home design 800x400

home design 1170Χ320

Κορινθία: Το άγνωστο Καμάρι της γραφικής Κορφιώτισσας και της περίφημης Φόνισσας

Αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός του Γιάννη Λάτσιου και γενέτειρα δύο πρωθυπουργών της Ελλάδος, του Κωνσταντίνου και του Παναγή Τσαλδάρη
Καμάρι θέα

Κάτω από τη σκιά του βουνού της Κορφιώτισσας στη δυτική Κορινθία, λίγα χιλιόμετρα δυτικά από το Ξυλόκαστρο βρίσκεται το χωριό Καμάρι με την ατελείωτη παραλία και γαλανά πεντακάθαρα νερά του Κορινθιακού. 

Γραφικό, ήσυχο και με πλούσια ιστορία το χωριό τα τελευταία χρόνια έχει τύχει μιας ειδικής δημοσιότητας, εξαιτίας του Γιάννη Λάτσιου που κάθε δεκαπενταύγουστο θα βρεθεί εκεί για να περάσει ξέγνοιαστες στιγμές στο εξοχικό της αδελφής του Αγλαΐας γιορτάζοντας τα γενέθλια της αγαπημένης του μητέρας και απολαμβάνοντας  ξέγνοιαστος το μπάνιο του στη θάλασσα. 

Καμάρι (1)
Καμάρι (2)

Κωνσταντινος και Παναγής Τσαλδάρης

Αλλά το Καμάρι πέραν της πρόσφατης δημοσιότητας κουβαλάει βαρύ φορτίο ιστορίας αφού αποτελεί τη γενέτειρα δύο πρωθυπουργών της Ελλάδος: Του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη και του Παναγή Τσαλδάρη! 

Το πατρικό σπίτι των Τσαλδάρηδων χτίστηκε το 1832 όταν ο Γεώργιος Τσαλδάρης κατέβηκε στο όμορφο Καμάρι από τα Τρίκαλα όπου είχε γεννηθεί και έκτισε ένα μικρό λιθόκτιστο οίκημα στην τοποθεσία Καμάρι. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν κι άλλοι Τρικαλίτες. Αυτοί ήταν οι πρώτοι οικιστές του Καμαρίου. 

Δισέγγονος του Γεωργίου Τσαλδάρη ήταν ο Παναγιώτης, μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Παναγής (όπως έμεινε γνωστός) Τσαλδάρης γεννήθηκε στο Καμάρι το 1868 και πέθανε στην Αθήνα το 1936. Ως άνθρωπος και πολιτικός υπήρξε πράος, χαμηλών τόνων και πολύ συνεργάσιμος. Ήταν ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Ελευθερίου Βενιζέλου και διετέλεσε πρωθυπουργός το 1932-1936.

Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης ήταν ανιψιός του Π. Τσαλδάρη και διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1946. Πέθανε στην Αθήνα το 1970.

Καμάρι (3)
Καμάρι (1)

Το λαογραφικό μουσείο

Σήμερα το σπίτι λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο με πλούσιο υλικό σε μια προσπάθεια να διασωθεί, ότι είναι δυνατό από τον θησαυρό του λαϊκού μας πολιτισμού. Άνθρωποι με ευαισθησία, που πονούν τον τόπο τους, προσπάθησαν να διασώσουν κάποια στοιχεία από τον προγονικό πλούτο, τα οποία, δυστυχώς, σβήνουν και χάνονται χωρίς ελπίδα επιστροφής.

Όλα τα αντικείμενα είναι προσφορά των κατοίκων της περιοχής και στόχος του μουσείου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της ιστορικής και εθνικής συνείδησης, μέσα από την επαφή με τα στοιχεία της ιστορίας αλλά και της λαϊκής μας παράδοσης και ταυτότητας. 

Ανάμεσα στις συλλογές των εκθεμάτων συγκαταλέγονται παραδοσιακές φορεσιές, χρηστικά καθημερινά αντικείμενα, επαγγελματικά εργαλεία, παραδοσιακά διακοσμητικά υφαντά, κεντήματα και πολλά άλλα.

Εδώ ξαναζωντανεύουν σκηνές σπιτικές, οικογενειακές. Ο παππούς, η γιαγιά, ο πατέρας, η μητέρα και τα παιδιά γύρω από το σοφρά ή στοιβαγμένοι γύρω από το τζάκι στις δύσκολες χειμωνιάτικες νύχτες, δείχνει το μεγαλείο της παραδοσιακής φαμίλιας.

Μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τα οικιακά σκεύη: Σοφράδες, χάλκινα σκεύη, χειρόλαμπες, φανοστάτες, τσίτσες, παγούρια, λανάρια, ρόκες ξυλόγλυπτες, με τα σφοντύλια και τ’ αδράχτια και πλήθος άλλων αντικειμένων.

Πολλά αντικείμενα της γεωργικής και ποιμενικής ζωής το πλουτίζουν: Αλέτρια, ζυγοί, ντουγένια, βατοκόπια, κουδούνια και κύπροι διαφόρων μεγεθών, προβατοψάλιδα, σαμάρια με τα μπαλντούμια, δισάκια ολοκέντητα, υφαντά και ένα σωρό άλλα αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

Καμάρι (1)

Το βουνό και η Μονή της Κορφιώτισσας

Νότια από το Καμάρι υψώνεται το βουνό της Κορφιώτισσας που φιλοξενεί στην κορυφή του το Μοναστήρι της Παναγίας της Κορφιώτισσας. Το σημείο έχει εκπληκτική θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο, αφού από τον εξώστη του είναι σαν να αιωρείται κάποιος πάνω από τα σύννεφα, με ανεμπόδιστο οπτικό πεδίο προς Πάτρα, Αίγιο, Ρούμελη, Βόχα, Κόρινθο και Ισθμό!

Η παράδοση για το μοναστήρι της Κορφιώτισσας αναφέρει ότι στα ερείπια αρχαίου κτίσματος, κτίστηκε στην αρχή ένα μικρό εκκλησάκι και αργότερα το μοναστήρι, η προεπαναστατική ύπαρξη και ακμή του οποίου προκύπτει από διάφορα «ομόλογα» που χρονολογούνται γύρω στα 1750 μ.Χ. και νωρίτερα.

Καμάρι (2)

Η σημερινή εκκλησία οικοδομήθηκε στα 1767 μ.Χ. Στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μ.Χ. το μοναστήρι συνέδραμε τους αγωνιστές «Εδωκεν απ’άρχης της επαναστάσεως εις όνομα του έθνους προς τους εφόρους δημογέροντας και προς τον στρατηγό Ι. Νοταρά, γρόσια 8.104».

Η Μονή εορτάζει τη Παρασκευή της Διακαινησίμου, μετά το Πάσχα και στις 15 Αυγούστου και πολλά θαύματα της Παναγίας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο που αποκαλύπτει τη συγκλονιστική θέα από την Κορφιώτισσα!

https://www.youtube.com/watch?v=hXuoY0CoQOA&ab_channel=KKInfotech
Βίντεο: KK Infotech

Το ρέμα της Φόνισσας

Δίπλα στο βουνό της Κορφιώτισσας δυτικά, βρίσκεται το περίφημο ρέμα της Φόνισσας, το οποίο εκβάλει στο Καμάρι. Το φαράγγι της Φόνισσας στο Ξυλόκαστρο είναι ένα από τα πιο όμορφα αλλά και επικίνδυνα φαράγγια για διάσχιση στην Ελλάδα. 

Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με καταβάσεις φαραγγιών ως το πιο επικίνδυνο φαράγγι της Ελλάδας!

(Φωτογραφίες: Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης)

Σχόλια