home design 800Χ400

home design 1170x320

Εργαστήριο με θέμα «Άνδρες και Γυναίκες στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο: αντίθεση ή συμπληρωματικότητα;»

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος και το Μουσείο Κανελλοπούλου ανακοινώνουν την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο εργαστήριο
Άνδρες και Γυναίκες στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος και το Μουσείο Κανελλοπούλου ανακοινώνουν την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο εργαστήριο «Άνδρες και Γυναίκες στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο: αντίθεση ή συμπληρωματικότητα;».

Αντλώντας στοιχεία από επιλεγμένα αρχαία κείμενα και αρχαιολογικά ευρήματα πολλά εκ των οποίων εκτίθενται στο Μουσείο Κανελλοπούλου, το εργαστήριο θα εστιάσει στους ρόλους των φύλων και τα επικρατούντα στερεότυπα, αλλά και τις περιστασιακές ανατροπές τους στην ελληνική αρχαιότητα. Οι συντονιστές θα αναλύσουν την αναπαράσταση του ανδρικού και του γυναικείου σώματος στη τέχνη και θα συζητηθούν οι έννοιες του κάλλους, της εξιδανίκευσης, του μέτρου και της αιδούς. Αντλώντας στοιχεία από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, την ποίηση, την ιστορία, την πλαστική και την αγγειογραφία, η ομάδα θα αναστοχαστεί τη σωματικότητα, την αγάπη, την ερωτική επιθυμία, τις διακρίσεις και τις προκλήσεις των δύο φύλων.

Το εργαστήριο θα συντονίσουν ο Σπύρος Ράγκος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και η Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, Ενάλια Αρχαιολόγος, Υπότροφος Ερευνήτρια του ΚΕΣ Harvard στις Συγκριτικές Πολιτισμικές Σπουδές 2021-2022. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί 3 και 4 Φεβρουαρίου 2024, 11:00 πμ-3:00 μμ, στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Αθήνα, και είναι ανοικτό σε όλους (περιορισμένος αριθμός θέσεων). Η επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει από τους ακαδημαϊκούς συντονιστές του εργαστηρίου.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 28 Δεκεμβρίου 2023. Για περισσότερες πληροφορίες και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου “Άνδρες και Γυναίκες στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο: αντίθεση ή συμπληρωματικότητα;”

Άνδρες και Γυναίκες στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο (2)
Άνδρες και Γυναίκες στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο (2)

Σχόλια

newsletter banner anagnostis