Για τον ουσιαστικό ρόλο των νέων στην αυτοδιοίκηση κάνει λόγο η Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αργολίδας Αγγελική Κοντοθανάση. Όπως αναφέρει η ίδια:
“Με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, αυτό που καθημερινά εισπράττουμε είναι τα λόγια των Επικεφαλής των συνδυασμών καθώς και των υποψηφίων συμβούλων, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, ότι επιτέλους στον τόπο μας πρέπει να επέλθει η ανανέωση. Πώς θα υλοποιηθεί αυτό; Συν τοις άλλοις και με την ενεργοποίηση των νέων μέσω της ενεργούς και ουσιαστικής συμμετοχής τους στα κοινά. Η πολιτική σήμερα έχει ανάγκη το οξυγόνο και την καθαρότητα των νέων ανθρώπων, τη δημιουργική τους σκέψη και έκφραση καθώς και την προθυμία τους για να αλλάξει το παρόν, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον, μέσω μια σκληρής και εποικοδομητικής εργασίας.
Αδιαμφισβήτητα οι νέοι νιώθουν απογοητευμένοι, οργισμένοι και θυμωμένοι κυρίως από την έλλειψη ουσιαστικών λύσεων για τα καθημερινά τους αδιέξοδα.
Ποιος άραγε θα φέρει αντίρρηση στο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αναμφίβολα αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνίας για μια υγιή βάση για τις μελλοντικές γενιές καθώς και ένα μέσο αντικατοπτρισμού της δημοκρατίας στο κοινωνικό σύνολο ευρύτερα;
Καθώς κυλούν οι μέρες και οδεύουμε προς την Κυριακή της 8ης Οκτωβρίου, γινόμαστε δέκτες απόψεων ανθρώπων που ασχολούνται, ή ευελπιστούν να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση, να ανακοινώνουν ότι ήρθε η ώρα να εργαστούν για τους νέους, ότι οι νέοι αποτελούν την πρώτη προτεραιότητά τους και ότι γενικότερα πρέπει να αντιμετωπίσουν την δικαιολογημένη οργή και απογοήτευσή τους. Κανένας όμως επί της ουσίας στην πλειονότητα τους δεν γνωρίζει τί σημαίνει η καθημερινή δυσκολία των νέων για τα μικρά βασικά πράγματα, τα οποία για εκείνους φαντάζουν δεδομένα. Η οργή, οι δυσκολίες και η απογοήτευση των νέων θα πρέπει να σταματήσει να εργαλειοποιείται και να χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης μικροπολιτικής. Αφήστε κύριοι τους νέους να παλέψουν, όπως εκείνοι γνωρίζουν, διότι είναι πια επιτακτική η ανάγκη το «θα» να στραφεί στο «να».
Αν θέλουμε πραγματικά να κερδίσουμε την αλλαγή, την ανανέωση και την διαφορετικότητα του τόπου μας θα πρέπει όλοι να απλώσουμε το χέρι μας στους νέους και να τους ενεργοποιήσουμε για να αποκτήσουν τόσο οι πόλεις όσο και τα χωριά μας ζωντάνια. Χρειάζεται θέληση, γνώσεις και φρέσκιες ιδέες για να επέλθει η ουσιαστική ευμάρεια της αυτοδιοίκησης. Ας ανοίξουμε τον δρόμο στους νέους και ας τους βοηθήσουμε ουσιαστικά να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων, να μας προτείνουν τις καινοτόμες λύσεις τους και να ακούσουμε τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση, την βελτίωση και την αντιμετώπιση για τα ζητήματα των δήμων και των κοινοτήτων μας.
Οι νέοι έχουν στα χέρια τους την τεχνογνωσία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενημερωτικών ηλεκτρονικών εφημερίδων και την καινοτομία, δύο δεδομένα με τα οποία μπορούν να εργαστούν για την ορθή και υγιή ανάπτυξη του τόπου. Η ορμή, η δράση, οι φρέσκιες ιδέες, η θέληση για την ουσιαστική αλλαγή τους οδηγεί στο να εργαστούν για να πετύχουν μια τοπική αυτοδιοίκηση των πολιτών, της κοινωνίας, των δικαιωμάτων, της ανάπτυξης και της ασφάλειας του πολιτισμού.
Η σημερινή κατάσταση, την οποία βιώνουμε καθημερινά καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις, μας δείχνουν ότι μόνο να κερδίσουμε έχουμε, αν αντιμετωπίσουμε τη δυναμικότητα των νέων ως προσόν, η οποία δεν σταματά βέβαια μόνο στο «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» αλλά λειτουργεί και ως μέσο άσκησης των κοινωνικών-πολιτικών δικαιωμάτων ενός σύγχρονου κόσμου, καθώς οι νέοι αποτελούν την κοιτίδα της ζωής.
Και αναρωτιέμαι. Μπορεί ο νέος κατά μόνας να πετύχει όλα αυτά και να χτίσει το μέλλον του τόπου; Η απάντηση είναι φυσικά όχι. Ο νέος χρειάζεται δίπλα του την εμπειρία διότι στην πολιτική κρίνεται απαραίτητη η ηλικιακή ισορροπία. Χρειάζεται δίπλα του πολίτες, οι οποίοι μόχθησαν, εργάστηκαν και είναι έτοιμοι τώρα να προτάξουν τα στήθη τους συμπορευόμενοι με το νέο για το νέο. Άλλωστε, πίσω από τους ανθρώπους δεν κρύβονται μόνο αριθμοί και ηλικίες αλλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα και δεξιότητες, τα οποία πραγματικά συμβάλλουν στην ορθή ανάπτυξη των δήμων και των περιφερειών. Μην ξεχνάμε πώς δεν αρκεί ένας άνθρωπος να είναι νέος, ούτε ένας άνθρωπος να κουβαλά στην πλάτη του μόνο εμπειρία. Χρειαζόμαστε εκείνον τον άνθρωπο, ο οποίος θα συμβάλλει στο να αναπτυχθεί ορθά και με σύνεση ο τόπος του.
Στόχος της αυτοδιοίκησης είναι να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών τόσο σε συλλογικές δράσεις όσο και να αποκτηθεί ένα μοντέλο επικοινωνίας, κατανόησης, αλληλοϋποστήριξης, διαλόγου και προόδου μεταξύ των εκάστοτε δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων με όλους τους πολίτες.
Στην εκπνοή επομένως αυτής της προεκλογικής περιόδου ας εργαστούμε όλοι για έναν υγιή τόπο, για μια δημοκρατική κοινωνία, για ανεπτυγμένες πόλεις και χωριά και ας είμαστε δεκτικοί τόσο στην κριτική, στον διάλογο και στην διαφορετικότητα. Αν κάτι δεν χρειαζόμαστε σίγουρα είναι η αλαζονεία και η αμάθεια. Διότι όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, «ο άριστος πολίτης είναι ο ενεργός πολίτης, που συμμετέχει κατά προαίρεσιν στις αποφάσεις της πόλης του- τόσο με την ευρύτερη έννοια του βουλεύεσθαι και κρίνειν, όσο και με τη στενότερη έννοια της άσκησης εξουσίας, είναι ο φρόνιμος και μετριοπαθής άνθρωπος, ο επαρκώς διαβιών, ο οποίος πράττει με ευθύνη για να διασφαλίζει στην πόλη του την ευμάρεια, την παιδεία και την ειρήνη. Είναι ο ελεύθερος νους, που δημιουργεί εν αυτονομία και ζει «κατά προαίρεσιν» αλλά ταυτόχρονα υπακούει εθελότρεπτα στο νόμο και παράγει ατομικά και συλλογικά έργα αρετής».“