home design 800x400

home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Τι αποφάσισε η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών για την ασφάλεια μετακίνησης των φοιτητών

Σε εκκρεμότητα το σοβαρό πρόβλημα της ασφαλούς μετακίνησης των φοιτητών/τριών της Σχολής από και προς το κτήριο της Άριας
Πανεπιστήμιο Ναυπλίου

Όπως δηλώνει η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο, από το 2021, οπότε και λειτούργησαν τα διδακτήρια του νέου κτηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών στην Άρια, παραμένει μέχρι και σήμερα σε εκκρεμότητα το σοβαρό πρόβλημα της ασφαλούς μετακίνησης των φοιτητών/τριών της Σχολής από και προς το συγκεκριμένο κτήριο.

Ο κίνδυνος ατυχήματος λόγω της έλλειψης υποδομών είναι πολύ μεγάλος και μάλλον από τύχη κάτι τέτοιο έχει αποφευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Το πρόβλημα την τελευταία διετία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς μετά την ίδρυση και του δεύτερου Τμήματος της Σχολής, οι ενεργοί φοιτητές ξεπερνούν πλέον τους 800.

Η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών αναφέρει ότι:

  • Οι φοιτητές/τριες της Σχολής διανύουν καθημερινά με τα πόδια απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από το κέντρο της παλιάς πόλης του Ναυπλίου προκειμένου να φτάσουν στο κτήριο. Μεγάλο μέρος της διαδρομής (περιπου 1,5χλμ.) γίνεται σε δρόμο χωρίς πεζοδρόμιο και χωρίς προστασία από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (βροχή, καύσωνας κλπ.). Στον συγκεκριμένο δρόμο (οδός Αγίας Μονής) υπάρχει πυκνή διέλευση οχημάτων τα οποία αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και προσπεράσεις ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες. Οι φοιτητές μετακινούνται κατά ομάδες, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο ατυχήματος.
  • Λόγω της μεγάλης απόστασης, οι φοιτητές/τριες δεν προλαβαίνουν να μετακινηθούν από τα διδακτήρια στο κτήριο της σίτισης μεταξύ των μαθημάτων κατά τις ώρες της σίτισης ενώ σε ημέρες με κακές καιρικές συνθήκες, οι φοιτητές/τριες συχνά δεν μπορούν να μετακινηθούν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του καύσωνα του περασμένου Ιουλίου σημειώθηκαν λιποθυμικά επεισόδια.
  • Αποτελεί καθημερινό φαινόμενο οι μετακινήσεις των φοιτητών/τριών από και προς το κτήριο της Σχολής να γίνεται με χρήση ταξί, όπου, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι φοιτητές, η χρέωση της διαδρομής γίνεται κατ’άτομο και κοστίζει 4 ευρώ. (Συνολικό κόστος μόνο για μία μετακίνηση ημερησίως: 8 ευρώ).
  • Η μη ύπαρξη πεζοδρομίου κατά μήκος μεγάλου μέρους της διαδρομής αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (άρθρο 367 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας), ο Δήμος Ναυπλιέων μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία για την κατασκευή του και στη συνέχεια να ζητήσει να καλυφθούν τα έξοδα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής.
  • Οι αποστάσεις μεταξύ των κτηρίων της Σχολής είναι οι συνήθεις που ισχύουν σε όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας. Η πόλη του Ναυπλίου δεν διαθέτει καθόλου αστική συγκοινωνία για μετακινήσεις εντός της πόλης (ούτε δημοτική ούτε ΚΤΕΛ) γεγονός που καθιστά δυσχερή τη μετακίνηση όχι μόνο των φοιτητών αλλά και των κατοίκων της πόλης, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, από τις περιφερειακές συνοικίες προς το κέντρο. Πολλοί Δήμοι της χώρας στους οποίους δεν υπάρχει δρομολόγιο ΚΤΕΛ προς το Πανεπιστήμιο έχουν μεριμνήσει, αξιοποιώντας σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια ή χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ, να δρομολογήσουν πυκνά λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας ειδικά για την δωρεάν μεταφορά φοιτητών από και προς το πανεπιστήμιο. Εντός της Αττικής, αναφέρονται ενδεικτικά οι Δήμοι: Παπάγου Χολαργού, Διονύσου, Ηρακλείου Αττικής, Αχαρνών, Ηλιούπολης, Πεντέλης, Ασπροπύργου, Φυλής. Επίσης, σε πόλεις της περιφέρειας και για την εξυπηρέτηση πολιτών και φοιτητών σε κάθε συνοικία ή Κοινότητα που δεν εξυπηρετείται από υφιστάμενη γραμμή, οι κατά τόπους Δήμοι μεριμνούν για την εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας για φοιτητές και δημότες. Αναφέρονται ενδεικτικά οι Δήμοι Κοζάνης, Λιβαδειάς, Καρπενησίου, Ερμούπολης, Ηρακλείου Κρήτης, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μάνης κα. Τέλος, σε όλους τους Δήμους που δεν υπάρχει δημοτική αστική συγκοινωνία, προβλέπεται ειδικό δρομολόγιο του ΚΤΕΛ από και προς το Πανεπιστήμιο. Θλιβερή εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελεί το ΚΤΕΛ Αργολίδας για τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Για τους λόγους αυτούς, τόσο τα Τμήματα μέσω των Γενικών Συνελεύσεων και των Προέδρων τους, όσο και η Κοσμητεία και ο Κοσμήτορας της Σχολής, έχουν προχωρήσει ήδη από τον Μάρτιο του 2021 στη διατύπωση σχετικών αιτημάτων μέσω επίσημων εγγράφων, τόσο προς τον Δήμο Ναυπλιέων, όσο και προς το ΚΤΕΛ Αργολίδας. Δεν έχουν λάβει καμία γραπτή απάντηση αλλά μόνο προφορικές αρνητικές απαντήσεις. Τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται σχετικά επικριτικά δημοσιεύματα στον τύπο, μέσα από τα οποία στηλιτεύεται η αδιαφορία της δημοτικής αρχής της πόλης του Ναυπλίου, αλλά και του ΚΤΕΛ Αργολίδας για την επίλυση του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος. Με γνώμονα την ασφάλεια των φοιτητών/τριών, και αξιολογώντας το θέμα ως κατεπείγον, η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών αποφασίζει ομόφωνα:

1. Να ενημερώσει σχετικά τις πρυτανικές αρχές και να αποστείλει το θέμα προς συζήτηση κατά την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Φοιτητικής Μέριμνας.

2. Να ενημερώσει άμεσα τους υποψήφιους δημάρχους της πόλης του Ναυπλίου και να ζητήσει τις θέσεις τους σχετικά με τα παραπάνω προβλήματα.

3. Να ζητήσει την άσκηση πίεσης εκ μέρους του Τμήματος Φοιτητικής Μέριμνας του ΠΑ.ΠΕΛ. προς την νέα δημοτική αρχή για λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας δωρεάν μετακίνησης φοιτητών και δημοτών στα πρότυπα άλλων Δήμων της χώρας με παράλληλη άσκηση πίεσης προς τα ΚΤΕΛ Αργολίδας για λειτουργία λεωφορειακής γραμμής από το κέντρο της πόλης προς το Πανεπιστήμιο (κτήριο Άριας) με τουλάχιστον 4 δρομολόγια (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ).

4. Να αιτηθεί προς τον Δήμο Ναυπλιέων την ανάληψη πρωτοβουλίας για κατασκευή πεζοδρομίου κατά μήκος της οδού Αγίας Μονής σε εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis