Τον τελευταίο καιρό, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού κόλπου έχουν αναστατωθεί με τους πολλούς μικροσεισμούς στην περιοχή. Δεν ξέρουν αν πρέπει να περιμένουν κάποιο μεγάλο σεισμό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Γεράσιμο Παπαδόπουλο, «σε κλοιό σεισμικών επικέντρων βρίσκεται η Αττική τις τελευταίες 5 μέρες. Ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα 5 εστίες στο Ξυλόκαστρο, Ύδρα, Λαύριο, Θήβα, Μαντούδι».
Όπως επισημαίνει ο γνωστός σεισμολόγος: «Εκατοντάδες οι σεισμοί, οι 12 με μεγέθη από 3,0 έως 3,8. Ίσως είναι τυχαίο, ίσως όχι. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται διαρκής πρόληψη και ετοιμότητα».
Εκτίμηση για σεισμό 4,8 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο έχει κάνει και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.
Πώς δημιουργούνται οι σεισμοί
Ο σεισμός είναι η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος, όπως η Γη, λόγω απότομων μετακινήσεων μέσα στο εσωτερικό του. Στη Γη, οι περισσότεροι σεισμοί προκύπτουν από την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, που είναι τμήματα του φλοιού και του επάνω μέρους του μανδύα, που «κολυμπούν» επάνω στη ρευστή ασθενόσφαιρα
Οι λιθοσφαιρικές πλάκες δεν είναι σταθερές, αλλά κινούνται με ρυθμό λίγων εκατοστών το χρόνο, λόγω των ρευμάτων που δημιουργούνται από τη θέρμανση και τη ψύξη του μέσου. Όταν δύο πλάκες συγκλίνουν (δηλ. πλησιάζουν), μία από τις δύο βυθίζεται κάτω από την άλλη (υποβρύχιος σεισμός) ή γίνεται πάχυνση (ήπειρος-ήπειρος). Όταν δύο πλάκες αποκλίνουν (δηλ. απομακρύνονται), δημιουργείται νέο υλικό στη ρωγμή (ωκεάνιο-ωκεάνιο). Όταν δύο πλάκες διέρχονται (δηλ. κυλίζουν) παράλληλα, γίνεται τριβή και φθορά.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η κίνηση των πλακών δεν είναι ομαλή, αλλά γίνεται με ρυθμικά ή αραιά ρυθμικά άλματα, καθώς το υλικό του φλοιού και του μανδύα είναι ελαστικό και αντιστέκεται στη μετακίνηση. Έτσι, συσσωρεύεται ενέργεια στο υλικό, που κάποια στιγμή απελευθερώνεται με μια βίαιη κίνηση, που δημιουργεί το σεισμό. Το σημείο όπου γίνεται η απελευθέρωση της ενέργειας λέγεται εστία ή υπόκεντρο του σεισμού, ενώ το σημείο που βρίσκεται από πάνω στην επιφάνεια της Γης λέγεται επίκεντρο.