home design 800Χ400

home design 1170x320

Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την διασφάλιση της ποιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Συνέντευξη του Πρύτανη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή κου Αθανάσιου Κατσή, για το έργο
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου οργάνωσε Ημερίδα με τίτλο: «Η Διασφάλιση της Ποιότητας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Επισκόπηση Δράσεων και Πεπραγμένων». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 12:30, στο Αμφιθέατρο του άνω κτηρίου της Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας στην Τρίπολη.

Η Ημερίδα είχε ως στόχο την παρουσίαση του έργου με τίτλο «Αναβάθμιση της ποιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του – Υποστήριξη της ΜΟ.ΔΙ.Π» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5124141, που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», στον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Βελτίωση της Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας του Εκπαιδευτικού Συστήματος», ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Στην Ημερίδα συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Δρ Χριστίνα Μπέστα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής Αθανάσιος Κατσής, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων και Προέδρος της Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μαυρέας, Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, Μέλη της Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας, Κοσμήτορες, Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη Διδακτικού Προσωπικού, Διοικητικοί Υπάλληλοι καθώς και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Κατσής, ο οποίος ευχαρίστησε τη ΜΟ.ΔΙ.Π. για τη συμβολή της στην εφαρμογή διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας στο Πανεπιστήμιο. Εν συνεχεία ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μαυρέας, παρουσίασε τον απολογισμό δράσεων της ΜΟ.ΔΙ.Π. και τις επόμενες ενέργειες διασφάλισης ποιότητας.

Ακολούθησε ομιλία της Γενικής Διευθύντριας της ΕΘΑΑΕ, Δρ. Χριστίνας Μπέστα με θέμα «Αποτίμηση του έργου των ΜΟΔΙΠ και επόμενα βήματα στη διασφάλιση ποιότητας». Η Δρ. Μπέστα, παρουσίασε το νέο πρότυπο ποιότητας για την πιστοποίηση του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (Ε.Σ.Δ.Π.), το πρότυπο ποιότητας για την πιστοποίηση των νέων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και των διδακτορικών σπουδών. Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση για το πλαίσιο της νέας χρηματοδότησης της ΜΟΔΙΠ.

Στη συνέχεια η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διασφάλισης Ποιότητας, Ανθούλα Παπαπορφυρίου παρουσίασε το έργο με τίτλο «Αναβάθμιση της ποιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του – Υποστήριξη της ΜΟ.ΔΙ.Π», τις δράσεις του και τα αποτελέσματά του.

Το Πληροφοριακό Σύστημα της ΜΟ.ΔΙ.Π και η συμβολή του στις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας του Ιδρύματος, παρουσιάστηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλάκη, Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Μέλος της Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας.

Ο κ. Ιωάννης Τσιάλτας, στέλεχος της εταιρείας Ίλυδα Πληροφορική ΑΕ, παρουσίασε τη διασύνδεση μεταξύ του Πληροφοριακού Συστήματος Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Εθνικού Συστήματος Ποιότητας (ΟΠΕΣΠ) της ΕΘΑΑΕ.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση της κ. Γιούλη Παπαδιαμαντάκη, Καθηγήτριας του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής που αφορούσε τον τρόπο που το ΚΕΔΙΜΑ ΠΑΠΕΛ μπορεί να συμβάλει θετικά στις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας ιδιαίτερα ως προς το κριτήριο τρία (3) του προτύπου ποιότητας πιστοποίησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και αφορά τη φοιτητοκεντρική μάθηση και διδασκαλία.

Στο τέλος της Ημερίδας η Γενική Διευθύντρια της ΕΘΑΑΕ, Δρ Χριστίνα Μπέστα, έδωσε αναλυτικές απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, τα οποία τέθηκαν από το ακροατήριο.

Λίγα λόγια για το έργο

Η ενδυνάμωση και βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού υπήρξε ένας από τους πυρήνες δράσεων του έργου. Κατά την πορεία του, διενεργήθηκαν 20 επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα διασφάλισης της ποιότητας και τρόπων εφαρμογής της, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 350 φοιτητές και 400 υπάλληλοι του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, με στόχο την απόκτηση και ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και την υιοθέτηση στάσεων και κουλτούρας προκειμένου για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο του έργου ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αντικατάσταση παραδοσιακών και γραφειοκρατικών λειτουργιών του Ιδρύματος μέσω βελτιωτικών παρεμβάσεων σε διαδικασίες του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης και αποτελεσματικότητάς τους, αλλά και μέσω του σχεδιασμού νέων διαδικασιών για την κάλυψη δραστηριοτήτων που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο.

Το νέο Πληροφοριακό σύστημα ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι ένα σύστημα επιχειρηματικής ευφυίας, το οποίο συλλέγει δεδομένα από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τα εσωτερικά πληροφοριακά συστήματα του ιδρύματος όσο και το ΟΠΕΣΠ της ΕΘΑΑΕ, και μέσω εύχρηστων και εύληπτων γραφημάτων και οπτικοποιήσεων επιτρέπει σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης του ιδρύματος να παρακολουθούν την πορεία της επίτευξης των στόχων, καθώς και να εντοπίζουν σημεία όπου είτε επιτυγχάνεται αυξημένη απόδοση είτε υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, έτσι ώστε να εξάγονται βέλτιστες πρακτικές ή/και να δρομολογούνται παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και των διαδικασιών του Ιδρύματος.

Αναβάθμιση της ποιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του
Αναβάθμιση της ποιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του // ΦΩΤΟ: ΠαΠελ

Στα αποτελέσματα του έργου συγκαταλέγεται η υλοποίηση της αυτοματοποιημένης αποστολής στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα ΟΠΕΣΠ/ΕΘΑΑΕ, από τα πληροφοριακά συστήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η αυτοματοποιημένη αποστολή θα παρέχει έγκαιρη και ακριβή εικόνα των δεικτών ποιότητας, ενώ παράλληλα θα αποφορτίσει το προσωπικό του Πανεπιστημίου από επαναλαμβανόμενες εργασίες ρουτίνας, επιτρέποντας τη διάθεση της ανθρωποπροσπάθειας στη βελτίωση των υπηρεσιών και των διαδικασιών του Πανεπιστημίου.

Όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο «Αναβάθμιση της ποιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του – Υποστήριξη της ΜΟ.ΔΙ.Π» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5124141, ΚΑ 80592, που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», Άξονας Προτεραιότητας 6 «Βελτίωση της Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας του Εκπαιδευτικού Συστήματος», ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Η συνέντευξη του Πρύτανη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρύτανη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή κου Αθανάσιου Κατσή, για το έργο ΕΣΠΑ ‘’Αναβάθμιση της ποιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του – Υποστήριξη της ΜΟ.ΔΙ.Π.’’:

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητής κος Αθανάσιος Κατσής
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητής κος Αθανάσιος Κατσής // ΦΩΤΟ: ΠαΠελ
  • Ποια ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η ΜΟ.ΔΙ.Π. του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου τα προηγούμενα χρόνια;

Τα κυριότερα προβλήματα ήταν η μεγάλη αύξηση των πιστοποιήσεων σε συνδυασμό με την υποστελέχωση της υπηρεσίας. Υπάρχει πλέον μία ποσοτική αλλά και ποιοτική αναβάθμιση των κριτηρίων και των αιτήσεων για πιστοποίηση αφού οι άξονες πιστοποίησης είναι περισσότεροι ενώ η πιστοποίηση επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ΚΕΔΙΒΙΜ, κ.λπ.)

  • Με ποιο τρόπο το έργο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ- ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΔΙΠ» έχει επηρεάσει τη λειτουργία της ΜΟ.ΔΙ.Π.;

Έχει σαφώς βοηθήσει το έργο της ΜΟ.ΔΙ.Π. και του Πανεπιστημίου εν γένει. Ειδικότερα έχει επιτρέψει στο Ίδρυμα να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες πιστοποίησης και εκπόνησης διαδικασιών καταγράφοντας παράλληλα σημεία που λόγω του καθημερινού φόρτου εργασίας μπορεί να παραλειφθούν, πχ. δείκτες, κριτήρια χρηματοδότησης, συμμετοχή σε λίστες κατάταξης, κλπ. Επιπλέον έχει βοηθήσει στην περαιτέρω διάχυση και αναγνώριση του έργου της ΜΟ.ΔΙ.Π. και βεβαίως στην εκπαίδευση του προσωπικού.

  • Οι δράσεις του έργου ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ΜΟ.ΔΙ.Π. και του Ιδρύματος;

Σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίνονται, αν και θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη πρόβλεψη για την ταχύτερη ενσωμάτωση του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

  • Ποια είναι η στρατηγική σημασία της ποιότητας για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;

Η διασφάλιση ποιότητας είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς θα επιτρέψει αφ’ ενός να παρακολουθείται η πορεία επίτευξης των στόχων, αφ’ ετέρου θα συμβάλει στον εντοπισμό σημείων όπου είτε επιτυγχάνονται πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα είτε υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, έτσι ώστε να εξάγονται βέλτιστες πρακτικές ή/και να δρομολογούνται παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και των διαδικασιών του Ιδρύματος.

Μέσω της ανάπτυξης του πληροφοριακού συστήματος θα γίνει πιο εύκολη η καταγραφή και η παρακολούθηση επίτευξης των στρατηγικών και αναπτυξιακών στόχων του Ιδρύματος. Επίσης, θα είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός των σημείων/μονάδων όπου υπάρχει υστέρηση στην επίτευξη των στόχων (πχ κάποιο ακαδημαϊκό τμήμα έχει χαμηλότερη συμμετοχή στην πρόοδο των δεικτών, κ.λπ.)

  • Τι σημαίνει το έργο για την κουλτούρα ποιότητας του Ιδρύματος;

Συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση της κουλτούρας ποιότητας προβάλλοντας τις νέες προκλήσεις και δυνατότητες της ΜΟ.ΔΙ.Π.. Ενισχύει το ρόλο των διαδικασιών και επιπλέον επιμορφώνει σημαντικά το προσωπικό κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε παρόμοια έκταση και συστηματικότητα.

  • Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι και δράσεις του έργου ΕΣΠΑ;

Οι κυριότεροι στόχοι συνοψίζονται στην:

  1. Ενίσχυση και βελτίωση των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας του Ιδρύματος
  2. Ανασχεδιασμός και βελτίωση των διαδικασιών και υπηρεσιών του ιδρύματος για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους
  3. Ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος
  4. Ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού
  5. Διάχυση των δράσεων στην ακαδημαϊκή κοινότητα
  • Ποια είναι τα οφέλη από το έργο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΔΙΠ» και ποιοι θα επωφεληθούν από αυτό;

Θα ωφεληθούν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αφού θα βελτιωθούν οι διαδικασίες, θα αναδειχθούν νέες πλευρές θεμάτων ποιότητας ενώ από την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος θα μειωθεί η γραφειοκρατία, θα οπτικοποιηθεί καλύτερα η πληροφορία και θα μπορεί παρακολουθείται αποτελεσματικότερα η πορεία επίτευξης των στρατηγικών στόχων του Πανεπιστημίου.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis