home design 800x400

home design 1170Χ320

Βουνό ή θάλασσα; Αυτός ο μαγευτικός προορισμός της Πελοποννήσου προσφέρει απλόχερα και τα δύο

Ιδανικός τόπος για ήσυχες, οικονομικές και οικογενειακές διακοπές. Υπάρχουν καταλύματα και ταβέρνες με καλό φαγητό και ψάρι, καφέ και μπαράκια.
Τυρός Κυνουρίας πανοραμικές (4)

Κάτω από την πλαγιά του Πάρνωνα, εκεί που τελειώνει ο Αργολικός κόλπος και ξεκινά το Μυρτώο Πέλαγος, απλώνεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός Σαπουνακαίικα, που ενώνεται με την Παραλία του Τυρού.

Ο Τυρός Κυνουρίας απέχει 40 χιλιόμετρα από το Άστρος και 18 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο. Βουνό και θάλασσα συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, καθώς αυτός ο προορισμός προσφέρει απλόχερα και τα δύο, αν και οι περισσότεροι τον προτιμούν για τις κρυστάλλινες παραλίες του.

Όποιος βρεθεί εκεί αξίζει να επιδιώξει να ακούσει την Τσακώνικη διάλεκτο, από ελάχιστους από τους φιλόξενους κατοίκους, που προέρχεται από τη Δωρική Διάλεκτο της Αρχαίας Ελληνικής.

Ήσυχες και οικονομικές διακοπές δίπλα στο κύμα

Ιδανικός τόπος για ήσυχες, οικονομικές και οικογενειακές διακοπές. Υπάρχουν καταλύματα και ταβέρνες με καλό φαγητό και ψάρι, καφέ και μπαράκια.

Στον Τυρό και γύρω από αυτόν υπάρχουν πολλές επιλογές για κολύμπι το καλοκαίρι.

Η παραλία του Τυρού – Σαπουνακαίικων με πεντακάθαρα νερά εκτείνεται σε όλο το μήκος του οικισμού.

Πριν τον Τυρό βρίσκεται η παραλία Τηγάνι, στο τέλος της καταπράσινης από πεύκα  πλαγιάς. Στην άκρη της παραλίας βρίσκεται η «σπηλιά των ερωτευμένων».

Σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται οι παραλίες Λιβάδι, Κίσσακας, Λυγεριά, Τσέρφος, Ζαρίτσι (Άγιος Χριστόφορος), Κρυονέρι, όλες ξεχωριστές και πανέμορφες.

Must εξορμήσεις από τον Τυρό, το Λεωνίδιο, τα Πούλιθρα και ο ορεινός Κοσμάς Κυνουρίας.

Βίντεο: AirShooter Gr

Ιστορικά στοιχεία

Ο Τυρός κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, υπήρξε ένα από τα επίνεια της αρχαίας Σπάρτης, στο λόφο πάνω από το σημερινό λιμάνι, υπάρχουν τα ερείπια προϊστορικού οικισμού – κάστρου της Λυγαριάς που βοηθούσε στην εποπτεία του λιμένα της Κώμης του Τυρού που βρισκόταν 100μ. ενδότερα στη σημερινή θέση Καραβοστάσι.

Ο Τυρός έχει πάρει την ονομασία του από το ιερό του Απόλλωνα Τυρίτη (ΑΠΕΛΛΟΝΙ ΤΥΡΙΤΑ), τοπικής θεότητας που λατρευόταν στην περιοχή.

Η θέση του ιερού βρίσκεται στο λόφο του Προφήτη Ηλία νοτιοδυτικά της κωμόπολης.
Εκτενείς ανασκαφές έκανε ο καθηγητής Ρωμαίος, αρχαία ευρήματα έχουν βρεθεί και στο οροπέδιο Παλιόχωρα του Τυρού και στο όρος του Οριώντα (1.194 μ).

Τα ευρήματα από την περιοχή βρίσκονται σήμερα στα μουσεία της Σπάρτης, Τρίπολης, Άστρους, στο Μουσείο Μπενάκη όπως επίσης και στο μουσείο του Λούβρου.

Στα Λακωνικά του Παυσανία αναφέρεται ως «κόμη μετά λιμένος».

Ο Τυρός σε εικόνες

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τον μαγευτικό Τυρό που προσφέρει απλόχερα βουνό και θάλασσα σε όποιον τον επισκεφθεί:

Σχόλια

newsletter banner anagnostis