Τις θέσεις και τους προβληματισμούς της στο επίκαιρο θέμα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό για το «πράσινο τέλος» επί του υπάρχοντος φόρου διαμονής και για την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων διατυπώνει η Ένωση Ξενοδόχων Ναυπλίου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
«Προς μεγάλη μας απογοήτευση οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης στην ΔΕΘ κάθε άλλο παρά υποστηρικτικές ήταν για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Η θέσπιση πράσινου τέλους αυξημένου κατά 1-6 ευρώ επιπλέον του υφιστάμενου φόρου διαμονής, με κριτήριο την κατηγορία του ξενοδοχείου και όχι το τελικό ποσό χρέωσης, μάλλον μεγαλύτερες ανισότητες δημιουργεί παρά συμβάλλει στην επίλυση προβλήματος.
Τα ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών και κόστους καλούνται να επιβαρυνθούν και να επιβαρύνουν με την σειρά τους τους πελάτες τους με διπλάσια ουσιαστικά ποσά, όσον αφορά στον φόρο διαμονής. Παρόλο που από την μία πλευρά το πράσινο τέλος ως μέτρο αποτελεί ένα έμπρακτο δείγμα της συμπαράστασης, υποστήριξης και αλληλεγγύης στους πληγέντες από την Πολιτεία, καλό θα ήταν να είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επωμίζεται μόνο ένας κλάδος , εν προκειμένω ο τουριστικός, το κόστος της κλιματικής αλλαγής και μην θίγεται και η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Δεν είναι δυνατόν να προσδοκούμε σε αύξηση της τουριστικής κίνησης , όταν παράλληλα αυξάνεται συνεχώς με διάφορα τέλη η τιμή των υπηρεσιών μας, ενώ οι ανταγωνιστές μας κρατούν σταθερές ή κάποιες φορές μειώνουν και τις τιμές τους.
Όσον αφορά δε στις ρυθμίσεις που αφορούν στην βραχυχρόνια μίσθωση, η Πολιτεία φαίνεται να αντιμετωπίζει το πρόβλημα μερικώς και όχι ολικώς, όπως ίσως θα έπρεπε μετά από χρόνιες παρεμβάσεις και προτάσεις εκ μέρους των τουριστικών φορέων και ειδικά του ξενοδοχειακού κλάδου. Στις περισσότερες επαρχίες η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά 1 ή το πολύ 2 ακίνητα, οπότε το καθεστώς δεν επηρεάζεται καθόλου από τις νέες ρυθμίσεις, πέραν του ότι θα επιβληθεί το τέλος του 1,50 ευρώ ως οριζόντιο μέτρο (βίλα ή στούντιο).
Επίσης εφόσον δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για αδειοδότηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης από κάποιον φορέα (όποτε και έλεγχος των υποδομών και των υπηρεσιών που προσφέρονται), ο καθένας προσφέρει υπηρεσίες αμφίβολης ποιότητας χωρίς κανέναν επαγγελματισμό και γνώση, με αποτέλεσμα να βλάπτεται η τουριστική προβολή της χώρας.
Προκειμένου λοιπόν τα όποια μέτρα ληφθούν να λειτουργήσουν σε πρώτη φάση και μετέπειτα να φέρουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για όλους, θα ήταν σκόπιμο να επανεξεταστεί η θέσπιση τους και να τεθούν σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ώστε όλοι, ανάλογα με τις δυνατότητες μας, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Πολιτεία στο έργο της».