Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, εορτή της Αγίας & Πανσόφου Αικατερίνης, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στο Άργος.
Την παραμονή της εορτής ημέρα Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, και ώρα 7.00 μ.μ. θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου.
Το Σάββατο ημέρα της εορτής θα ψαλεί ο όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος.
Όπως αναφέρει ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, “προσκαλείσθε όπως προσέλθετε, διά να τιμήσωμε μετά του οφειλομένου σεβασμού την Ιερά μνήμη της Αγίας & Πανσόφου Αικατερίνης”.
Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς
Ή Αγία Αικατερίνη αποτελεί κόσμημα στο χορό των μαρτύρων του 4ου αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού (250-310). Ήταν κόρη του επάρχου της πόλης Κώνστα και διακρίθηκε για τη σπάνια σοφία και ομορφιά της. Με διαταγή του Μαξιμιανού συμμετείχε σε συζήτηση με 50 φιλοσόφους, γύρω από τη χριστιανική πίστη. Όχι μόνο έπεισε πολλούς από αυτούς με τα επιχειρήματά της, αλλά κατόρθωσε να τους μεταστρέψει προς τον Χριστιανισμό.
Ο Μαξιμιανός, μόλις το πληροφορήθηκε, εξοργίστηκε και προσπάθησε να καλοπιάσει την Αικατερίνη. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκε ότι ή όμορφη αλεξανδρινή διανοούμενη προσηλύτισε τη σύζυγό του Φαυστίνα, τον σωματοφύλακά της Πορφύριο και 200 στρατιώτες, διέταξε τον αποκεφαλισμό τους και τη σύλληψη της Αικατερίνης, την οποία εξόρισε.
Η επιμονή της να μην απαρνηθεί τον Χριστιανισμό, προκάλεσε τη δήμευση της περιουσίας της και την καταδίκη της σε αργό θάνατο στον οδοντωτό τροχό. Ο τροχός έσπασε μόλις άγγιξε το σώμα της κι έτσι ο Μαξιμιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Τότε, από την ασώματο κεφαλή της, αντί για αίμα έτρεξε γάλα, σύμφωνα πάντα με την εκκλησιαστική παράδοση. Τον έκτο αιώνα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός μετέφερε το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, όπου ιδρύθηκε η ομώνυμη περίβλεπτος μονή.