home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Το αναπτυξιακό αποτύπωμα από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία στην Τρίπολη

Νέες θέσεις εργασίας σε έναν δυναμικό κλάδο που επενδύει διαρκώς στην περιοχή
Νοσοκομείο εργαστήριο φάρμακα

Με αφορμή τα μεγάλα επενδυτικά έργα που υλοποιούνται από φαρμακοβιομηχανίες μέλη της ΠΕΦ στην βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για την ενημέρωση των μαθητών και σπουδαστών, ώστε ν’ ακούσουν για ευκαιρίες και προοπτικές καριέρας που δεν είχαν σκεφτεί και που αφορούν στην πόλη τους και στην ευρύτερη περιοχή.

Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τις επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου είναι ζωηρό κάτι που αποτυπώνεται στο γεγονός πως την ημερίδα παρακολούθησαν το πρωί μαθητές της Γ’ και Β’ Λυκείου από τις περιοχές της Τρίπολης, της Μεγαλόπολης, του Άστρους Κυνουρίας και της Τεγέας. Το απόγευμα η ημερίδα ήταν ανοιχτή στους γονείς και στο κοινό, καθώς παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτικής, εκκλησιαστικής, ακαδημαϊκής, εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναλύθηκαν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχουν αυτές οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την Τρίπολη και γενικότερα την Αρκαδία.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη νέα γενιά, η οποία μπορεί να εργαστεί σε έναν δυναμικό κλάδο με έντονα αναπτυξιακό αποτύπωμα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους της Αρκαδίας να ανελιχθούν στον τόπο τους απασχολούμενοι σε εταιρείες που συγκαταλέγονται στους κορυφαίους εργοδότες της χώρας μας.

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΕΦ και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ELPEN κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά,  ότι «είναι η πρώτη φορά που επικοινωνούμε μεγάλες επενδύσεις στην τοπική κοινωνία και στόχος μας είναι ο μαθητής και ο φοιτητής να αποκτήσουν νέο επαγγελματικό προσανατολισμό» ενώ, πρόσθεσε πως «κοινωνοί της σημερινής εκδήλωσης είναι όλοι οι νέοι άνθρωποι της περιοχής και οι επιστήμονες», αναδεικνύοντας παράλληλα τις μοναδικές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, τόνισε πως «η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου έχει σημαντικό αποτύπωμα με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία καθώς επενδύει στο μέλλον. Και οι νέοι, που είναι το μέλλον, πρέπει να ξέρουν πως έχουν προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης στον τόπο τους, σε ανερχόμενους τομείς όπως είναι η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή του ελληνικού φαρμάκου».

O αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της DEMO κ. Δημήτρης Δέμος, στην ομιλία του σημείωσε πως μέσω της εκδήλωσης «ενημερώνουμε για τα επενδυτικά μας προγράμματα και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη λειτουργία μας. Με τον τρόπο αυτό ερχόμαστε πιο κοντά στην τοπική κοινωνία». Ο κ. Δέμος ανέφερε πως «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι η ατμομηχανή ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας» και μιλώντας στους μαθητές και σπουδαστές επεσήμανε πως «μπορείτε να γίνετε συνοδοιπόροι στην ανάπτυξη». Επιπροσθέτως, ανέδειξε τον κοινωνικό ρόλο της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου αναφέροντας πως «κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης όχι μόνο καλύψαμε τις ανάγκες 3 εκατ. Ελλήνων ασθενών, αλλά βοηθήσαμε και άλλα συστήματα υγείας όπως της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Αγγλίας», ενώ αναφέρθηκε στις μελέτες και τις έρευνες που δείχνουν πως η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου είναι καταλύτης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Έχουμε ισχυρή παραγωγική βάση. Αν και ως χώρα αντιπροσωπεύουμε μόνο το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, κατέχουμε το 10% των παραγωγικών μονάδων της Ευρώπης στο φάρμακο» τόνισε ο κ. Δέμος αποτυπώνοντας τις μοναδικές προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου.

Κατά την ομιλία της στους μαθητές, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ κα Φαίη Κοσμοπούλου, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους στην επαγγελματική ανάπτυξη της νέας γενιάς», ενώ πρόσθεσε πως μέσω των επενδύσεων που υλοποιούνται στην περιοχή, «η Αρκαδία μετατρέπεται σε κόμβο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων στην Πελοπόννησο». Στη συνέχεια η κ. Κοσμοπούλου τόνισε πως «οι θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν μέσω των επενδύσεων είναι καλά αμοιβόμενες και όλων των ειδικοτήτων», απαντώντας σε καίριες ερωτήσεις μαθητών και καθηγητών.

Τα οφέλη για την τοπική οικονομία εξειδίκευσε ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Κοσμήτορας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σημείωσε πως η «τοπική κοινωνία πρέπει να αγκαλιάσει τις επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την  οικονομία». Βασιζόμενος σε στοιχεία μελετών εγχώριων και διεθνών οίκων επεσήμανε πως «το ελληνικό φάρμακο είναι μοχλός ανάπτυξης. Για κάθε αύξηση 1 ευρώ του ΑΕΠ από το φάρμακο, το πολλαπλασιαστικό όφελος φτάνει τα 4,1 ευρώ, ενώ για κάθε 1εκ ευρώ επένδυσης δημιουργούνται 12 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Από την πλευρά του στην αξία της σωστής επιλογής επαγγέλματος αναφέρθηκε ο Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού – Ψυχολόγος κ. Νικόλαος Τράντος.

Την εκδήλωση ακόμη χαιρέτησαν εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος, ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Πτωχός, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, ο Βουλευτής Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Κατσής, ο διευθυντής Β’θμιας εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Μακρής, ο διευθυντής του ΙΕΚ Τρίπολης κ. Ιωάννης Κατσίρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Τρουπής, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΤ κ. Νίκος Τότσης και η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κα Βασιλική Φράγκου, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός, πρόεδροι φορέων και σωματείων, γονείς και μαθητές. Από την πλευρά της η ΠΕΦ προγραμματίζει και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis