home design 800Χ400

Το άγνωστο κάστρο με τη μαγευτική θέα που αγναντεύει τον Λακωνικό κόλπο

Πλάνα απο το Κάστρο Βατίκων ή Αγίας Παρασκευής στο Αυγουστιάτικο σούρουπο και τη διαδρομή Νεάπολη Λακωνίας – Αγία Μαρίνα

Απολαύστε το Κάστρο Βατίκων ένα Αυγουστιάτικο σούρουπο, καθώς επίσης τη διαδρομή Νεάπολη Λακωνίας – Αγία Μαρίνα. Το Κάστρο Βατίκων ή Κάστρο της Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο εκκλησάκι στους πρόποδες του υψώματος.

Είναι κτισμένο στην κορυφή βραχώδους υψώματος στον Κάμπο Βοιών, «στα μέρη των Βατίκων», όπως αναφέρει το Χρονικό του Μορέως και χάρη στη στρατηγική του θέση ελέγχει όλα τα γύρω χερσαία περάσματα.

Βίντεο: Thanassis Koustenis

Τοποθεσία και στρατηγική σημασία

Το κάστρο της Αγίας Παρασκευής, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωριού είναι κτισμένο στην κορυφή βραχώδους υψώματος στον Κάμπο Βοιών, «στα μέρη των Βατίκων», όπως αναφέρει το χρονικό του Μορέως.

Βρίσκεται κοντά στα χωριά Μεσοχώρι και Φαρακλό, ενώ απέχει από την Νεάπολη 1850μ. Το σημείο ελέγχει στρατηγικά το Λακωνικό κόλπο και την ευρύτερη χερσαία περιοχή.

Ιστορία

Κτίστηκε κατά την Υστεροβυζαντινή εποχή, πιθανόν από Φράγκους κατακτητές του Πριγκιπάτου της Αχαϊας για τον έλεγχο των καραβιών στον όρμο των Βατίκων.

Η κατασκευή του κάστρου σύμφωνα με την κεραμική και τα κατασκευαστικά-μορφολογικά του στοιχεία μπορεί να τοποθετηθεί στον 7ο – 9ο αιώνα. Ασφαλέστερα συμπεράσματα για τη χρονολόγηση του θα προκύψουν μετά τον καθαρισμό του χώρου και τη διενέργεια ανασκαφικών τομών.

Οι πρώτες απεικονίσεις του κάστρου σε τυπωμένο χάρτη παρουσιάζονται το 1845 στο isolario του Bartolomeo με τα νησιά του Αρχιπελάγους μεταξύ των οποίων και η χερσόνησος του Μαλέα και το 1552 – 1554 στο χειρόγραφο χάρτη του Τούρκου Ναύαρχου Piri Rei

Δομικά, αρχιτεκτονικά, οχυρωματικά στοιχεία

Πρόκειται για μικρό οχυρό στις γωνίες του οποίου αναπτύσσονται ορθογώνιοι διώροφοι πύργοι. Στο εσωτερικό τους οι πλευρικοί τοίχοι διαρθρώνονται σε τυφλά αψιδώματα που στηρίζονταν σε τετράγωνους πεσσούς.

Ιδιαίτερα μορφολογικά γνωρίσματα αποτελούν οι ημικυκλικής διατομής πολεμίστρες, που μαρτυρούν τον αμυντικό χαρακτήρα του συγκροτήματος.

Εκτιμάται πως επάνω στο κάστρο υπήρχαν τρία μεγάλα κτίσματα, μία εκκλησία και ένας τριώροφος πύργος, ο οποίος χρησίμευε ως παρατηρητήριο του όρμου. Σύμφωνα με την κεραμεική και τα κατασκευαστικά-μορφολογικά του στοιχεία τοποθετείται στον 13ο-14ο αιώνα. Πρόκειται για μικρό οχυρό στις γωνίες του οποίου αναπτύσσονται ορθογώνιοι διώροφοι πύργοι. Στο εσωτερικό τους οι πλευρικοί τοίχοι διαρθρώνονται σε τυφλά αψιδώματα που στηρίζονταν σε τετράγωνους πεσσούς. Ιδιαίτερα μορφολογικά γνωρίσματα αποτελούν οι ημικυκλικής διατομής πολεμίστρες που μαρτυρούν τον αμυντικό χαρακτήρα του συγκροτήματος.

Προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας, όλη η περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κάστρου παραχωρήθηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο τον Β’ στους άρχοντες της Μονεμβασίας, για να περάσει αργότερα στην ιδιοκτησία του Δεσποτάτου του Μυστρά. Οι πρώτες απεικονίσεις του κάστρου σε τυπωμένο χάρτη παρουσιάζονται το 1552-1554 στον χειρόγραφο χάρτη του Τούρκου Ναυάρχου Piri Rei, καθώς και το 1845 στο isolario («νησολόγιο»), του Bartolomeo με τα νησιά του Αρχιπελάγους, μεταξύ των οποίων και η χερσόνησος του Μαλέα.

Ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου αποτελεί προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ το ελικοειδές μονοπάτι προσφέρει στον επισκέπτη μία μαγευτική θέα. Η επίσκεψη στο Κάστρο Βατίκων θα είναι για εσάς μία αξέχαστη εμπειρία.

Σχόλια

Exit mobile version