home design 800Χ400

ΕΣΑμεΑ: Η κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Τι αναφέρουν για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Δήλωση σχετικά με την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εξέδωσαν οι International Disability Alliance (IDA) και International Disability and Development Consortium (IDDC) που συνυπογράφουν το European Disability Forum (EDF) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρουν:

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι και ανήσυχοι για τα τραγικά και συγκλονιστικά γεγονότα που βλέπουμε στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τον αντίκτυπο που έχει αυτό στα άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρία. Όταν ξεκινούν οι εχθροπραξίες, τα άτομα με αναπηρία είναι από τα πρώτα που χάνουν τη ζωή τους και μένουν πίσω στις διαδικασίες λογοδοσίας και τεκμηρίωσης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των παραβιάσεων του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας Ατόμων με Αναπηρία (IDA).

«Περιορισμένες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με αναπηρία επηρεάζονται από τις πρόσφατες εχθροπραξίες. Ωστόσο, όπως τεκμηριώθηκε κατά τη διάρκεια προηγούμενων πολέμων και  αναπτύχθηκε από τον Ειδικό Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους επηρεάζονται δυσανάλογα κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Σήμερα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών συνεπειών στην υγεία τους, ακόμη και θανάτου, λόγω των αδιάκριτων επιθέσεων εναντίον κατοικημένων περιοχών που θέτουν σε κίνδυνο αμάχους, αδικαιολόγητα σύντομων προειδοποιήσεων εκκένωσης με τις ασφαλείς επιλογές να είναι πολύ περιορισμένες και σε μεγάλο βαθμό με προσβάσιμες και την άρνηση πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες που διατηρούν τη ζωή, όπως ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τρόφιμα. Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ομηρία αμάχων, η αποκοπή ή ο περιορισμός της πρόσβασης σε νερό, τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Καλούμε το Ισραήλ να ανοίξει την πρόσβαση για απεριόριστη και χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών του λαού της Γάζας. Ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και των ατόμων που κρατούνται αυθαίρετα, ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία.

Τονίζουμε ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της παύσης όλων των εχθροπραξιών από όλα τα μέρη, είναι ο πιο αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος για την προστασία και τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία.

Καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν πλήρως τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία – ιδίως του άρθρου 11 της Σύμβασης, καθώς και του ψηφίσματος 2475 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με αναπηρία κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης. Τίποτα δεν δικαιολογεί τη στοχοποίηση αμάχων και την άρνηση των πολύ βασικών ανθρώπινων αναγκών και δικαιωμάτων τους. Συγκεκριμένα, ζητάμε:

  • Επαρκή και προσβάσιμα προειδοποιητικά μηνύματα και συνεχείς επικοινωνίες, καθώς και ασφαλείς και προσβάσιμες οδούς εκκένωσης
  • Αναγνώριση των πρόσθετων εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, και τα παιδιά και τα ηλικιωμένα άτομα με αναπηρία και να δοθεί η δέουσα προσοχή στα εμπόδια αυτά κατά τον στρατιωτικό σχεδιασμό και την ανθρωπιστική βοήθεια
  • Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για τη διασφάλιση πλήρους πρόσβασης σε όλες τις βασικές ανάγκες – συμπεριλαμβανομένου του νερού, της στέγης και της υγειονομικής περίθαλψης – για τα άτομα με αναπηρία σε ισότιμη βάση με τους άλλους, καθώς και παροχή ειδικών απαιτήσεων, όπως βοηθητικές συσκευές και προσωπική φροντίδα
  • Διαβούλευση με τα άτομα με αναπηρία και τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των άτυπων οργανώσεων ή ομάδων αυτοβοήθειας, όπου υπάρχουν
  • Οι απαιτήσεις των ατόμων με αναπηρία να βρίσκονται στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών της διυπηρεσιακής μόνιμης επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην ανθρωπιστική δράση».

Σχόλια

Exit mobile version