Η Καλαμάτα, είναι πόλη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας. Η πόλη είναι χτισμένη στην θέση των αρχαίων Φαρών, στους πρόποδες του επιβλητικού Ταΰγετου στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου.
Η Καλαμάτα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου, μετά την Πάτρα και απέχει 255 χλμ από την Αθήνα, 215 χλμ από την Πάτρα και 715 χλμ από την Θεσσαλονίκη.
Η πόλη της Καλαμάτας αποτελεί το οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου ενώ η γεωγραφική της θέση και το εύκρατο μεσογειακό της κλίμα την καθιστούν μια από τις πιο χαρισματικές πόλεις της Ελλάδας.
Ο δήμος περιλαμβάνει και 13 δημοτικά διαμερίσματα που εκτείνονται από τα δυτικά πεδινά της πόλης έως τον κεντρικό όγκο του Ταΰγετου και τα ανατολικά παράλια.
Ιστορικά στοιχεία
Η παλιά πόλη ήταν χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Φαραί. Το όνομά της “Καλαμάτα” πρωτοεμφανίζεται το 1142 στο τρίτο μέρος του Βίου του Οσίου Νίκωνος του “Μετανοείτε”. Το όνομά της πιθανόν προήλθε από μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία την Καλομάτα ή από τα καλάμια του Νέδοντα και συγκεκριμένα από το λαϊκό τύπο “καλάματα”. Η τελευταία εκδοχή ενισχύεται και από άλλα τοπωνύμια που έχουν πάρει το όνομά τους από το καλάμι.
Η ιστορία της Καλαμάτας χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού ξεκινάει από την Πρωτοελλαδική εποχή (2600-2300 π.Χ.) έχοντας ίχνη ανθρώπινης ζωής που εντοπίστηκαν στα Ακοβίτικα, 2-3 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Η πόλη βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Σπαρτιατών (8ος πΧ – 4ος πΧ αιώνας), των Φράγκων (1205 μΧ), των Ενετών(1685-1715μΧ) και έπειτα των Τούρκων.
Η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή της Μάνης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της Καλαμάτας είναι η απελευθέρωση από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου το 1821. Τότε, ο Νικηταράς, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και άλλοι οπλαρχηγοί μπήκαν στην πόλη ως απελευθερωτές. Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων τελέστηκε δοξολογία και ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821.
Στα τέλη του 19ου αιώνα χτίζεται το λιμάνι της Καλαμάτας που υπάρχει μέχρι και σήμερα, και η πόλη γνώρισε σημαντική ανάπτυξη και ακμή.
Αγροτική παραγωγή και Βιομηχανία
Σήμερα, η Καλαμάτα έχει καταφέρει να διατηρήσει την γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης, με το ιστορικό κέντρο, τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίσματα και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Η οικονομία της πόλης στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στην παραγωγή ελαιολάδου, ελιάς, σύκα, σταφίδα και οπωροκηπευτικών αλλά και στον τουρισμό.
Στην περιοχή υπάρχουν και αρκετές βιομηχανίες μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων αλλά σημαντική είναι και η μονάδα της καπνοβιομηχανίας Καρέλια.
Η Υπαπαντή
Πολιούχος της Καλαμάτας είναι ο επιβλητικός ναός της Υπαπαντής που βρίσκεται κάτω από το κάστρο.
Είναι ο μητροπολιτικός ναός της πόλης και γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου.
Ιδανικό ορμητήριο
Η Καλαμάτα αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον νομό Μεσσηνίας, αφού βρίσκεται στο κέντρο του νομού και μόλις μια ώρα από τους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Συνδυάζοντας αρμονικά βουνό και θάλασσα, η αρχοντική πόλη της Καλαμάτας σας προσκαλεί να την γνωρίσετε και να εξερευνήσετε τον παραδεισένιο τόπο της Μεσσηνιακής Μάνης.