Ξεκίνησε, σήμερα, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στο Τριμελές Κακουργιοδικείο Ναυπλίου η δίκη για τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη ή αλλιώς Ταμείο Πυροπλήκτων, που αφορά στο πώς δαπανήθηκε ποσό από τα συγκεντρωθέντα χρήματα από τους πολίτες, για τη στήριξη των πυροπλήκτων του 2007 σε Αρκαδία αλλά και σε Ηλεία.
Οι αριθμοί της υπόθεσης σοκάρουν πραγματικά. 49 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 27 κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με επιδίωξη την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων.
Επίσης κατηγορούνται για:
- Απιστία κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με τη ζημιά να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.
- Χρήση πλαστού εγγράφου Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης, κατ΄ εξακολούθηση
- Κάποιοι από τους κατηγορούμενους είχαν προφυλακιστεί, αλλά παρήλθε το 18μηνο και είχαν αποφυλακιστεί.
Μάρτυρες μπορεί να βρεθούν ως κατηγορούμενοι
Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, την υπόθεση έχουν κληθεί ως μάρτυρες 174 άτομα, εκ των οποίων κάποιοι μπορεί με την πορεία της υπόθεσης στις δικαστικές αίθουσες να γίνουν κατηγορούμενοι, όπως ξεκάθαρα ειπώθηκε στη σημερινή έναρξη της δίκης.
Μίας δίκης που θα διαρκέσει σίγουρα αρκετό διάστημα, ενώ σήμερα ανεγνώσθη το κατηγορητήριο, τα ονόματα των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων μηχανικοί, εργολάβοι, υπάλληλοι του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ.
Η δικαστική διαδικασία στην οποία κατηγορούμενοι είναι και Αρκάδες, δεν προχώρησε σήμερα, λόγω της απεργίας των δικηγόρων και θα συνεχιστεί στις 8 Φεβρουαρίου.
Λίγα λόγια για την υπόθεση
Η υπόθεση αφορά στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ, που αποτελούσε μέρος των 210 εκατ. ευρώ του λεγόμενου «Ταμείου Μολυβιάτη».
Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας την εποχή εκείνη, συγκροτήθηκαν δύο κλιμάκια πολιτικών μηχανικών και ανώτερων υπαλλήλων καθώς και ιδιωτών, που είχαν επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα καταγραφής των ζημιών, έγκρισης και πληρωμής αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους.
Τα δύο κλιμάκια, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της δικογραφίας, βρίσκονταν σε συνεννόηση μεταξύ τους, περνούσαν από πυρόπληκτα χωριά της Ηλείας και της Αρκαδίας και κατέγραφαν μεγαλύτερες από τις πραγματικές ζημιές που είχαν υποστεί εγκαταστάσεις ιδιωτών.
Στην δικογραφία περιλαμβάνονται πάνω από 800 φάκελοι πυρόπληκτων κατοικιών, αποθηκών, ποιμνιοστασίων και άλλων οικημάτων που φέρονται να έχουν λάβει πολλαπλάσιες αποζημιώσεις από αυτές που πραγματικά δικαιούνταν.
Μία εκ των βασικών κατηγορούμενων είναι υπάλληλος με διευθυντική θέση την περίοδο εκείνη, ενώ ένας εκ των κατηγορουμένων συνελήφθη πριν δύο χρόνια.
Το κατηγορητήριο φθάνει τις 400 σελίδες και η δικογραφία είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν σχηματιστεί στη χώρα. Το “ταμείο Μολυβιάτη” συστάθηκε με αφορμή την τραγωδία του 2007 στην Πελοπόννησο και συγκέντρωσε χρήματα από δωρεές σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στο ταμείο αυτό συγκεντρώθηκαν 198.000.000 ευρώ από 93.000 δωρητές και ως το 2010 έφτασαν συνολικά περίπου (με τόκους και δωρεές) στα 210.000.000 ευρώ.
Απαντήσεις για το πού πήγαν τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη επιχείρησε να δώσει το 2013 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το υπόλοιπο του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων (πρώην Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ) ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ.
Το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων ανερχόταν σε 27.686.811,45 ευρώ, εκ των οποίων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε μόλις 2,6 εκατ. ευρώ ανήλθε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.