Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης-του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της ΠΝΠ που αφορά τη Θεσσαλία, είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής:
«Νομίζω, ότι η σκέψη όλων είναι σήμερα στα άμαχα θύματα της διαμάχης Παλαιστινίων-Ισραήλ – συνδέεται με το καθεστώς κατοχής και «απαρτχάϊντ» που έχει επιβληθεί στα παλαιστινιακά εδάφη – στα θύματα του βομβαρδισμού του νοσοκομείου της Γάζας από το κράτος του Ισραήλ, που συνιστά έγκλημα πολέμου.
Στην Παλαιστίνη εδώ και χρόνια διαπράττεται γενοκτονία.
Ως σώμα, η Ολομέλεια της Βουλής, οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα τη σφαγή.
Δεν συμφωνώ με τη φωταγώγηση της Βουλής εξ αφορμής διαφόρων γεγονότων. Πρόκειται για επικοινωνιακή άσκηση.
Όμως, αφού ο Πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε, εξ αφορμής της επίθεσης της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, να την φωταγωγήσει με τα χρώματα του κράτους του Ισραήλ, ας πράξει το ίδιο με τα χρώματα της Παλαιστίνης, εξ αφορμής της σφαγής στο νοσοκομείο της Γάζας.
Και πάντως για την επίτευξη ειρήνης, απαιτείται πολιτική λύση, με τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.
Το νομοσχέδιο αφορά στην κύρωση της ΠΝΠ για την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης στη Θεσσαλία μέχρι τις 10.11.2023.
Δεν μπορεί να διαφωνήσει κάποιος με αυτό το, έστω, ανεπαρκές μέτρο. Όμως το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο, αφού συνδέεται με την ανύπαρκτη πολιτική πρόληψης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους, αλλά και την ανάγκη ανασυγκρότησης πληγεισών περιοχών, εν προκειμένω της Θεσσαλίας.
Στη Θεσσαλία, χιλιάδες άνθρωποι επλήγησαν από μεγάλων διαστάσεων φυσική-βιβλική καταστροφή που άφησε πολλούς από αυτούς χωρίς βιός, σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιδείξει και επιδεικνύει χαρακτηριστική αδράνεια ως προς την πρόληψη, το σχεδιασμό της πολιτικής για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.
Απροστάτευτη έναντι των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση, με την οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η ελληνική ύπαιθρος αλλά και οι πόλεις. Η πολιτεία, βάσει των νέων επιστημονικών στοιχείων και των πραγματικών δεδομένων, πρέπει να αναθεωρήσει το σχεδιασμό για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, που πληθύνονται συνεχώς.
Η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκπόνηση του πορίσματος Γκολντάμερ το 2019, για τη δημιουργία Εθνικής Αρχής για την Πολιτική Προστασία. Με αυτό τον τρόπο άφησε τη χώρα χωρίς έναν ανεξάρτητο επιχειρησιακό και επιστημονικά στελεχωμένο μηχανισμό με θεσμική συνέχεια και εναργείς στρατηγικούς στόχους.
Και πάντως ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ για την πολιτική προστασία είναι σε αναστολή εδώ και τρία χρόνια, από το Μάρτιο 2020.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ιδρύσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που δεν έχει ακόμη οργανόγραμμα!
Ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει την ικανότητα να απορροφήσει διαθέσιμους πόρους για έργα πολιτικής προστασίας του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, η σχετική απορρόφηση περιορίζεται στο 0,5 %. ενώ απεντάσσονται αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.
Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτοντας την πολυετή καθυστέρηση των προηγούμενων κυβερνήσεων, ολοκλήρωσε και κύρωσε τα πρώτα Σχέδια Κινδύνων από Πλημμύρες στη χώρα. Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων από Πλημμύρες περιγράφουν, εκτός από τις περιοχές υψηλού κινδύνου, τις συνέπειες των πλημμυρών για κάθε περιοχή, το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα αλλά και τα έργα υποδομής που θα πρέπει να γίνουν ανά περιοχή κατά προτεραιότητα.
Από το 2019 και μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφόρησε, με αποτέλεσμα, σήμερα, και ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη αναθεώρηση των σχεδίων στις 31.12.2021, αυτή να μην έχει προχωρήσει ακόμη. Γι΄ αυτή τη μη συμμόρφωση έχουν κινηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομικές διαδικασίες κατά της χώρας.
Η Θεσσαλία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή σε σφοδρότητα φυσική καταστροφή που εξαφάνισε χωριά και αγροτικές εκτάσεις και κατέστρεψε τις περιουσίες χιλιάδων κατοίκων. Η καταστροφή αυτή ανέδειξε την αδιαφορία και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και της Τ.Α., αλλά και τις χρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού.
Τα νερά από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει, κάτι που θα γίνει σε 570 μέρες σύμφωνα με μελέτη που έγινε από ξένους επιστήμονες. Αμφίβολο βέβαια είναι, αν οι εκτάσεις που καλλιεργούνταν πριν την καταστροφή θα είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν στο άμεσο μέλλον, γεγονός που θέτει εκτός παραγωγικής διαδικασίες μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, αγροτών και κτηνοτρόφων, που πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιοπορισμού.
Το σχέδιο καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες φαίνεται ότι έχει σοβαρά προβλήματα. Σχεδιάστηκε με προχειρότητα χωρίς να υπάρχει αντίληψη των πραγματικών προβλημάτων και του μεγέθους τους. Οι αποζημιώσεις δεν έχουν χορηγηθεί ισότιμα.. Επομένως, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες.
Η κυβέρνηση ομιλεί για αποζημιώσεις στη φυτική παραγωγή και το ζωϊκό κεφάλαιο. Όμως δεν λέει κάτι για τις τιμές, βάσει των οποίων θα καταβληθούν. Και αυτό αφού οι μεν τιμές των αποζημιώσεων στη φυτική παραγωγή προβλέπεται να είναι ανάλογες της πενταετίας 2017-2021, όμως οι τιμές των αποζημιώσεων στο ζωικό κεφάλαιο να είναι ανάλογες με τις τιμές του 2010, που απέχουν σημαντικά από τις σημερινές !!!
Η κυβέρνηση ερωτάται:
- Θα επιδοτηθούν μόνον ζώα και όχι η χαμένη παραγωγή απ΄ αυτά;
- Θα επιδοτηθούν μόνον ζώα από τα οποία παράγονται ΠΟΠ προϊόντα. Πόσα είναι αυτά τα ζώα και πόσα μένουν στην απέξω. Γιατί αυτή η διάκριση;
- Η επιδότηση του ζωικού κεφαλαίου θα δοθεί μετά το Μάρτιο. Μέχρι τότε, πως θα ζήσουν οι κτηνοτρόφοι;
- Ο μηχανολογικός εξοπλισμός με τι ποσό θα αποζημιωθεί;
Για τις ζωοτροφές «κουβέντα».
Και βέβαια πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει συγκροτημένη διαδικασία για να θωρακιστεί έναντι τέτοιων φυσικών καταστροφών που θα γίνονται όλο και συχνότερα, λόγω της κλιματικής κρίσης. Συγκροτημένος σχεδιασμός πρέπει να υπάρξει και για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας με την κατάρτιση ενός Σχεδίου Ανάκαμψης.
Όμως εδώ ξεκινούν τα εμπόδια διότι λείπει το απαιτούμενο υπόβαθρο από πλευράς δημόσιας διοίκησης, όπως είναι το κτηματολόγιο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη σε αρκετές περιοχές, οι δασικοί χάρτες, τα τοπικά χωρικά σχέδια με τις χρήσεις γης, οριοθετήσεις ρεμάτων κλπ
Η καταστροφή αυτή έφερε στην επιφάνεια την κακοδαιμονία της διαπλεκόμενης, εργολαβικής και πελατειακής βαθιάς Ελλάδας : Κανένας σχεδιασμός υποδομών, καμία έννοια πρόνοιας και πρόληψης.
Μετά την καταστροφή ο πρωθυπουργός μετέβη στο Στρασβούργο για να ζητήσει επισήμως επιπλέον βοήθεια από την ΕΕ καθώς το κόστος των αποζημιώσεων αλλά και των έργων για την αποκατάσταση των καταστροφών στην περιοχή είναι τεράστιο.
Όμως, όπως αποκαλύφθηκε, η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει κάποιο επίσημο αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποκατάσταση των καταστροφών και την ανόρθωση της τοπικής οικονομίας στη Θεσσαλία, με μόνη εξαίρεση την ενεργοποίηση του αγροτικού αποθεματικού του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ζητήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή για το σήμερα και το αύριο της Θεσσαλίας. Μία επί της ουσίας συζήτηση για το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, η οποία να συνοδευτεί με τη διεξαγωγή μιάς ευρείας συνδιάσκεψης, στην οποία να συμμετάσχουν η Τ.Α., οι φορείς της περιοχής, οι εκπρόσωποι των πληγέντων.
Η χρονική διάρκεια της διάταξης για αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας έχει μικρό χρονικό εύρος, μέχρι τις 10.11.2023, και αποδεικνύει άγνοια και μη συνειδητοποίηση από την κυβέρνηση του μεγέθους της καταστροφής και των συνολικών συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel. Ή ακόμη και μικροπολιτική σκοπιμότητα, ώστε οι πληγέντες του θεσσαλικού κάμπου να παραμείνουν «όμηροι» των κομματικών σχεδιασμών της ΝΔ (οι ευρωεκλογές πλησιάζουν!). Μάλιστα το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εκδώσει την ΠΝΠ μετά από καταγγελίες πληγέντων για τηλεφωνήματα που δέχονταν από τα funds, ακόμη και τη στιγμή που η ζωή τους βρίσκονταν σε κίνδυνο, δείχνει ότι λειτουργεί υπέρ των πολιτών «με το σταγονόμετρο» και μόνον όταν υπάρχει δημοσιότητα και κοινωνική πίεση. Καταγγελίες υπήρξαν επίσης για το γεγονός ότι οι πρώτες αποζημιώσεις που δόθηκαν, κατασχέθηκαν αμέσως σε κάποιες περιπτώσεις από εισπρακτικές εταιρείες, παρά τη ρητή δέσμευση για το ακατάσχετό τους. Μετά βέβαια την δημοσιοποίηση τέτοιων περιστατικών, τα ποσά των αποζημιώσεων επεστράφησαν στους πληγέντες και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διευκρινίσει εκ νέου ότι δεν επιτρέπεται η κατάσχεσή τους.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει βέβαια πόσο απροστάτευτοι είναι οι πολίτες έναντι της παντοδυναμίας των εισπρακτικών εταιρειών.
Η πολιτική της κυβέρνησης προκάλεσε την ανάγκη για την έκδοση της συγκεκριμένης ΠΝΠ. Ο Πτωχευτικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ δημιούργησε σειρά προβλημάτων και άφησε απροστάτευτους τους πολίτες, ακόμη και τους πιο ευάλωτους.
Ο Πτωχευτικός Κώδικας αποτελεί απειλή για όλα τα νοικοκυριά που απεντάχθηκαν ή δεν εντάχθηκαν στους (ήδη καταργηθέντες από την κυβέρνηση της ΝΔ) νόμους προστασίας. Ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται λόγω της οικονομικής κρίσης. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών και των funds. Με τη μεταφορά των δανείων στα funds και το εξαιρετικά αυστηρό χρονοδιάγραμμα, αυτά κινούνται γρήγορα, περιορίζοντας τις όποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν από τους δανειολήπτες για να προστατευθούν.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κρίση της πρώτης λαϊκής κατοικίας, κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών. Εναπόκειται στην «καλή θέληση» των τραπεζών και των funds να δείξουν «κατανόηση» και «κοινωνική ευαισθησία». Το χειρότερο σενάριο γίνεται πραγματικότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές συνέπειες του Πτωχευτικού Κώδικα ήδη από την αρχή.
Η μόνη ουσιαστική λύση για την προστασία των πολιτών είναι η επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης που καταργήθηκε το 2020.
Επιπλέον, κατά διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών και το κόστος διαβίωσης και η προτεινόμενη λύση να είναι δεσμευτική για τους πιστωτές.
Η καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι τεραστίων διαστάσεων και έχει τρομακτικές επιπτώσεις σε χιλιάδες επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους κ.α. Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να κοστίσουν στην ελληνική οικονομία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Γεγονός είναι άλλωστε ότι οι καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα, καθώς στην περιοχή της Θεσσαλίας συγκεντρώνεται ένα εξαιρετικά μεγάλο τμήμα της γεωργικής γης της χώρας και της παραγωγής κρίσιμων προϊόντων .
Πέραν της συνολικής αποτίμησης και κοστολόγησης των ζημιών-της καταστροφής, απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.
Ανησυχούμε, πιέζουμε και θα πιέζουμε συνεχώς, διότι «ο βίος και η πολιτεία» της κυβέρνησης της ΝΔ κατά την αντιμετώπιση προηγούμενων φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, παγετός κλπ) ήταν αρνητικός . Ακόμη περιμένουν οι πληγέντες σε διάφορες περιοχές της χώρας.
(Δευτερολογία) α) Ομολογήθηκε, ότι τα 400 χρόνια χρονική απόσταση του ενός καταστροφικού φυσικού φαινομένου από ένα άλλο, όπως ισχυρίζονται οι της ΝΔ δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αφού οι χρονικές αποστάσεις είναι εξαιρετικά σύντομες.
Η μία καταστροφή διαδέχεται την άλλη, και από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει απουσία πολιτικών πρόληψης, σχεδιασμού και διαχείρισης των συνεπειών τους
β) Οι υπουργοί πήγαν ή, όπως ελέχθη «κατασκήνωσαν» στη Θεσσαλία για λόγους που συνδέονταν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
γ) Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη λαϊκή κατοικία προστατεύονταν, παρά το καθεστώς των «μνημονίων.
δ) Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, με προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας και άλλων κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων, σε αντικατάσταση του ισχύοντος Πτωχευτικού Κώδικα.
Από την προηγηθείσα συζήτηση προέκυψε, ότι η ΠΝΠ περιλαμβάνει μία αυτονόητη, πλην όμως προσωρινή ρύθμιση, για μία περιοχή που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές και για ανθρώπους που δεν μποορούν να ζήσουν στοιχειωδώς, δεν ζουν.
Το πρόβλημα είναι ευρύτερο και αφορά πολλές διαστάσεις των ασκουμένων πολιτικών και των πολιτικών που θα έπρεπε και πρέπει να ασκηθούν, όπως αναπτύχθηκαν κατά τη συζήτηση.
Γι΄ αυτό και η ψήφος μας είναι «παρόν»..».