Στη νοτιοανατολική ακτή του Πόρου, αμέσως μετά το κοσμοπολίτικο Ασκέλι με τη μεγάλη πλαζ και το πλήθος εστιατορίων και καταλυμάτων, ο δρόμος σας οδηγεί σε μια μικρή, γαλήνια παραλία που παίρνει το όνομά της από το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία του νησιού, εν λειτουργία από το 1720. Χτισμένο σε απόσταση μόλις 4χλμ. από τη Χώρα και επιβλέποντας από την πλαγιά το γραφικό κολπίσκο κάτω του, το μοναστήρι αυτό αποτελεί εξαίρετο δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και γαλήνιο ησυχαστήριο μέσα στην πλούσια φύση που το περιβάλλει. Χτίστηκε στη θέση παλαιότερου μοναστηριού, πιθανόν του 14ου αιώνα. Έναν αιώνα αργότερα, αγωνιστές του 1821 έκαναν τη Μονή τόπο των μυστικών τους συναντήσεων, οργανώνοντας από εκεί τον από θαλάσσης αγώνα.
Γι’ αυτό και σήμερα στον περίβολό της ο επισκέπτης μπορεί να δει του τάφους των ναυμάχων της Επανάστασης, Μανώλη Τομπάζη από την Ύδρα και Νικολή Αποστόλη από τα Ψαρά. Λίγα χρόνια μετά, ο Ιωάννης Καποδίστριας στέγασε εδώ την πρώτη Εκκλησιαστική Σχολή της Ελλάδας, με την έναρξη των μαθημάτων να ξεκινά με επισημότητα στις 30η Οκτωβρίου 1830 με 15 μαθητές και το διδακτικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει Ελληνική γλώσσα, Ιερά κατήχηση, Ιστορία και Ξυλουργική.
Πριν αφήσετε πίσω σας τα ψηλά τείχη της Μονής, απολαύστε τη μαγευτική θέα στην καταπράσινη πλαγιά και αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί ως τα καταγάλανα νερά της παραλίας Μοναστήρι, που συχνά αποτελεί αγκυροβόλι για εντυπωσιακά σκάφη.
Είναι πλέον ώρα για μια αναζωογονητική βουτιά και χαλάρωση στη μικρή και γραφική παραλία που αγναντεύατε από ψηλά. Με το μεγαλύτερο μέρος της να καλύπτεται από πολύχρωμες ομπρέλες και άνετες ξαπλώστρες για τις οποίες γίνεται και κράτηση, με ένα καλά οργανωμένο beach bar-καντίνα που προσφέρει δροσερά αναψυκτικά, cocktails και χορταστικά σνακ και με διαθέσιμα ντους για όλους, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απολαύσετε κολύμπι σε πεντακάθαρα και την υπέροχη θέα που φτάνει στις ακτές της Πελοποννήσου, στο Λεμονοδάσος του Γαλατά και στο μικρό νησάκι Μπούρτζι.