home design 800Χ400

Ξεχωριστό ταξίδι στις Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου

Η Κυπαρισσία προσφέρεται για ιστορικές αναζητήσεις, αλλά και ατελείωτες βουτιές στα γάργαρα, γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου.

Στα δυτικά του Νομού Μεσσηνίας βρίσκεται μια όμορφη, παραθαλάσσια πόλη, που στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως «Κυπαρισσίεντας» και ανήκε στο βασίλειο της Πύλου, του Νέστορα. Πρόκειται φυσικά για την Κυπαρισσία, μία πόλη που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση, χαρακτηρίστηκε ως οι «Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου» και σήμερα προσφέρεται για ιστορικές αναζητήσεις, αλλά και ατελείωτες βουτιές στα γάργαρα, γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου.

Η Κυπαρισσία σήμερα είναι μία ιδιαίτερα αξιόλογη πόλη, με άριστες υποδομές και άρτια οργάνωση. Είναι χωρισμένη στην Άνω και την Νέα ή Κάτω Πόλη: η Άνω Πόλη είναι η παλιά, παραδοσιακή πόλη, ενώ η Νέα, που χτίστηκε και πιο πρόσφατα, αποτελεί το σύγχρονο τμήμα της.

Βίντεο: nikos.tsiak

Μυκηναϊκή Ακρόπολη

Γύρω απλώνεται μια σειρά από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Λόφο Περιστεριάς, η Μυκηναϊκή Ακρόπολη που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού, αφού είχε χαρακτηρισθεί και ως οι “Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου”.

Οι ανασκαφές εδώ ξεκίνησαν από τον Σπύρο Μαρινάτο το 1960 και συνεχίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, από τον καθηγητή Γεώργιο Κορρέ. Στο χώρο υπάρχουν τρεις (3) θολωτοί τάφοι μέσα στους οποίους βρέθηκαν πολλά χρυσά κύπελλα και κοσμήματα, καθώς και σπουδαία αγγεία, τα οποία χρονολογούνται στον 16ο-15ο αιώνα π.Χ. και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας.

Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

Επίσης, ειδυλλιακή είναι η Άνω Πόλη Κυπαρισσίας με το Κάστρο της Αρκαδιάς: Το Κάστρο της Αρκαδιάς είναι σήμερα το κόσμημα της πόλης της Κυπαρισσίας, αλλά και ολόκληρου του Δήμου. Λόγω της θέσης του, προσφέρει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη θέα, όχι μόνο προς την πόλη, αλλά και προς όλη τη γύρω περιοχή.

Είναι το μπαλκόνι της Κυπαρισσίας για να μπορεί κανείς να αγναντεύει και να χαίρεται την ομορφιά του τόπου. Σύγχρονοι μελετητές, με βάση το χτίσιμό του, αποφάνθηκαν ότι είναι φράγκικο χτίσμα, μιας και τέτοιου είδους χτίσματα εμφανίζονται μετά το 1205.

Φώτο: Wikipedia (C messier)

Κτίσμα των «Γιγάντων»

Κατά τη Μυθολογία, η Κυπαρισσία υπήρξε κτίσμα των «Γιγάντων» (προσωποποιήσεις των ορμών της θάλασσας), οι οποίοι φαίνεται πως έχτισαν και την ακρόπολή της στην οποία πυργώθηκε το κατοπινό βυζαντινοφράγκικο κάστρο της.

Ένα κάστρο χτισμένο με πέτρες μήκους 4μ. και πλάτους 1,64μ., και άλλες μήκους 1,38μ. και πλάτους 1,80μ. οι οποίες (λόγω του μεγέθους τους) αποτελούν απόδειξη ότι χτίστηκε από τους Γίγαντες. 

Το Κάστρο της Αρκαδιάς

Γύρω στο 10ο με 11ο αιώνα, φαίνεται πως η Κυπαρισσία αλλάζει όνομα και γίνεται Αρκαδιά, από τους πολλούς Αρκάδες που αναγκάστηκαν στους δύσκολους καιρούς να αφήσουν την κακοτράχαλη γη τους. Από τότε και στο εξής το Κάστρο των Γιγάντων λέγεται Κάστρο της Αρκαδιάς.

Το Κάστρο της Αρκαδιάς παίζει σπουδαίο ρόλο στα χρόνια της Φραγκοκρατίας που ήρθαν μετά τις Σταυροφορίες των Δυτικών Ευρωπαίων. Πολλοί Φράγκοι σχεδίαζαν την κατάληψη κάποιων νησιών και κάποιων παράλιων περιοχών στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και το Κάστρο της Αρκαδιάς. Τις πρώτες δεκαετίες του 13ου αιώνα, το κάστρο πέφτει στα χέρια των Φράγκων και παραμένει σε αυτούς για τους επόμενους 2 αιώνες. Στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το φρούριο της Κυπαρισσίας ανακαινίζεται στα πλαίσια της οργανώσεως των παράκτιων περιοχών. Στις 4 γωνίες του φρουρίου χτίζονται προπύργια, ένας εκ των οποίων άντεξε στο πέρασμα των αιώνων και είναι ο πύργος της ανατολικής πλευράς, ο οποίος φέρει το όνομα «Πύργος του Ιουστινιανού».

Το 1432 στο Κάστρο αφεντεύουν οι Παλαιολόγοι και ξανακυματίζει η σημαία με τον βυζαντινό αετό έως το 1460 που η Αρκαδιά περνά στα χέρια των Τούρκων και 10.000 Αρκαδινοί υποχρεούνται να μετοικήσουν στα μικρασιάτικα παράλια. Ακολουθεί η περίοδος της πρώτης Τουρκοκρατίας, η οποία κρατά ως το 1685. Κατόπιν από το 1685 ακολουθεί η περίοδος της ενετοκρατίας ως το 1715. Οι Ενετοί ξανάχτισαν τα γκρεμισμένα μέρη του κάστρου (πύργους και επάλξεις), τα οποία είχαν ανατινάξει οι Τούρκοι πριν το χάσουν, και του πρόσθεσαν και άλλες οχυρώσεις, αλλά δυστυχώς τα γκρέμισαν πριν ξαναπέσει στα χέρια των Τούρκων. Το 1830 περίπου, μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, το Κάστρο της Αρκαδιάς έπεσε στα χέρια των Ελλήνων. 

Τους καλοκαιρινούς μήνες στο χώρο του κάστρου λειτουργεί αναψυκτήριο, όπου οι επισκέπτες του Κάστρου μπορούν να “ξεδιψάσουν” αγναντεύοντας τη θέα.

Οι παραλίες της Κυπαρισσίας

Μια σειρά από παραλίες στεφανώνουν την Κυπαρισσία και προσφέρουν ιδανικές βουτιές στα γάργαρα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου.

Πρώτη και καλύτερη η παραλία Άι-Λαγούδης μία υπέροχη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Είναι μια από τις παραλίες που βραβεύεται κάθε χρόνο με τη γαλάζια σημαία.

Βίντεο: vasathens

Η παραλία Σεργιάνη βρίσκεται έξι (6) χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Κυπαρισσίας. Έχει μήκος 300 περίπου μέτρων με ψιλή άμμο και βότσαλο.

 Η παραλία Σανί βρίσκεται πέντε (5) χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Κυπαρισσίας. Έχει μήκος 800 περίπου μέτρα με ψιλή άμμο.

Η παραλία Καρτελά βρίσκεται τρία (3) χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Κυπαρισσίας. Έχει μήκος 1000 περίπου μέτρα με άμμο και βότσαλο.

Η παραλία Γιαννίτσαινα βρίσκεται δύο (2) χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Κυπαρισσίας. Αποτελείται από μικρούς κολπίσκους και έχει μήκος 200 μέτρα περίπου με άμμο και βότσαλο.
 
Η παραλία της Τερψιθέας απέχει έξι (6) χιλιόμετρα από την πόλη της Κυπαρισσίας. Αποτελείται από μικρούς κολπίσκους και έχει μήκος περίπου 200 μέτρων με βότσαλο.

Σχόλια

Exit mobile version