Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια», ανέφερε:
«Για άλλη μία φορά προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε μία κατάσταση με το παρόν σχέδιο νόμου χρησιμοποιώντας παχυλούς τίτλους για να τους βλέπουν οι πολίτες και να νομίζουν ότι από εδώ και στο εξής θα βρίσκουν λύση στα προβλήματά τους, θα αντιμετωπίζονται τα αγγειακά εγκεφαλικά σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, ότι θα γίνονται όλα τόσο γρήγορα και σε διάστημα 4 έως 9 ωρών θα θεραπεύονται.
Ακόμη, νομοθετείτε στο πόδι, με προχειρότητα και αποσπασματικότητα. Χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, χωρίς υποδομή, χωρίς σχεδιασμό, αλλά «βλέποντας και κάνοντας» με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νόμου, κάποια στιγμή, ρίχνετε στάχτη στα μάτια της κοινωνίας και δημιουργείτε προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα.
Στην πραγματικότητα το παρόν σχέδιο νόμου είναι προβληματικό σε όλη την αλυσίδα της αντιμετώπισης ενός οξέος ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και ουδεμία εμπιστοσύνη εμπνέει για πραγματική βελτίωση της παρούσας -ήδη τραγικής- κατάστασης.
Η εποχή της λευκής επιταγής στον χώρο της υγείας τελείωσε.
Για το λόγο αυτό ψηφίζουμε παρών και σας εκφράζουμε τους εξής προβληματισμούς:
Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα 19 σημεία λειτουργίας των ΜΑΦ; Υπήρχαν συγκεκριμένα κριτήρια των νοσοκομειακών υποδομών που επιλέχθηκαν ως προς την επαρκή στελέχωση, πλήρη λειτουργία των ακτινολογικών εργαστηρίων που απαιτείται να λειτουργούν συμπληρωματικά των ΜΑΦ, ως προς την προσβασιμότητα και γεωγραφική ισομέρεια, ώστε να καλύπτονται όλες οι υγειονομικές περιφέρειες της χώρας;
Για άλλη μια φορά στελεχώνετε μία νέα υγειονομική δομή, με αποσπάσεις, μετατάξεις και μεταφορές προσωπικού. Ανακύκλωση των ίδιων γιατρών που σήκωσαν το βάρος της πανδημίας σε άθλιες συνθήκες και που κρατάνε ακόμα το ΕΣΥ όρθιο με κόστος ψυχολογικό και σωματικό.
Έχετε επανειλημμένως εξαγγείλει προσλήψεις, τις οποίες όμως επί 5 χρόνια δεν έχουμε δει, πέρα από τις προσλήψεις συμβασιούχων και ιδιωτών γιατρών με αφορμή και δικαιολογία την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με τα πειράματα που κάνετε όπως την κατάργηση του αγροτικού γιατρού, με την μισθολογική καθήλωση που συντηρεί την φυγή των γιατρών στο εξωτερικό, με την μη μονιμοποίηση των επικουρικών παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις σας, πως νομίζετε ότι θα μπορέσετε να εφαρμόσετε τους σχεδιασμούς σας για την υγεία;
Εκτός εάν οι πραγματικές σας προθέσεις είναι να δοθεί και το επείγον στον ιδιωτικό τομέα μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και να σβήσει σταδιακά στα χέρια σας η καρδιά του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.
Εξίσου κρίσιμο είναι το ζήτημα της διακομιδής των ασθενών.
Είναι γεγονός ότι το ΕΚΑΒ συνιστά βασικό κρίκο στην αλυσίδα της διαχείρισης των εγκεφαλικών επεισοδίων. Κάνει την πρώτη διάγνωση και μεταφέρει το περιστατικό. Ο χρόνος διακομιδής είναι σημαντικός καθώς για να επιτελέσουν οι ΜΑΦ τον σκοπό τους πρέπει η θεραπεία να παρέχεται στην οξεία φάση, δηλαδή στις πρώτες ώρες είτε με θρομβόλυση, είτε με θρομβεκτομή. Διαφορετικά, είναι αυτονόητο ότι η δημιουργία των νέων δομών δεν θα προσφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του περιστατικού, αλλά θα στοχεύει μόνο στην παρηγορητική φροντίδα του – δηλαδή μηδέν εις το πηλίκο για την θεραπεία και την αποκατάσταση του ασθενούς.
Πότε και πώς θα αντιμετωπίσετε σοβαρά ζητήματα λειτουργίας των νέων δομών;
Όπως το ποιος θα είναι ο χρόνος σύστασης τους; Υποσχεθήκατε 180 νέες προσλήψεις για την στελέχωση τους. Πότε αυτές θα προκηρυχθούν και πότε θα ολοκληρωθούν; Πως θα αντιμετωπίσετε την αποψίλωση των κλινικών από τις οποίες θα μεταταχθεί προσωπικό για να στελεχώσει τις νέες δομές και μάλιστα για να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση; Πως θα οργανώσετε την αποκατάσταση των περιστατικών;
Την ώρα που δεν μπορείτε να προσλάβετε γιατρούς, θα προσλάβετε εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους χωρίς τους οποίους η αποκατάσταση των ασθενών θα είναι κενό γράμμα; Και επιτέλους, με ποιον τρόπο θα γίνεται η πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, για την οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη; Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της υγείας δεν αντιμετωπίζονται με πασαλείμματα και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Χρειάζεται εθνική στρατηγική, με σαφή χρονοδιαγράμματα και γενναία χρηματοδότηση – την οποία ενώ είχατε την ευκαιρία να εξασφαλίσετε δεν το κάνατε».
Δείτε εδώ το βίντεο: