti.gr

Συνεννοήσεις με τα ταβερνάκια για τυχόν προετοιμασία φαγητού: 6944972888 και 6973362705.

Στα μονοπάτια του Μαινάλου

Σημειώνεται ακόμα ότι από το χωριό διέρχονται τα πιστοποιημένα μονοπάτια Μαινάλου και μπορεί κανείς να συνδυάσει την επίσκεψή του με πεζοπορία όποιας διάρκειας επιθυμεί.

Φώτο: zigovisti.gr

Η Αδελφότητα των Ζυγοβιστινών «Η Μεταμόρφωση» προσφέρει δωρεάν ξενάγηση σε ομαδικές επισκέψεις, τηλ.6986626744.

Πώς θα πάτε στο Ζυγοβίστι

Έχοντας φτάσει στην Τρίπολη και ξεκινώντας από εκεί για το Ζυγοβίστι, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη σύντομη διαδρομή των 49 χιλιομέτρων.

Από την Τρίπολη θα πάρεις τον δρόμο για Δημητσάνα μέσω Μαινάλου. Αφού περάσουμε το Χρυσοβίτσι θα φτάσουμε στη Στεμνίτσα μέσα από μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα σε έλατα. 7 χιλιόμετρα μετά τη Στεμνίτσα θα στρίψουμε δεξιά και σε 3 χιλιόμετρα θα συναντήσουμε το χωριό.

Βίντεο: George Vontitsos Photographer-Drone-and more

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

Exit mobile version