Έχουμε ακούσει άπειρες φορές για την τουριστική ή ακόμα και επιβατική αξιοποίηση του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, το οποίο εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Χαρίλαος Τρικούπης τον 19ο αιώνα. Οι θεματικές εκδρομές με τρένο που κρατούσαν ζωντανό το δίκτυο έχουν σταματήσει προ πολλού, ενώ στο μεταξύ έχουν σημειωθεί ζημιές στη γραμμή οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί. Εκτός αυτού υπήρχε ένα project του 2012 που προέβλεπε την αξιοποίηση της γραμμής με τρενοποδήλατα (railbikes) στα πρότυπα αρκετών δυτικοευρωπαϊκών χωρών, ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά.
Είχε μάλιστα παραγματοποιηθεί και μια διερευνητική κουβέντα με Ιταλούς εμπειρογνώμονες, με στόχο να βρεθούν οι επενδυτές που θα φέρουν τα τρενοποδήλατα και θα μισθώνουν προς όφελος του ΟΣΕ γραμμή και σταθμούς.
Αρκαδία: Μπήκε το ποδήλατο στις… ράγες
Αυτή η πρωτότυπη τουριστική και αθλητική δραστηριότητα επανήλθε τις προηγούμενες μέρες στην Αρκαδία. Μπήκε το ποδήλατο στις… ράγες.
Όπως επισημαίνει ο εμπνευστής του εγχειρήματος Τάκης Κόκκορης, πρόκειται για μία τουριστική και αθλητική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια και για όλες τις ηλικίες: «Περάσαμε πάνω από την ιστορική γέφυρα Μάναρη του 1890, είδαμε από τα πιο απόκοτα σημεία πιάτο τον κάμπο της Δοριζας και της Ασεας. Ακούραστοι οι αρχιμηχανικοί εφτασαν 3 η ωρα στο ραντεζου στη Γέφυρα του Καλογερικού κατευθείαν από τη Γαλλία! Οι γραμμές καλοφτιαγμένες και άθικτες! Ένα θαυμάσιο απόγευμα στην Ασέα».
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Σκορπίδας, σε ανάρτησή του αναφέρει: «Μια ξεχωριστή βόλτα με τρένο ποδήλατο. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να τις αγκαλιάσει τόσο η τοπική κοινωνία όσο και το ίδιο το κράτος και να αξιοποιηθεί αυτό το υπέροχο έργο που τόσα χρόνια μαραζώνει και λεηλατείται από τους “ειδικούς”. Εμείς θα είμαστε εδώ σε αυτή την ωραία προσπαθεί. Ευχαριστώ τον καλό φίλο Τάκη Κόκκορη για την πρόσκληση του και την αγάπη του».
Railbiking και μετρικό δίκτυο Πελοποννήσου
Το τρενοποδήλατο ή δρεζινοποδήλατο (railbike) είναι ένας τύπος ποδηλάτου του οποίου οι ρόδες εφάπτονται στις ράγες. Η σκέψη ήταν στη μετρική (με εύρος 1 μέτρο) γραμμή της Πελοποννήσου, να αναπτυχθεί ένα νέο σπορ που θα συνδυάζει την ποδηλασία με την εκδρομή, με στόχο να προσφέρει τις χαρές μιας διαδρομής τρένου. Και όχι οποιασδήποτε διαδρομής, αλλά μίας εκ των ομορφότερων και γραφικότερων στην Ευρώπη!
Ένα πλεονέκτημα του railbiking είναι ότι οι διαδρομές του τρένου είναι μοναδικές, καθώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυτοκίνητο. Η χάραξη του δικτύου είναι τέτοια που οι εικόνες που θα αντικρίσουν όσοι ταξιδέψουν στις ράγες με τα ειδικά ποδήλατα είναι ξεχωριστές, καθώς θα περνούν από λίθινα και σιδερένια γεφύρια, σήραγγες σκαμμένες με το χέρι και σημεία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς στο τμήμα από τον Αχλαδόκαμπο μέχρι την Καλαμάτα.
Ακόμη, θα δουν από κοντά τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίρια των σταθμών, τα οποία θα μετατραπούν σε σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων και σε χώρους εστίασης. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα παρέχουν την δυνατότητα να μετατραπούν ακόμα και σε καταλύματα για όσους θέλουν να περάσουν μερικές ξένοιαστες ημέρες μακριά από το άγχος και τη βοή της πόλης.
Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, θα μπορούσε να συνδυαστεί το railbiking με πεζοπορία σε μονοπάτια ή ακόμη και επισκέψεις σε μοναστήρια, ώστε να αυξηθεί ο εναλλακτικός τουρισμός και να αναπτυχθούν περιοχές που δεν είναι ανεπτυγμένες τουριστικά. Χαρακτηριστικές είναι οι διαδρομές σε Ελαιοχώρι και Παρθένι με τις μοναδικά εντυπωσιακές γέφυρες, καθώς και το τμήμα από Ασέα (μετά την Τρίπολη) μέχρι Καλαμάτα (Διαβολίτσι), όπου δίνεται η δυνατότητα στον ποδηλάτη-ταξιδιώτη να εξερευνήσει μέσω του δίκτυου του ΟΣΕ παλιές σήραγγες, γεφύρια και σημεία πεζοπορίας.
Οι σταθμοί των τρένων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε οργανωμένες μονάδες, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα αφήνουν στην άκρη το αυτοκίνητο και θα ενοικιάζουν με χαμηλό κόστος ποδήλατο της αρεσκείας τους, το οποίο θα εξυπηρετεί από δύο έως και περισσότερους επιβάτες, για να αφεθούν στη μαγεία των χρωμάτων και την αναζωογόνηση που τους προσφέρει η διαδρομή του τρένου δίπλα στη φύση. Η μονή γραμμή, μήκους 200 χιλιομέτρων, διαθέτει 35 σταθμούς και θα μπορεί να γίνεται ανά διαστήματα διπλής κατεύθυνσης για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν με τη συνοδεία ειδικών τεχνικών ή και ξεναγών.
Φυσικά ο σιδηροδρομικός ποδηλατοτουρισμός είναι κάτι που παρουσιάζει ενδιαφέρον, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνδυαστεί και με τουριστικά δρομολόγια ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αδρανές δίκτυο της Πελοποννήσου, δεδομένου ότι το επιβατικό κομμάτι μπορεί ενδεχομένως να καταστεί βιώσιμο μόνο μέχρι το Ναύπλιο.