Σειρά μέτρων που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων απέστειλε με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Η επιστολή αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ,
Ως Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου οφείλουμε να δηλώσουμε ότι συναινούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και καταδικάζουμε φαινόμενα φοροαποφυγής από οποιαδήποτε επιχείρηση ανεξαρτήτου νομικής μορφής και οικονομικών μεγεθών.
Με μεγάλη έκπληξη όμως πληροφορηθήκαμε ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα συντελείται αποκλειστικά και μόνο από τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και μάλιστα από αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα του κατώτατου μισθού.
Για την πάταξη μάλιστα λοιπόν της φοροδιαφυγής των συγκεκριμένων, επιστρατεύθηκε ένα οριζόντιο, αναχρονιστικό και άδικο μέτρο, αυτό των αντικειμενικών κριτηρίων ή αλλιώς του τεκμαρτού προσδιορισμού των εσόδων, παραμερίζοντας και απαξιώνοντας πλήρως για αυτούς τους λογιστικούς κανόνες, που δεν είναι άλλοι από τον προσδιορισμό των κερδών μιας επιχείρησης με βάση τα έσοδα και έξοδα αυτής.
Ταυτόχρονα ο νέος τρόπος φορολόγησης που προτείνεται έρχεται σε αντίθεση με βασικές έννοιες του συντάγματος όπως είναι η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας, η αρχή της βεβαιότητας του φόρου, η αρχή της καθολικότητας και η αρχή της αναδρομικότητας. Έννοιες βασικές του συντάγματος, που θεσπίστηκαν με σκοπό την προστασία των πολιτών και την διασφάλιση των αρχών του κράτους Δικαίου και του κοινωνικού κράτους δικαίου μέσα στην Πολιτεία.
Απεναντίας όμως περιμέναμε από το Υπουργείο σας να εφαρμόσει ένα πιο καινοτόμο εργαλείο, προκειμένου να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελεγκτική Αρχή έχει στην διάθεση της σύγχρονα εργαλεία προκειμένου να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, όπως είναι η ελεύθερη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, οι δαπάνες τους μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα πολυδιαφημιζόμενα my data, κτλ.
Πεποίθησή μας είναι ότι ένα φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να αποβλέπει πρώτα στην ισονομία με την δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών στους πολίτες και κυρίως να αποτελεί το αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας για την κοινωνική και οικονομική ευημερία των πολιτών της.
Τα μέτρα
Για τους λόγους αυτούς ως ΠΕΣΠ προτείνουμε μία σειρά μέτρων που πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας, στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και κυρίως θα προσφέρουν στην φορολογική δικαιοσύνη όπως:
1. Θέσπιση σταθερού φορολογικού συστήματος σε βάθος δεκαετίας .
2. Εκσυγχρονισμό και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
3. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος .
4. Θέσπιση αφορολόγητου αποθεματικού
5. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός
6. Θέσπιση αφορολόγητου για επαγγελματίες.
7. Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 19%
8. Ενιαίος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος 15% -20% για όλες τις επιχειρήσεις – επαγγελματίες ανεξαρτήτου νομικής μορφής .
9. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
10. Επιβράβευση του καλού επιχειρηματία
11. Πλήρη έκπτωση των δαπανών όλων των φορολογούμενων και των νοικοκυριών από το φορολογητέο τους εισόδημα. Έτσι θα παρέχεται κίνητρο για τη συγκέντρωση αποδείξεων και το κράτος θα εισπράττει τον ΦΠΑ. Παράλληλα καταπολεμάτε το μαύρο χρήμα (δεν ξοδεύεις περισσότερα από ότι δηλώνεις), δηλαδή θα έχει πόθεν έσχες.
12. Κίνητρα προς τον καταναλωτή για χρήση πληρωμών με κάρτα/συγκέντρωση αποδείξεων (φοροαπαλλαγές) ώστε να απαιτεί την έκδοση απόδειξης με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού χρέωσης των τραπεζών στις πληρωμές με κάρτα στα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της πολιτείας και άριστοι γνώστες της επιχειρηματικότητας, με εμπειρία και τεχνογνωσία, είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στην βελτίωση των προβλημάτων, όπως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και στη διαμόρφωση ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο θα στηρίζεται κυρίως στην ισονομία και στη φορολογική δικαιοσύνη.