Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας προήδρευσε σήμερα Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου σε κοινή συνεδρίαση των ΣΟΠΠ και των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες και να γίνουν όλα όσα απομένουν να γίνουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εν όψει της έλευσης της κακοκαιρίας Elias, όπως προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) που εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ).
Στην εν λόγω σύσκεψη, εξετάστηκε αναλυτικά η κατάσταση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και διαπιστώθηκε ότι αναλογικά με τις χρηματοδοτήσεις που είχε στη διάθεσή της η Περιφέρεια έχει επιτελεστεί σημαντικό έργο όσον αφορά σε προληπτικές ενέργειες πολιτικής προστασίας, με παρεμβάσεις στα πλέον επικίνδυνα σημεία κάθε Ενότητας, ενώ από τον περιφερειάρχη επισημάνθηκε πως θα πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους δήμους, που οφείλουν να παρεμβαίνουν στα ρέματα τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης.
Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η κατάσταση ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων -“είμαστε σε ετοιμότητα σε κάθε περίπτωση” τόνισε ο Π. Νίκας, ο οποίος ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως κανένα έργο -σε καμία χώρα- δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ακραίας έντασης φαινόμενα, προσθέτοντας ότι αν εκδηλωθούν τέτοια θα συγκαλείται αμέσως το ΣΟΠΠ της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Οι παρεμβάσεις
“Ως Περιφέρεια κάναμε ό,τι μπορούσαμε και στις 5 Π.Ε. σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες που είχαμε, ενώ επιπλέον έγιναν και παρεμβάσεις σε πυρόπληκτες περιοχές” σημείωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας πως “υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων σε πολλά σημεία του οποίου έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις, με σκοπό να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες επιπτώσεις από μεσαίας ή ισχυρής έντασης φαινόμενα”.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο οροπέδιο της Τρίπολης στην περιοχή Ζευγολατιού – Νεοχωρίου, όπου ήδη με σχετική απόφαση του Π. Νίκα έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης για την μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων καθώς και των συνεπειών τους, μέσω της μίσθωσης μηχανημάτων έργου και βαρέων οχημάτων που θα βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα στην πιο πάνω περιοχή. Τα εν λόγω μηχανήματα, εξ άλλου, θα προβούν σε ενδελεχείς καθαρισμούς όλων των τάφρων που υπάρχουν, τις οποίες και θα διευρύνουν όπου αυτό είναι δυνατό.
Εξ άλλου, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, εργολαβίες έχουν γίνει στην Κορινθία, αν και ορισμένες μένουν “κολλημένες” λόγω προσφυγών. Στην Αργολίδα έχουν γίνει επίσης παρεμβάσεις, αλλά σε περίπτωση ακραίου φαινομένου, όπως τονίστηκε, αναμένονται ορισμένα προβλήματα στο αργολικό πεδίο, καθώς οι ποταμοί εκεί έχουν μικρές κλίσεις.
Ακόμα, όσον αφορά στη Λακωνία, ήδη καθαρίζεται ο Ευρώτας από την περιοχή της Σκάλας μέχρι τις εκβολές, με την σχετική εργολαβία να βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στη Μεσσηνία, τέλος, έχουν καθαριστεί τόσο ο Πάμισος, όσο και ο Άρις.
Το ΕΔΕΚΦ της ΕΜΥ
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού (ΕΔΕΚ) που είχε εκδοθεί στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, αναβαθμίζεται σε ΕΔΕΚΦ (έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων). Όπως σημειώνεται, ειδικότερα, το σύστημα κακοκαιρίας που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, λαμβάνει την ονομασία Elias.
Πιο αναλυτικά, η πρόβλεψη στο ΕΔΕΚΦ είναι:
“Την Τρίτη (26-9-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.
Την Τετάρτη (27-9-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.
Την Πέμπτη (28-9-2023) σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Εως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.
Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)”.
Μέτρα προστασίας
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Κατά την διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς να αποφύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές (πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών, χαλαζόπτωση).