home design 800Χ400

Πελοπόννησος: Περιφέρεια πρότυπο θέλει ο Πτωχός – Οι 7 πυλώνες της ανάπτυξης

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναπτύσσει το σκεπτικό του και αναλύει τους βασικούς άξονες του προγράμματός του

Περιφέρεια πρότυπο θέλει να κάνει την Πελοπόννησο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, κάτι που στοχεύει να πετύχει μέσα από 7 πυλώνες ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο 47χρονος Δημήτρης Πτωχός έχοντας μεταξύ άλλων την εμπειρία από την διδακτορική μου διατριβή στην Επιχειρησιακή Έρευνα και έχοντας διατελέσει Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2012-2015,

Επενδύσεις στην Πελοπόννησο

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, σε συνέντευξή στην ΕΡΤ Καλαμάτας και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Γαζούλη αναφέρθηκε στο στόχο των επενδύσεων που οραματίζεται για την Πελοπόννησο:

«Σίγουρα οι δύο βασικοί παραγωγικοί τομείς πρέπει να είναι ο πρωτογενής τομέας και τουρισμός. Είναι τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει είναι ότι πρέπει να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ όλων των τομέων που μπορούν να δημιουργήσουν αυτή την προστιθέμενη αξία. Πώς μπορούν να γίνουν; Πρώτα  από όλα φτιάχνοντας ένα βασικό υπόβαθρο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα δεν έχει χωροταξικό σχεδιασμό, θα μπορούσαμε να το τελειώσουμε πολύ γρήγορα, ώστε κάθε δυνητικός επενδυτής στην Περιφέρεια μας να μπορεί να ξέρει πού μπορεί να κάνει τι, πόσο γρήγορα, με ποιες υποδομές, ώστε να μπορέσει να βάλει στην παραγωγική διαδικασία την επένδυσή του το συντομότερο χρονικό διάστημα.

Το δεύτερο πράγμα το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να εκσυγχρονίσουμε κάποιες υποδομές, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν τέτοιου είδους επενδύσεις και κυρίως αναφέρομαι στο νερό και στην πρόσβαση, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά. Θα μου επιτρέψετε να πω και για μικρότερα πράγματα αλλά εξίσου σημαντικά, όπως είναι η ευρυζωνικότητα. Πρόσφατα  πήγαινα από τη Σπάρτη στο Γύθειο για παράδειγμα και δεν έπιανε το κινητό τηλέφωνο. Υπάρχουν τέτοια πράγματα τα οποία μπορούμε να τα διορθώσουμε. Έπειτα όλα τα προγράμματα τα οποία πρέπει να γίνουν για ενίσχυση επιχειρήσεων θα πρέπει να σχεδιαστούν με έναν τρόπο ώστε η ανταπόκριση του δημόσιου φορέα προς τους επενδυτές να είναι πιο άμεση, πιο ουσιαστική, ώστε να μη χρειάζεται ο κάθε επενδυτής να «στεγνώνει» τελείως από ρευστότητα ή από οτιδήποτε άλλο μέχρι να πάρει την ενίσχυση του κράτους».

Οι 7 πυλώνες ανάπτυξης

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη σχετικά με τους επτά βασικούς άξονες του προγράμματος του είπε:

«Έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει επτά βασικούς άξονες:

•Νομίζω ότι το βασικότερο πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι να δημιουργήσουμε πάλι αναπτυξιακές δυνατότητες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Νομίζω ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να φέρουν πλούτο, να φέρουν γνώση, να φέρουν νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και αυτό θα είναι βασική μας προτεραιότητα.

•Οι δύο βασικοί πυλώνες στους οποίους θα σταθούμε είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Δύο τομείς στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχουμε κάνει πολλά πράγματα, μπορούμε όμως να κάνουμε πολύ περισσότερα. Κυρίως πρέπει να δημιουργήσουμε συνέργειες μεταξύ τους προκειμένου να έχει προστιθέμενη αξία.

•Ένας τρίτος άξονας είναι ίδιες οι διαδικασίες και υπηρεσίες της περιφέρειας Πελοποννήσου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν, πρέπει να απλοποιηθούν σε πάρα πολλά σημεία και πρέπει σίγουρα να ψηφιοποιηθούν όσες μπορούμε μόνοι μας από την περιφέρεια και όσες χρειάζεται και η συνδρομή του κράτους να το διεκδικήσουμε και να το κάνουμε από κοινού. Πάντα βάζοντας στο επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο πολίτης για εμάς θα αποτελέσει τον πυρήνα όλων των δράσεων μας.

•Ένας τέταρτος άξονας είναι οι υποδομές. Αυτό που κυρίως συζητάμε όλοι μας οδικά έργα, τα έργα που αφορούν τη διαχείριση φυσικών πόρων, όπως είναι το νερό, που κατά την άποψή μου θα είναι και ένα από τα κρισιμότερα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε επόμενα χρόνια. Τα σκουπίδια και τα στερεά απόβλητα, στα οποία έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά βήματα και γενικότερα οι υποδομές που είναι αναγκαίες ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

•Ένας πέμπτος άξονας είναι η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Έχουμε ένα εκπληκτικό περιβάλλον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η πολιτική προστασία, η απολιγνιτοποίηση σε περιοχές όπως είναι η Μεγαλόπολη και γενικότερα δράσεις που μπορούμε να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.

•Ένας εκτός άξονας είναι η ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος. Η  Πελοπόννησος έχει πάρα πολλά μνημεία, έχει πάρα πολλούς πολιτιστικούς χώρους, έχει απίθανα σημεία με παραδόσεις και πράγματα τα οποία μπορούμε να αναδείξουμε και να δημιουργήσουμε πολλές συνέργειες με τον τουρισμό ή τον πρωτογενή τομέα.

•Και  τελευταίος και έβδομος άξονας αλλά βασική μας προτεραιότητα είναι να ασχοληθούμε πάρα πολύ με δομές πρόνοιας, υγείας, αλληλεγγύης και να κάνουμε οτιδήποτε πρέπει ώστε κανένας να μη μένει πίσω αυτόν τον αναπτυξιακό προσανατολισμό που δίνουμε για την Περιφέρεια».

Σχόλια

Exit mobile version