home design 800x400

home design 1170Χ320

Παναγιώτης Ψύχας: Ευχαριστήριο προς τους δημότες της Νέας Τίρυνθας και προτάσεις προς τη νέα Δημοτική Αρχή

Παναγιώτης Ψύχας

Ευχαριστήριο προς τους δημότες της Νέας Τίρυνθας και προτάσεις προς τη νέα Δημοτική Αρχή εξέδωσε ο Παναγιώτης Ψύχας. Όπως αναφέρει ο ίδιος:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους 13 δημότες της Νέας Τίρυνθας που με τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 για το τοπικό συμβούλιο της Νέας Τίρυνθας.

Θέλω να συγχαρώ τον νέο δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Ορφανό και όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και εύχομαι να εργασθούν για την επίλυση των προβλημάτων των δημοτών και την ανάπτυξη του Δήμου μας.

Υπηρετώντας ως καθηγητής επί 35 χρόνια την Δημόσια Εκπαίδευση  (Γυμνάσιο Προσύμνης, Εσπερινό Λύκειο Ναυπλίου, 3ο Λύκειο Άργους, Μουσικό Σχολείο Αργολίδας) και υλοποιώντας επί 20ετία  πολιτιστικές-περιβαλλοντικές-εκπαιδευτικές δράσεις σε όλη την Αργολίδα (αρχαίος μηκυναϊκός δρόμος Μυκηνών-Πρόσυμνας, δρόμος του Παυσανία από τις Μυκήνες στο αρχαίο Ηραίο, αρχαία Μιδέα και φαράγγι της Χώνης από τη μονή Ταλαντίου στον Αμαριανό, αρχαία Τίρυνθα και Μυκηναϊκό φράγμα, δρόμος της Κλίμακας από το Μερκούρι-αρχαία Οινόη στο Τουρνίκι και το όρος Αρτεμίσιο, Άργος-Κεφαλάρι-Πυραμίδα Ελληνικού, Αρχαία Ασίνη-μονή Σωτήρος-Καραθώνα-Ναύπλιο, μονή Πολεμάρχας και αρχαίος δρόμος Επιδαύρου, μονή Αυγού και φαράγγι Ιρίων,σπήλαιο Φράγχθι και φαράγγι Καταφύκι, Ηφαίστειο Μεθάνων )  απεφάσισα την συμμετοχή μου στις Δημοτικές Εκλογές με τη παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ του κ. Κώστα Μάκαρη, υποβάλλοντας τις ιδέες μου για την δημιουργία ενός σχεδίου ανάπτυξης για την Νέα Τίρυνθα και τον Δήμο Ναυπλιέων. Δυστυχώς αυτό το σχέδιο δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί και δημοσιευθεί πριν τις εκλογές. Έτσι σήμερα δημοσιοποιώ τις ιδέες και προτάσεις μου ελπίζοντας ότι κάποιες αυτές θα υιοθετηθούν και υλοποιηθούν από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Ευχαριστώ προκαταβολικά όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για αυτό και για τη πολύ σημαντική δουλειά που κάνουν για την ενημέρωση των πολιτών της Αργολίδας».

Οι προτάσεις

Οι προτάσεις για τον πρώην δήμο της Νέας Τίρυνθας είναι οι εξής:

  • Εκπαιδευτικές

-Ίδρυση στον χώρο του αθλητικού κέντρου Νέας Τίρυνθας ενός συγχρόνου δημοτικού σχολείου που θα αντικαταστήσει και συνενώσει τα δημοτικά σχολεία της Νέας Τίρυνθας και του Αγίου Αδριανού.

Αποστάσεις: από νέα Τίρυνθα  1000m, από Άγιο Αδριανό 1500m, από Νέο Ροεινό 2500m

  • Πολιτιστικές

-Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Τίρυνθας, του αρχαιοτέρου οικισμού της Αργολίδας  (από την Πρωτοελλαδική εποχή 2300 π.Χ., την μυκηναϊκή εποχή 1500-1100 π.Χ. και τη κλασσική εποχή).

-Πιθανή απαλλοτρίωση και επέκταση του αρχαιολογικού χώρου: ανατολικά στο πορτοκαλεώνα Μπαλάσκα και νότια στο χώρο των αγροτικών φυλάκων.

Αρχαία Τίρυνθα (3)

-Προσπάθεια για μεταφορά των αγροτικών φυλάκων Τίρυνθας  και αξιοποίηση των δημοσίων αγροτικών εκτάσεων :

-Ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου Τίρυνθας στο κεντρικό κτίριο (διοικητήριο) των αγροτικών φυλάκων και ανάδειξη του κτιρίου ως η πρώτη γεωργική σχολή της ελεύθερης Ελλάδας (ιδρύθηκε από τον κυβερνήτη Καποδίστρια και αποτέλεσε τον χώρο εισαγωγής της πατάτας στη σύγχρονη Ελλάδα.)

-Αξιοποίηση (με το υπουργείο Δικαιοσύνης) των πολύ μεγάλων δημοσίων εκτάσεων για τη δημιουργία:

διοικητηρίου, νοσοκομείου Αργολίδας και πανεπιστημιακές σχολές (δεν είμαι σίγουρος για τα ακριβή όρια των αγροτικών φυλακών).

-Ανάδειξη των επί 150 χρόνια των ανασκαφών της Τίρυνθας από την αρχαιολογική υπηρεσία και το γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με μόνιμη φωτογραφική έκθεση στο παλιό κοινοτικό γραφείο της Νέας Τίρυνθας (και μελλοντικά στο δημοτικό σχολείο Νέας Τίρυνθας εάν ιδρυθεί καινούργιο δημοτικό σχολείο).

-Διαμόρφωση του παλιού κοινοτικού γραφείου σε Μουσείο Φωτογραφίας της ιστορίας της Τίρυνθας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

-Οργάνωση ημερίδων-περιοδικής έκθεσης στη πλατεία της Νέας Τίρυνθας (ειδικά στο πανηγύρι της Τίμιας Ζώνης, τελευταία  εβδομάδα του Αυγούστου).

-Ανάδειξη του επισκέψιμου θολωτού τάφου της Τίρυνθας, απαλλοτρίωση του γειτονικού μισο-ανασκαμένου  τάφου και διαμόρφωση του αγροτικού δρόμου πρόσβασης σε αυτούς.

-Ανάδειξη του μυκηναϊκού φράγματος και καναλιού εκτροπής του χειμάρρου της Τίρυνθας (Λάκιζα), μοναδικού τεχνικού έργου της μυκηναϊκής εποχής, που απετέλεσε τη βάση του μύθου καθαρισμού των στάβλων του Αυγεία από τον μυθικό ήρωα Ηρακλή.

  • Πεζοπορικές – Πολιτιστικές διαδρομές

-Για την αύξηση της επισκεψιμότητας στις δημοτικές κοινότητες του πρώην δήμου Τίρυνθας  προτείνεται η χάραξη και οργάνωση με πινακίδες και πληροφοριακό υλικό της πεζοπορικής διαδρομής:

-Αρχαία Τίρυνθα – θολωτός τάφος – ανάβαση στον προφήτη Ηλία – κατάβαση στην παλιά αποκομμένη κοίτη της Λάκιζας – μυκηναϊκό φράγμα – Παλιόκαστρο και εκκλησάκι του Αγίου Αδριανού.

ΤΙΡΥΝΘΑ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΥΡΩΣΗ
  • Πεζοπορικές – Πολιτιστικές διαδρομές για τον ευρύτερο δήμο Ναυπλίου

-Μυκηναϊκό νεκροταφείο δέντρων – ακρόπολη Μιδέας – Αγιάννης – Μονή Ταλαντίου -φαράγγι Χώνης (Αμαριανού).

-Αρχαία Ασίνη ή Τολό – Μονή Σωτήρας – Καραθώνα.

-Αρχαία Ασίνη – βενετσιάνικα Ναυπηγεία, φρούριο στο Βιβάρι».

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis