home design 800Χ400

home design 1170x320

Γιώργος Παπαηλιού: Η ΝΔ εξαπάτησε τα μικρά και μεσαία στρώματα

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής του Γιώργου Παπαηλιού, βουλευτή Αρκαδίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ, για το Φορολογικό

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», είπε, μεταξύ των άλλων, πως η ΝΔ εξαπάτησε τα μικρά και μεσαία στρώματα.

Αναλυτικά, ο κ. Παπαηλίου ανέφερε τα εξής:

«Για πολλοστή φορά το εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ ένα νομοσχέδιο, που η επιγραφή του (εν προκειμένω «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής») έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενό του. Τα προτεινόμενα μέτρα δεν συνιστούν, εν μέρει τουλάχιστον, μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αλλά οριζόντια μέτρα φορολογικής επιβάρυνσης.

Η θέσπιση οριζοντίων  μέτρων, εκτός του ότι αντιβαίνει στη συνταγματική επιταγή ότι η φορολόγηση πρέπει να επιβάλλεται βάσει της φοροδοτικής ικανότητας εκάστου φορολογούμενου, όπως αναφέρεται στην «Έκθεση» της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, οδηγεί σε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση μέχρις οικονομικής εξάντλησης ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή η νέα επιβάρυνση προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα της υπερδεκαετούς πολλαπλής  οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, και συνακόλουθα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.

Η κυβέρνηση ή αγνοεί ή εμφανίζεται να αγνοεί τα προβλήματα της «ραχοκοκαλιάς» της ελληνικής οικονομίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, και ενός σημαντικού τμήματος του ενεργού δυναμικού της, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, που αδυνατούν πλέον να  ανταποκριθούν  στις βασικές υποχρεώσεις τους.

Προβλέπεται, ότι το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα θα ισχύσει για εισοδήματα μέχρι του ποσού των πενήντα χιλιάδων ευρώ. Με αυτόν τον περιορισμό, οι πραγματικοί μεγάλοι φοροφυγάδες «βολεύονται», αφού με την καταβολή ενός μικρού για την «τσέπη» τους ποσού (φόρου) «καθαρίζουν».

Επιχειρείται, να ταυτιστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ είναι γνωστό,  ότι πρόκειται για διαφορετικές  κατηγορίες , όπως έχει κριθεί  άλλωστε και από το ΣτΕ.

Για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, δεν χρησιμοποιείται ο καθαρός, αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων των δώρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται, αφενός βάσει του χρόνου άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά βάσει του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας (των απασχολουμένων υπαλλήλων) και βάσει του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του σχετικού ΚΑΔ.

Με αυτό τον τρόπο, η φορολόγηση γίνεται βάσει εισοδημάτων τρίτων κατά παράβαση του συνταγματικού κανόνα,  ότι έκαστος συμμετέχει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της για φοροελαφρύνσεις, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και κίνητρα για την ενίσχυση τηςμικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η ΝΔ σπεύδει, λίγους μήνες μόνο μετά τις εκλογές, να ψηφίσει έναν άδικο τρόπο φορολόγησής της,  κατηγορώντας το σύνολό της για φοροδιαφυγή.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία,  η ΝΔ παραδέχεται ότι όσα μέτρα έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απέτυχαν, ενώ  αυτά που θα θεσπιστούν, ψηφίζονται περί τα τέλη του τρέχοντος έτους και θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του ιδίου τρέχοντος  έτους.

Αυτό σημαίνει, ότι οι φορολογούμενοι είναι πιθανόν να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο για τις ηλεκτρονικές δαπάνες που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει το 2023, αφού το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30 % του πραγματικού εισοδήματός τους.

Εξάλλου δεν αναγνωρίζονται ως στοιχεία για τη μείωση του τεκμαρτού- του πλασματικού εισοδήματος τα οικονομικά στοιχεία (έσοδα-έξοδα) που αποτυπώνονται στο «my data». Ένα σύστημα δηλαδή που νομοθετήθηκε ακριβώς για να παταχθεί η φοροδιαφυγή αχρηστεύεται δεν θα έχει εφαρμογή!

Επίσης στο νομοσχέδιο   προβλέπεται προσαύξηση μέχρι και +30 % του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων, αναλόγως των ετών λειτουργίας τους. Είναι πρωτοφανές, μία παλαιά ατομική επιχείρηση, π.χ. τα ταξί, οι λαϊκές αγορές, με λειτουργία ετών  που μάλιστα  έχει περάσει μία σειρά καθοριστικών κρίσεων και έχει κατορθώσει να σταθεί όρθια, «να τιμωρείται» – με προσαυξημένο μάλιστα +30% ελάχιστο φορολογητέο τεκμήριο.

Μία από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής είναι και η δυνατότητα του ελεύθερου επαγγελματία να ζητήσει  φορολογικό έλεγχο, προκειμένου να αμφισβητήσει το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματός του (όπως αυτό θα προκύπτει βάσει των κανόνων που προβλέπονται στο  νομοσχέδιο). Σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, το ελάχιστο εισόδημα ήταν μαχητό μόνον βάσει συγκεκριμένων  πραγματικών περιστατικών ή στοιχείων, όπως η στρατιωτική θητεία, η νοσηλεία, η κράτηση σε φυλακή, η εγκυμοσύνη κλπ Σύμφωνα όμως με την προστεθείσα ρύθμιση, εκτός από αυτά, ο φορολογούμενος, προκειμένου να απαλλαγεί, μπορεί να ζητήσει  τον φορολογικό  έλεγχο, όμως αφού καταβάλει το φόρο! που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου. Και στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο φορολογικός έλεγχος, αν ποτέ και όποτε ακολουθήσει, αφού ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ ομίλησε για υποστελέχωση των υπηρεσιών της και συνεπώς για αδυναμία εκτεταμένων ελέγχων.  

Επιπροσθέτως, επέρχεται πλήρης εξομοίωση των μικρών και περιορισμένων δυνατοτήτων ατομικών επιχειρήσεων της επαρχίας, των απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα και των ακριτικών περιοχών με τις πολύ μεγαλύτερες που δραστηριοποιούνται σε   αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς, εξέλιξη που θα ωθήσει σε κλείσιμο πολύ μεγάλο μέρος των μικρών επιχειρηματιών της περιφέρειας, που «με το ζόρι» «τα βγάζουν πέρα».

Η ρύθμιση για τη μείωση του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων κατοίκων και σε νησιά  με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό κατοίκων δεν επαρκεί.

Είναι προφανές, ότι η ΝΔ δεν συνειδητοποιεί τι σημαίνει για την ύπαιθρο μία μικρή επιχείρηση, τι σημαίνει το καφενείο στα χωριά, μικρά ή μεγαλύτερα.

Έτσι, η περαιτέρω φτωχοποίηση χωριών, οικισμών και κοινοτήτων θα οδηγήσει στη διάρρηξη του τοπικού κοινωνικού ιστού, στην  εξαθλίωση των τοπικών κοινωνιών και εντέλει στην ερημοποίηση.

Στον αντίποδα όλων αυτών,  προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους «έχοντες και κατέχοντες», τους «μεγάλους και ισχυρούς»: Mειώνεται κατά 60 % ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου  από 0,5 %    σε 0,2 %, με απώλεια  κρατικών εσόδων ύψους 22 εκ. ευρώ. Επιπλέον μειώνεται κατά 50 % ο φόρος πώλησης  εισηγμένων μετοχών από 2 % σε 1 %, με  απώλεια δημοσίων εσόδων ύψους 21 εκ. ευρώ.

Συμπερασματικά, με το νομοσχέδιο, ολοκληρώνεται η επιχείρηση εξοβελισμού από την αγορά και τη συμμετοχή στην οικονομική ζωή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – θεωρούνται βάρος για τα συμφέροντα των «μεγάλων και ισχυρών», όπως αναφέρεται στην «έκθεση Πισσαρίδη».

Το νομοσχέδιο  αποτελεί ψηφίδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, βάσει της οποίας όλοι οι παράγοντες, οι δυνάμεις, οι πόροι, τα «πάντα» συγκεντρώνονται και όλες οι δυνατότητες παρέχονται στους «ολίγους και ισχυρούς», με τρόπο που η ελληνική οικονομία να καθίσταται μονοπωλιακή και πάντως ολιγοπωλιακή.  

Η ΝΔ εξαπάτησε  τα μικρά και μεσαία στρώματα. Το «εισπράττει» ήδη με τη συσπείρωση και την κινητοποίησή τους κατά του νομοσχεδίου και «θα» το «εισπράξει» και εκλογικά στο μέλλον».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis