home design 800Χ400

Το project της Gulf Air Aviation για το αεροδρόμιο της Σπάρτης

Διευθετούνται οι λεπτομέρειες για την υπογραφή συμφωνίας της αεροπορικής εταιρείας από το Μπαχρέιν με τον Δήμο Σπάρτης

Προχωρά η διαδικασία σύναψης συμφωνίας μεταξύ Δήμου Σπάρτης και της Gulf Air Aviation για τη μεγάλη επένδυση στον Αερολιμένα Σπάρτης, ώστε να καταστεί αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας, αλλά και να φιλοξενήσει αεροπορική ακαδημία στις εγκαταστάσεις του οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες για περισσότερα από 30 χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, ανέφερε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι λάβαμε τη συμφωνία υπενοικίασης του αεροδρομίου Σπάρτης από την Gulf Air Aviation. Η εταιρεία επιθυμεί να υπογράψει -και αύριο αν είναι δυνατόν- τη σχετική συμφωνία και να ξεκινήσει τις εργασίες».

«Οι νομικοί σύμβουλοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη μελέτη του συμφωνητικού, προκειμένου να διαπιστώσουν γραμμή προς γραμμή αν υπάρχουν διαφορές με αυτά που έχουμε συμφωνήσει, ώστε να το υπογράψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Υπενθυμίζω πως από την πρώτη κιόλας μέρα που η παράταξή μας ανέλαβε τη διοίκηση του Δ. Σπάρτης, ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό και τις επαφές για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σπάρτης. Και συνέχισε: «Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη κι αναβαθμισμένη συγκριτικά με τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το αεροδρόμιο. Σε κάθε περίπτωση η Σπάρτη θα βγει κερδισμένη. Να ληφθούν εγκρίσεις, ώστε να υλοποιηθεί η επένδυση». Όπως συμπλήρωσε, το θέμα θα περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης τις επόμενες εβδομάδες, αν και -όπως είπε- ο κος Δούκας, «δεν είναι τόσο αναγκαίο». Στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση με τις Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας για να διερευνηθεί εάν τίθενται άλλα προαπαιτούμενα. «Από πλευράς Δημοτικής Αρχής είμαστε πανέτοιμοι».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Εκπαίδευσης της εταιρείας, Abdelaziz Elshikh, σημείωσε πως είναι «ιδιαίτερα χαρούμενοι που προχωρούν γρήγορα οι διεργασίες», ενώ ανέπτυξε και πάλι τον σχεδιασμό και τους στόχους που έχει θέσει η Gulf Air Aviation.

Ο γενικός διευθυντής Εκπαίδευσης Μηχανικών της εταιρείας, Νίκος Λεκάκης, επισήμανε: «O δήμαρχος έχει κάνει πάρα πολλά και είναι αυτός που ξεκόλλησε αυτό το έργο, που έχει βαλτώσει εδώ και 33 χρόνια. Έγιναν κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν, ωστόσο επειδή εμπλέκονται πολλοί φορείς, δεν τελεσφόρησε ως τώρα. Πριν την τελική υπογραφή βρισκόμαστε στη Σπάρτη για την τελική ενημέρωση. Όταν μου είπαν για το επικείμενο πρότζεκτ, ενθουσιάστηκα, γιατί είναι κάτι που λείπει και από την περιοχή και από την Ελλάδα γενικά, εκτός από τη Β. Ελλάδα όπου δραστηριοποιούνται ανάλογες εταιρείες. Η επένδυση είναι ακόμα μεγάλη και μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη εάν καταφέρουμε να φέρουμε το αεροδρόμιο εκεί που θέλουμε. Δηλαδή να προσγειωθούν και αεροπλάνα πέραν του μεσαίου μεγέθους».

Οι στόχοι

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέχεια, η λειτουργία του αεροδρομίου θα συμβάλλει και σε μια σειρά από άλλες αναγκαίες υπηρεσίες, όπως οι αεροδιακομιδές, η επόπτευση πυρκαγιών, η αεροπυρόσβεση, η γεωργία με την κατόπτευση αγροκτημάτων κ.α.

Οι στόχοι που επιδιώκονται είναι:

  1. Λειτουργία του αεροδρομίου ως κέντρου εκπαίδευσης πιλότων – μηχανικών αεροσκαφών – πληρωμάτων καμπίνας – αεροσυνοδών με εξασφαλισμένη μετέπειτα εργασία,
  2. λειτουργία αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας (General Aviation),
  3. χώρος βάσης εναέριων πυροσβεστικών μέσων,
  4. κέντρο συντήρησης αεροσκαφών,
  5. χώρος εξυπηρέτησης ελικοπτέρων και κατασκευή ελικοδρομίου,
  6. χώρος ανεφοδιασμού αεροσκαφών,
  7. χώρος προσγείωσης μικρών εμπορικών (cargo) αεροσκαφών,
  8. χώρος πάρκινγκ αεροσκαφών,
  9. εξυπηρέτηση αεροταξί,
  10. χώρος επίδειξης και δοκιμών για drones,
  11. χώρος λειτουργίας αεροστάτων και αερόπλοιων (airships),
  12. χώροι αεραθλητικών εκδηλώσεων,
  13. χώρος αλεξιπτωτισμού,
  14. εξοικείωση της νεολαίας της Σπάρτης με τον αεροπορικό και αεροδιαστημικό κλάδο.

Ανάμεσα σε άλλα, η εταιρεία δεσμεύεται να παράσχει τεχνογνωσία σε υπηρεσίες του Δ. Σπάρτης (όπως η Πολιτική Προστασία), να λειτουργήσει γραφεία στη Σπάρτη, καθώς και να προσφέρει σε ετήσια βάση 4 υποτροφίες συνολικής αξίας 170.000 ευρώ σε νέους της Σπάρτης που επιθυμούν να εκπαιδευτούν ως πιλότοι, μηχανικοί αεροσκαφών ή πλήρωμα καμπίνας.

Επιπλέον, στον σχεδιασμό βρίσκεται η υλοποίηση συνοδών έργων-υποδομών, που θα ευνοήσουν την ομαλή ανάπτυξη του αεροδρομίου και θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Σχόλια

Exit mobile version