home design 800Χ400

Πρατήριο διάθεσης υγραερίου στην Αργολίδα πιάστηκε για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους 404.394,44 ευρώ και υπέπεσε σε λαθρεμπορία για 575.244,86 λίτρα

Η σφράγιση πρατηρίων για μη έκδοση αποδείξεων είναι, πλέον, συνηθισμένη και οι περιπτώσεις που αποκαλύπτονται είτε από καταγγελίες είτε από διασταυρώσεις του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ, πληθαίνουν. 

Το νέο πεδίο δράσης φαίνεται ότι είναι το υγραέριο, που χρησιμοποιείται, πλέον και σε οχήματα ιδιωτικής χρήσης, πέρα από τα ταξί.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου στην Αργολίδα, πρατήριο διάθεσης υγραερίου δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους 404.394,44 ευρώ και υπέπεσε σε λαθρεμπορία για 575.244,86 λίτρα.

Μόνο την περσινή χρονιά κατασχέθηκαν πάνω από 136.000 λίτρα λαθραίων καυσίμων, ενώ το 2021 είχαν αγγίξει τις 200.000 λίτρα, δηλαδή υπερδιπλάσιες ποσότητες από το 2020 και υπερτριπλάσιες από το 2019! Όσον αφορά στην τρέχουσα χρονιά, οι υποθέσεις λαθρεμπορίας είναι πολλές και ηχηρές, με λαθραία-νοθευμένα καύσιμα, ανύπαρκτους ΑΦΜ, δεξαμενόπλοια με αδήλωτο ναυτιλιακό καύσιμο, κρυμμένες δεξαμενές βενζίνης.

Οι μέθοδοι νοθείας

Η μικρή διαφορά του ΕΦΚ μεταξύ πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης έχει περιορίσει στο ελάχιστο το κίνητρο που είχαν μέχρι πρόσφατα τα κυκλώματα λαθρεμπορίας. Ωστόσο, το αδασμολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο εξακολουθεί να λειτουργεί σαν μαγνήτης για όσους θέλουν να αποκομίσουν κέρδη, νοθεύοντας το κυρίως με πετρέλαιο θέρμανσης.

Στις βενζίνες, η νέα «πληγή» είναι ευρεία χρήση διαλυτών για τη νοθεία της. Οι διαλύτες αυτοί δεν επιβαρύνονται με τον Ειδικό Φόρο που επιβαρύνονται οι βενζίνες, άρα κάθε κυβικό που αντικαθιστούν, ισοδυναμεί με αντίστοιχη απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία.

Σε πρόσφατο έλεγχο σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων που είχαν Διαχειριστή το ίδιο πρόσωπο διαπιστώθηκε κατ’ αρχάς, κατοχή και εμπορία υγρών καυσίμων για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούντες δασμοί και λοιποί φόροι. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η επιχείρηση χρησιμοποίησε 30.000 λίτρα, χύμα χημικού προϊόντος με εμπορική ονομασία «SOLVENT» για νοθεία βενζίνης αμόλυβδης στην εγχώρια αγορά και 5.000 λίτρα χύμα ορυκτελαίων για νοθεία του πετρελαίου κίνησης. Συνέπεια αυτών ήταν να διαφύγουν την καταβολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων ύψους 151.303,75 ευρώ.

Τα μέτρα

Πέρα από τον συντονισμό των διωκτικών αρχών, την ένταση των ελέγχων και τα πρόστιμα που «πέφτουν», γίνονται παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, που εκτιμάται ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως ασφαλιστικές δικλίδες:

  • Ηλεκτρονικό μητρώο για την απογραφή όλων των δεξαμενών καυσίμων.
  • Υποχρέωση εγκατάστασης συστήματος εισροών-εκροών, πέραν των πρατηρίων υγρών καυσίμων, και σε φορολογικές αποθήκες και αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης υγραερίων.
  • Υποχρέωση εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) σε βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά εφοδιαστικά μέσα (σλέπια) και άλλα πλοία μεταφοράς ναυτιλιακού καυσίμου.
  • Υποχρέωση φορολογικής σήμανσης (ιχνηθέτηση) των καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των υγραερίων, με νέους μοριακούς ιχνηθέτες.
  • Σφράγιση των βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων για τα οποία έχει δηλωθεί εξαγωγή, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτά δεν θα διοχετευθούν στο εσωτερικό της χώρας.

Αν και δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς με ασφάλεια τις απώλειες από το λαθρεμπόριο καυσίμων, οι εκτιμήσεις είναι ότι χάνονται κάθε χρόνο από τα κρατικά ταμεία γύρω στα 150 εκατ. ευρώ.

Σχόλια

Exit mobile version