home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Road Trip για βουνίσιο αέρα: Ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της Αργολικής φύσης

Αξίζει να περιπλανηθεί κανείς, περπατώντας στα δρομάκια και να αναπνεύσει τον καθαρό αέρα μέσα στη φύση
Καπαρέλλι

Ανακαλύπτοντας κάποιες άγνωστες πτυχές της Αργολικής φύσης σε ένα διαφορετικό και λιγότερο γνωστό Road Trip στην ορεινή Αργολίδα. Βουνίσιος αέρας, ανόθευτη φύση, φιλόξενοι άνθρωποι, εγκατάλειψη, ερήμωση της υπαίθρου αλλά και ευχάριστες εκπλήξεις.

Στην είσοδο της Λυρκείας, που πήρε την ονομασία της από την αρχαία Λυρκεία, το λιοτρίβι – ένα παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, – δίνει το στίγμα της ενασχόλησης των κατοίκων από παλιά µε τα ελαιόδεντρα.

Παλιά χωριάτικα σπίτια υπάρχουν στα ανηφορικά δρομάκια του χωριού, που οδηγούν στην πλατεία. Η φράση του Ρήγα Φεραίου «όποιος συλλογάται καλά, συλλογάται καλύτερα» είναι χαραγμένη στο μνημείο, αφιερωμένο στους πεσόντες για την πατρίδα.

Συνεχίζοντας, στην έξοδο του χωριού ένα παλιό κεραµόσκεπο πτηνοτροφείο δίνει ένα ακόμα στίγμα της ενασχόλησης των κατοίκων: πτηνοτροφία, κτηνοτροφία.

Λυρκεία

Το Καπαρέλι, είναι ο επόμενος οικισμός, όπου ζουν πατροπαράδοτα λιγοστοί κάτοικοι, χτισμένος κάτω από τον ορεινό όγκο, ανάμεσα σε ελαιώνες.

Λίγοι, ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους, ζουν και στο Νεοχώρι, ένα χωριό γαντζωμένο στην πλαγιά του Αρτεμισίου, στο δυτικό άκρο του νομού (επίσης χωριό του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα). Ο κεντρικός στενός δρόμος, αποτελεί ευκαιρία για περπάτημα. Όσοι έχουν κουράγιο μπορούν µε δυσκολία όμως και µε ιδιαίτερη προσοχή, να περπατήσουν προς τις «Πορτίτσες» πάνω στο Αρτεµίσιο, που στην αρχαιότητα λέγεται πως ήταν η πύλη προς την Αρκαδία.

Νεοχώρι

Το Κεφαλόβρυσο, υποδέχεται τον επισκέπτη µε µια μικρή πλακόστρωτη πλατεία στην είσοδό του. Αριστερά βρίσκεται πηγή µε κρυστάλλινο καθαρό νερό. Οι φιλόξενοι κάτοικοι δεν αποκλείεται να καλέσουν τον περαστικό στην περιποιημένη αυλή του σπιτιού τους για έναν καφέ.

Αξίζει να περιπλανηθεί κανείς, περπατώντας στα δρομάκια του χωριού και να αναπνεύσει τον καθαρό αέρα ανάμεσα στις λεύκες.

Η Φρουσιούνα, είναι ο επόμενος οικισμός. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται µια πέτρινη βρύση που θα ξεδιψάσει τον περαστικό, αφιερωμένη στη µνήµη του Χαράλαμπου Πετρόπουλου, ιατρού – Βαλκανιονίκη. Με µεράκι είναι χτισμένο και το πέτρινο σχολείο.

Βρύση Φρουσιούνα
Φώτο: Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού

Όσοι διαθέτουν τζιπ μπορούν να ακολουθήσουν τον χωματόδρομο και να φτάσουν στο οροπέδιο Αρµενιά, 3,5 χιλιόμετρα µακριά, σε υψόμετρο 1160 µέτρα, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.

Η διαδρομή συνεχίζεται προς το οροπέδιο της Αλέας, που εντυπωσιάζει τον ταξιδιώτη, μέχρι να φτάσει στο ομώνυμο χωριό που επιμένει να παραμένει ζωντανό. Η παλιά πέτρινη σε σχήμα Σταυρού Εκκλησία δεσπόζει στην Αλέα, ενώ το βλέμμα θα τραβήξει και το πετρόχτιστο σχολείο του χωριού.

Κατηφορίζοντας στο οροπέδιο, ο δρόμος οδηγεί στον Άγιο Νικόλαο, την «Αργολική Μάνη». Εντυπωσιακοί, πανέμορφοι, πέτρινοι, αλλά εγκαταλελειμμένοι πύργοι, μαρτυρούν ότι κάποτε αυτός ο οικισμός έσφυζε από ζωή.

Οι οικισμοί ΕξοχήΔούκα – Βρύση, βρίσκονται στη συνέχεια της διαδρομής.

Κείμενα – φωτογραφίες: anagnostis

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Πανουσης Χαραλαμπος

    Ξεχάσατε να αναφέρετε και το τελευταίο χωριό της ορεινής αργολιδας, την Σκοτεινη που είναι και το μοναδικό με ζωή

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis