home design 800x400

home design 1170Χ320

Σημαντική απόφαση: Καθιερώνεται και στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος – Τι είναι και πώς λειτουργεί

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για ψηφοφόρους τόσο σε Ελλάδα και εξωτερικό στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Επιστολική ψήφος (3)

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ανακοίνωσε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα όπως είπε ο πρωθυπουργός στις Ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης για την ανάδειξη των 21 Ευρωβουλευτών θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης γιατί, όπως είπε, «πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προσδιορισμένων βουλευτών». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπήρξε γόνιμος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να υπάρξει διαίρεση των περιφερειών «θεωρώ όμως η μια επικράτεια όπως παγίως ισχύει από το 1981 πρέπει να ισχύσει και τώρα».

Επανερχόμενος στο θέμα της επιστολικής ψήφου ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη και είναι ώρα να ισχύσει στον τόπο μας. Είναι μια ιστορική τομή καθώς η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμισης καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή» είπε για την επιστολική ψήφο ο πρωθυπουργός.

«Έτσι στο εξωτερικό δεν θα υπάρχει πια ανάγκη να δημιουργήσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Έτσι κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψει εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του ή την εργασία του με όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιστολική ψήφος (1)
Φώτο: Γραφείο τύπου Πρωθυπουργού

«Την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν και αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Και αναφέρομαι σε αρκετές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι τις ημέρες των εκλογών».

Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια πληροφορία δεν θα μπορούσε να συζητηθεί πριν διασφαλιστούν ο όροι της επιτυχίας της, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος παρουσίασε και τους δειγματοληπτικούς φακέλους και τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα λειτουργήσει το νέο σύστημα. «Είναι μια ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας μας».

Όποιος εγγραφεί για επιστολική ψήφο δεν θα ψηφίζει σε κάλπη είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό ενώ η ρύθμιση θα αφορά και τους ετεροδημότες.

«Έτσι οι Ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα: πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της πορεία. Εκλέγοντας άξιους εκπροσώπους με την παράταξη να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει στην πατρίδα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές συμμαχίες μέχρι τη διεκδίκηση πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε «απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται από μόνη της ένα στοίχημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας και όσο συμβαίνει αυτό τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται η επιλογή της κάθε ηγεσίας».

«Ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το βήμα αυτό να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές αποδεικνύουμε ότι μαζί με τις καθημερινές μεταρρυθμίσεις τολμάμε αλλαγές που βελτιώνουν και την πολιτική ζωή» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διευκρινίσεις Κεραμέως για την επιστολική ψήφο

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα, είπε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι το μέτρο δεν αφορά προς το παρόν τις εθνικές εκλογές.

«Ένα βήμα τη φορά. Σήμερα μιλάμε αποκλειστικά για ευρωεκλογές και δημοψήφισμα. Τα επόμενα στο χρόνο τους. Θα έχουμε πολύ καιρό να συζητήσουμε αυτά τα θέματα σε βάθος», απάντησε η Νίκη Κεραμέως.

«Ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί, αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη δημοκρατία», υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως, υπενθυμίζοντας τα μεγάλα ποσοστά αποχής. «Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου», κατέληξε.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις», αναμένεται ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2024.

Επιστολική ψήφος (2)
Φώτο: Γραφείο τύπου Πρωθυπουργού

Η διαδικασία

  • Σαράντα ημέρες πριν, θα πρέπει να δηλωθεί από τους ψηφοφόρους η επιθυμία να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου στο gov.gr.
  • Είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές στέλνονται οι φάκελοι με το εκλογικό υλικό. Πρώτα στο εξωτερικό και μετά στους δικαιούχους του  εσωτερικού.
  • Η ψήφος θα πρέπει να αποστέλλεται έγκαιρα, με καταληκτική ημερομηνία το Σάββατο (παραμονή των εκλογών) στις 17:00 το απόγευμα, ειδάλλως η ψήφος δεν θα παραλαμβάνεται. Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα ξεκινά στις 19:00 το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. 
  • Η επιλογή των αναδόχων θα γίνει με δημόσια πρόσκληση και συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές.
  • Ο φάκελος θα περιλαμβάνει: Φάκελο επιστροφής ψήφου, ο φάκελος ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο προς τους ψηφοφόρους και έντυπο υπεύθυνη δήλωση. Οι φάκελοι θα έχουν γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν. 
  • Ο ψηφοφόρος θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου με όλα τα στοιχεία του, όπου θα δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και πως δεν θα μπορεί έτσι να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές. Στην ίδια δήλωση, θα σημειώνεται πως η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο και εκφράζει αποκλειστικά τον ίδιο.
  • Σε ακόμα ένα έντυπο, το οποίο θα έχει αριθμούς, ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει από το έντυπο των συνδυασμών έως 4 υποψήφιους του συνδυασμού που έχει ψηφίσει, σημειώνοντας τον αντίστοιχο αριθμό τους.
  •  Ειδική επιτροπή θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια και θα απαρτίζεται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους που θα επιβεβαιώνουν τον εκλογέα και θα ρίχνουν τον φάκελο της επιστροφής στην κάλπη. Σε αυτές τις επιτροπές τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικό αντιπρόσωπο. 

Σχόλια

newsletter banner anagnostis