home design 800Χ400

Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Πάτρας απαντά για το περιστατικό βίας σε βάρος 16χρονου

«Και οι δύο μαθητές παρακολουθούνται πολύ στενά από την ψυχοκοινωνική υπηρεσία όλα τα χρόνια φοίτησής τους στο σχολείο», σημειώνεται

Άλλο ένα περιστατικό βίας και εκφοβισμού από ανήλικους σε βάρος συνομήλικού τους είχε έρθει στη δημοσιότητα, πριν από λίγες μέρες και αφορούσε Ειδικό Σχολείο στην Πάτρα. Μητέρα είχε καταγγείλει επίθεση σε βάρος του 16χρονου γιου της από τρεις συμμαθητές του που ως αποτέλεσμα είχε να υποστεί η γνάθος του αιμάτωμα και κάταγμα.

Για το θέμα τοποθετείται το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Πάτρας, που κάνει λόγο για ένα ατυχές γεγονός δεν χαρακτηρίζει, σε καμία περίπτωση, την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Σχετικά με επεισόδιο βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ δύο μαθητών του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Πάτρας, το οποίο τιτλοφορήθηκε ως ‘επεισόδιο ξυλοδαρμού’, ως περίπτωση ‘bullying’ και ως μία ακόμα ‘καταγγελία για συμμορίες ανηλίκων που έχουν σπείρει τον φόβο και τον τρόμο’, όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή αλλά και στον ηλεκτρονικό τύπο, θα θέλαμε, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στους μαθητές μας, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς που πασχίζουν καθημερινά για τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της Ειδικής Εκπαίδευσης, αλλά και για την ενημέρωση των πολιτών και την αποκατάσταση της αλήθειας, να σας αναφέρουμε τα εξής:

Σε ένα ειδικό σχολείο που φοιτούν μαθητές με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (πολλοί μαθητές μας έχουν πολλαπλές αναπηρίες), είναι επιστημονικά ανεπίτρεπτο να μιλάμε για ‘bullying’ και ‘συμμορίες’. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι η διαταραχή/ιδιαιτερότητα του ενός μαθητή συχνά ‘συγκρούεται’ με τη διαταραχή/ιδιαιτερότητα ενός άλλου μαθητή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω των δυσκολιών αλλά και του νοητικού δυναμικού τους, είναι ιδιαιτέρως δύσκολο στους μαθητές μας να διαχειριστούν συναισθήματα και καταστάσεις.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το σχολείο μας ως μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης διαθέτει εξειδικευμένους επιστήμονες (εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κλπ) οι οποίοι κάνουν συνεχείς παρεμβάσεις στους μαθητές με στόχο αυτοί να καταφέρουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να επικοινωνούν αποτελεσματικά και κοινωνικά αποδεκτά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι μόνο δεν ισχύει ότι το προσωπικό του σχολείου ‘δεν έπραξε αναλόγως’ αλλά αντίθετα και οι δύο μαθητές παρακολουθούνται πολύ στενά από την ψυχοκοινωνική υπηρεσία όλα τα χρόνια φοίτησής τους στο σχολείο (3 χρόνια ο ένας μαθητής και 4 χρόνια ο δεύτερος) με πολλές και ποικίλες παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις μάλιστα του σχολείου περιλαμβάνουν και τη συνεργασία με την οικογένεια, με την οποία είχαν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές δια ζώσης αλλά και τηλεφωνικές επαφές, καθώς απαιτείται συνολική-συστημική προσέγγιση προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες των μαθητών.

Το σχολείο είναι πάντα ανοιχτό για τους γονείς και μάλιστα γίνονται επανειλημμένες προσπάθειες τόσο από τη Διεύθυνση όσο και από τους Εκπαιδευτικούς και το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, προκειμένου όλοι οι γονείς να έρχονται στο σχολείο για συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα, προς όφελος των μαθητών και συγκεκριμένα όσον αφορά την κοινωνικοποίησή τους και την εκπαιδευτική τους εξέλιξη. Ουδέποτε το σχολείο αδιαφόρησε ή αρνήθηκε να ασχοληθεί με το οποιοδήποτε θέμα έθεσε κάποιος γονέας σχετικά με τη φοίτηση του παιδιού του. Αντίθετα, το σχολείο αγκαλιάζει με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό μαθητές και γονείς ανεξαιρέτως.

Το συγκεκριμένο ατυχές γεγονός δεν χαρακτηρίζει, σε καμία περίπτωση, την καθημερινή λειτουργία του σχολείου μας, αντιμετωπίστηκε δε άμεσα και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος φρόντισε αφενός να ληφθούν τα ενδεικνυόμενα παιδαγωγικά μέτρα για το συμβάν, που να είναι συμβατά με κάθε μία περίπτωση μαθητή ανάλογα με την ιδιαιτερότητά του και που θα ωφελήσουν το σύνολο της μαθητικής κοινότητας και αφετέρου να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο, προκειμένου να ωφεληθούν όχι μόνο οι δύο εμπλεκόμενοι μαθητές αλλά και οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου».

Σχόλια

Exit mobile version