home design 800Χ400

Γεμάτο μουσική το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σε 9 πόλεις της Πελοποννήσου

Το φεστιβάλ εμπλουτίζεται και φέτος με εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης , τηλεδιασκέψεις , εκθέσεις και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Tο «9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου» θα διεξαχθεί από τις 25 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2023 σε εννέα πόλεις της Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, στη Σπάρτη, στο Άργος, στο Γύθειο, στην Αμαλιάδα, στο Ξυλόκαστρο, στη Δημητσάνα, στα Φιλιατρά και την Ακράτα, ενώ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στις 20:30, στην Καλαμάτα, με επίσημους προσκεκλημένους και την βραβευμένη ταινία της Valerie Kontakos, Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης, παρουσία της σκηνοθέτιδας.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνει 45 διεθνή, 22 ελληνικά ντοκιμαντέρ, και 18 ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ζώνη. Το φεστιβάλ εμπλουτίζεται και φέτος με εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, τηλεδιασκέψεις, εκθέσεις και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.


Μέχρι σήμερα υπάρχει συνεχή συνεργασία με τη Σχολή Καλών τεχνών της Αθήνας, με το τμήμα κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τα τμήματα θεατρικών σπουδών και πολιτιστικής διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και την Καλαμάτα και με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τα τμήματα Μετάφρασης-διερμηνείας και τεχνών ήχου και εικόνας.

  • Για 5η χρονιά φέτος το ΔΦΝΠ θα συνεργαστεί με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και με την Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ για 2η με το Ιονιο Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο αυτό, 10 φοιτητές από κάθε σχολή θα παρευρεθούν στην διάρκεια του Φεστιβάλ συμμετέχοντας σε σεμινάρια που θα δοθούν από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, και τον Αγγλο-Γκανέζο Eric Knudsen αντίστοιχα με στόχο την παραγωγή 2 σπονδυλωτών ντοκιμαντέρ. Παραλληλα θα φιλοξενηθούν και 6 φοιτητές της σχολής κινηματογράφου από το Babeș-Bolyai University της Ρουμανίας, που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια
  • ΕΙΔΙΚΗ Προβoλή του ντοκιμαντέρ με τίτλο “musicalement autre” συνοδευόμενη από συναυλία πιάνου και φλάουτου από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ που θα επισκεφθούν από την Γαλλία το φεστιβάλ. To ντοκιμαντέρ « musicallement autre » θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφορά στην αληθινή ιστορία του Jean-Pierre Dussert, αυτιστικού, σχιζοφρενή και βιρτουόζου του πιάνου, και τον αγώνα του Γιώργου Νικολαΐδη, φλαουτίστα στο επάγγελμα, να τον βγάλει από το ίδρυμα όπου ήταν έγκλειστος για 27 χρόνια. Οι δυο καλλιτέχνες είναι οι επίσημοι προσκεκλημένοι του φετινού φεστιβάλ. 
  • Διεξαγωγή δύο σεμιναρίων για παιδιά δημοτικού και για μαθητές ειδικών σχολείων.

Α)« Περιβαλλοντικοί Περίπατοι». Σεμινάρια για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, αλλά και για μαθητές ειδικών σχολείων και ενήλικες με μέτρια νοητική αναπηρία υπό τη μορφή περιπάτου, με εισηγήτρια τη Στεφανία Χαρίτου. Ένας περίπατος στη Φύση στέκεται αφορμή συζήτησης για την οικολογία, τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή: Τα οπτικοακουστικά μέσα μπορούν να καταγράψουν και να ερμηνεύσουν κομμάτια της πραγματικότητας κι έτσι να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Με εργαλείο ένα κινητό τηλέφωνο τα παιδιά σε μικρές ομάδες καταγράφουν με κινούμενη ή στατική εικόνα ή με ηχητικό ντοκουμέντο, κομμάτια της φύσης που μας περιβάλλει (γη, ζώα, βλάστηση) και κατόπιν μέσω αυτού μελετούν τη σχέση του ανθρώπου με τη Φύση. Σκοπός του σεμιναρίου είναι τα παιδιά να προβληματιστούν πάνω στην αμφίδρομη και δεσμευτική σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με τον άνθρωπο, τη στιγμή που οι συνέπειες της οικολογικής κρίσης είναι πλέον ορατές. 

Β)ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Μια εκπαιδευτική δραστηριότητα για παιδιά σχολικής ηλικίας που έχουν δυνατότητα στοιχειώδους χρήσης τηλέφωνου ταμπλέτα η Φώτο μηχανής.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Από το Όλον στο μέρος, από το μεγάλο στο μικρό ,από το μακρινό στο κοντινό.
Μετά από μια μικρή εισήγηση τα παιδιά ένα είτε χωρισμένα ανά δυο η τρία
και με την ενεργό και συνεχή συμμέτοχη του επιβλέποντος, στον χώρο όπου βρισκόμαστε καταγράφουμε φωτογραφίζοντας τον μικρόκοσμο που βρίσκεται διπλά μας ,στα πόδια μας είτε είναι ένα φυτό είτε είναι μια μορφή ζωής [έντομο, ασπόνδυλο κλπ]

  • Σεμινάριο κινηματογραφικής μουσικής επένδυσης. Επιμελείται και διδάσκει η σολίστ πιάνου Λολα Τότσιου

Στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου οργανώνουμε ένα διαφορετικού τύπου μουσικό σεμινάριο, όπου ο στόχος είναι η ενσωμάτωση στο φεστιβάλ 4-5 μουσικών συνόλων της Καλαμάτας ( πχ duo, trio, quartett) ή και solo οργάνων ζητώντας τη συνεργασία και την συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου , του Μουσικού Σχολείου και του τμήματος μουσικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού.

  • Hand Made Cinema. Κινηματογραφικό σεμινάριο για την φόρμα της video art. Η αλφάβητος για ένα ουσιαστικό video art «μικρό, ποιητικό και εικαστικό»

Κείμενο – Σενάριο – Σκηνοθεσία
Αφήγηση – Εικόνα – Ήχος – Μοντάζ -Ολοκλήρωση

Τετραήμερο σεμινάριο σκηνοθεσίας 20 ωρών σε 6 συναντήσεις για την εμβάθυνση στα πολύ μικρά video art με άξονα την ποίηση. Από την αρχή (επιλογή κειμένων) μέχρι την ολοκλήρωσή τους (μοντάζ, αποπεράτωση, προώθηση) και όλο το ενδιάμεσο κατασκευαστικό ζήτημα τους (από την αφήγηση μέχρι την επιλογή ή την δημιουργία της εικόνας και του ήχου).

Το σεμινάριο συντονίζει ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης (σκηνοθέτης παραγωγός και δημιουργός του έργου «πνοές». Θα πραγματοποιηθεί στο Ναυπλιο με την συνεργασία του τμήματος θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

  • ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. ΟΤΑΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΠΑΤΑΕΙ


Τι συμβαίνει όταν αχινοί επαναστατούν και θέλουν να αλλάξουν; Όταν ο εχθρός παρατάει τη μάχη και πάει ν’ αγοράσει παγωτό; Όταν μια κυρία που δεν ξέρει λέξη ρωσικά επιμένει και θέλει να τα μιλάει;
Όταν συμβαίνουν αυτά και πολλά ακόμη προκύπτει ένα μιούζικαλ σε μορφή αναλογίου με μουσική και τραγούδια του συνθέτη Ηρακλή Πασχαλίδη που εκτός από τη σύνθεση αγαπάει και την αποσύνθεση.
Ο ίδιος στο πιάνο και με συνεργούς τους ηθοποιούς-τραγουδιστές Χρήστο Στέργιογλου και Λυδία Φωτοπούλου περιπλανιώνται σε μία πραγματικότητα που παραπατάει και αποφεύγει τα αναμενόμενα.

  • ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΚΣ ΕΝΝΙΟ ΜΟΡΙΚΟΝ. O γενικός τίτλος των θεματικών εκθέσεων κόμικς είναι: Sketching Ennio.

1. “Io, Ennio Morricone” (2021): Πρόκειται για ένα μίνι βιογραφικό του maestro που έφτιαξα ο comic artist Γιάννης Αντωνόπουλος. Αποτελείται από 10 έως 13 εικόνες που συνθέτουν τους βασικούς σταθμούς της ζωής του Εννιο Μορικονε
2. “Ennio the Cinephile” (2022): 26 αυτοτελή έργα κόμικς από ισάριθμους καλλιτέχνες βασισμένα σε επιλεγμένες ταινίες μεταξύ των κορυφαίων (πλην γουέστερν).

3. “Ennio Goes Western” (2023): 25 αυτοτελή έργα κόμικς βασισμένα αποκλειστικά σε αντίστοιχες ταινίες γουέστερν

Σχόλια

Exit mobile version