home design 800x400

home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Χρηματοδοτικές δράσεις για αλιεία, θάλασσα και υδατοκαλλιέργεια

Διαβούλευση για τις θαλάσσιες περιοχές στις Π.Ε. Αργολίδας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Νήσων Αττικής στο πλαίσιο του ΠΑΛΥΘ 2021 – 2027
Υδατοκαλλιέργεια Νότια Πελοπόννησο

Μετά από διαβούλευση πρόκειται να καταρτιστεί η τοπική στρατηγική για την αλιεία, τη θάλασσα και την υδατοκαλλιέργεια, σύμφωνα µε την εθνική πολιτική και τις πολιτικές ανάπτυξης στην αλιευτική ζώνη Νήσων Αττικής και Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου.

Η εν λόγω ζώνη περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές στις Π.Ε. Αργολίδας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Νήσων Αττικής, ενώ στην περιοχή δραστηριοποιούνται τρεις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), το Δίκτυο Νήσων Αττικής και οι ΑΟΤΑ  “Πάρνωνας Α.Ε.” και “Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε.”

Στόχος της διαβούλευσης είναι οι τοπικοί φορείς και ο τοπικός πληθυσμός να συμβάλουν, µέσω της bottom – up διαδικασίας στην επιλογή του εταιρικού σχήματος και της περιοχής παρέμβασης, καθώς και στην διαμόρφωση της τοπικής στρατηγικής.

ΠΑΛΥΘ 2021 – 2027

Τα πιο πάνω λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του ΠΑΛΥΘ 2021 – 2027 (Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας), το οποίο αναπτύσσεται και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ).

Στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας είναι, μακροπρόθεσμα, βιώσιμες από περιβαλλοντικής άποψης και υπόκεινται σε διαχείριση που είναι συμβατή µε τους στόχους της επίτευξης οικονομικών και κοινωνικών οφελών, καθώς και οφελών στον τομέα της απασχόλησης.

Το πρόγραμμα, εξυπηρετεί επίσης την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και σειρά διεθνών και ευρωπαϊκών στρατηγικών και δεσμεύσεων, που θέτουν ευρύτερους στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη, τη βιοποικιλότητα, την πράσινη μετάβαση, και τη θαλάσσια διακυβέρνηση.

Χρηματοδοτούμενες δράσεις

Οι τύποι παρεμβάσεων που θα προταθούν στη στρατηγική θα πρέπει να συμβάλλουν στον ειδικό στόχο της Προτεραιότητας 3 και περιλαμβάνουν δράσεις δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, δράσεις συνεργασίας και δράσεις για την οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΔ.

Α) Δημόσιες επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών και έργα συνεργασίας

  • Ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ιδεών που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ανάγκες, προωθούν την ένταξη και ωφελούν την τοπική κοινωνία.
  • Ανάπτυξη ικανοτήτων (εκπαίδευση, κατάρτιση) σε επιλεγμένες δραστηριότητες κομβικές για τις περιοχές παρέμβασης.
  • Εισαγωγή καινοτομίας, ορθών πρακτικών ή/και υλοποίηση επενδύσεων για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού και Φυσικού αποθέματος.
  • Παρεμβάσεις και έργα για την αύξηση της ελκυστικότητας και της προσβασιμότητας των περιοχών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την βελτίωση της καθημερινότητας µέσω χρήσης ΤΠΕ και της ανάπτυξης του επιπέδου υγείας και εκπαίδευσης, κλπ.
  • Δράσεις για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας των δύο φύλων της άρσης των αποκλεισμών και της παροχής ίσων ευκαιριών
  • Παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος (ανακύκλωση, ενεργειακή αποδοτικότητα, χρήση ΑΠΕ) και της βιοποικιλότητας της παράκτιες περιοχές.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των εμπλεκομένων Φορέων που συνδέονται µε το Νatura 2000.
  • Στήριξη της δικτύωσης και της συνεργασίας µε άλλες τοπικές κοινότητες µε παρόμοια χαρακτηριστικά και ανταλλαγή καλών πρακτικών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο διεδαφικών και διακρατικών συνεργασιών των ΟΤΔ.

Ο συνολικός προὔπολογισμός των ανωτέρω παρεμβάσεων μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 400.000 ευρώ ανά πράξη, ενώ για άυλες ενέργειες, μικρές προμήθειες ή άλλες συναφείς ενέργειες ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε πράξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ.

Β) Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών

  • Δράσεις ενίσχυσης της μικρής παράκτιας αλιείας
  • Υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, µε έµφαση στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ιδεών που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ανάγκες, προωθούν την ένταξη και ωφελούν την τοπική κοινωνία
  • Ανάπτυξη ικανοτήτων (εκπαίδευση, κατάρτιση) σε επιλεγμένες δραστηριότητες κομβικές για την περιοχή παρέμβασης
  • Εισαγωγή καινοτομίας, ορθών πρακτικών ή/και υλοποίηση επενδύσεων για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος
  • Δράσεις για την στήριξη της τοπικής απασχόλησης (επιχορηγήσεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης, απασχόλησης νέων και ανέργων, προγράμματα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, κλπ.)
  • Στήριξη της δημιουργίας διακλαδικών δικτύων και συνεργειών (αλιεία, εμπορία, εστίαση/τουρισμός) για την ανάπτυξη και διάθεση πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων (τοπικά συστήματα τροφίμων)
  • Παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος (ανακύκλωση, ενεργειακή αποδοτικότητα, χρήση ΑΠΕ) και της βιοποικιλότητας στις παράκτιες περιοχές
  • Ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της τοπικής γαλάζιας οικονομίας, για παράδειγμα στον τουρισμό (αλιευτικός, βιωματικός, καταδυτικός, κλπ), τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες και τις πολιτιστικές θαλάσσιες δραστηριότητες
  • Ενθάρρυνση της ανάπτυξης και της παραγωγής νέων προϊόντων ή απόδοσης προστιθέμενης αξίας σε ήδη υπάρχοντα και προώθηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων
  • Αξιοποίηση περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων περιοχών σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας π.χ. λιμνοθάλασσες µε τη µορφή οικο-αλιευτικών δραστηριοτήτων (ειδικές μορφές τουρισμού)
  • Ανάπτυξη ικανοτήτων (π.χ. παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών) για επιλεγμένες δραστηριότητες, διαφορετικές ἡ συμπληρωματικές αυτών που ήδη ασκούν οι δυνητικά ωφελούμενοι
  • Προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της οικοτεχνίας, µε έμφαση στην ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των γυναικών και ειδικών ομάδων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των ανωτέρω παρεμβάσεων μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 400.000 ευρώ ανά πράξη.

Γ) Δράσεις για την οργάνωση και λειτουργία των ΟΤΔ

  • Προπαρασκευαστικές δράσεις για τις ΤΑΠ ΤοΚ (Εκπόνηση στρατηγικών για της περιοχές παρέμβασης, μελέτες για της περιοχές, δράσεις επικοινωνίας και διαβούλευσης, κ.α.)
  • Ενέργειες για την οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία των Ομάδων Τοπικής Δράσης (κάλυψη λειτουργικού κόστους ΟΤΔ, δράσεις κατάρτισης στελεχών ΟΤΔ, κ.α.).

Ομάδες ενδιαφερομένων

Οι βασικές ομάδες στόχοι των δράσεων του Ειδικού Στόχου είναι οι Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ). Στους ωφελούμενους από τις δράσεις των ΤΑΠ ΤοΚ περιλαμβάνονται:

Αλιείς και αλιευτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας, επιλεγμένοι κλάδοι τοπικών επιχειρήσεων, δημόσιοι φορείς, ΟΤΑ, κοινωνικοί και οικονομικοί συλλογικοί φορείς, ερευνητικοί φορείς και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, φορείς συμβουλευτικής και κατάρτισης, ΜΚΟ Συνεργατικά σχήματα, ενώ το ευρύ κοινό θα είναι αποδέκτης δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis