home design 800x400

home design 1170Χ320

Η ποιότητα του νερού του Αναβάλου «έχει χτυπήσει κόκκινο»

Παρόμοιο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί και το 1990, αναφέρει ο Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας
Ανάβαλος

Η ποιότητα του νερού του Αναβάλου «έχει χτυπήσει κόκκινο» στην Αργολίδα, λόγω της υφαλμύρωσης, ενώ παρόμοιο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και το 1990 τονίζει ο Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας.

Σε σύσκεψη που έγινε στην Πυργέλα που οργάνωσε το Δ.Σ της ΚΑΣΟΑ συζητήθηκε το υδατικό πρόβλημα της Αργολίδας και η διατήρηση της αρδευόμενης γεωργίας.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας:

«Στις 12 Ιουνίου 2023, παρευρεθήκαμε σε σύσκεψη που οργάνωσε το Δ.Σ της ΚΑΣΟΑ  στα γραφεία της, στην Πυργέλα, για το υδατικό πρόβλημα.

Ο λόγος ήταν η ποιότητα  του νερού του Αναβάλου, η οποία λόγω της υφαλμύρωσης, σε ορισμένες περιοχές, «έχει χτυπήσει κόκκινο» λόγω της αύξησης της αγωγιμότητας και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στις καλλιέργειες.

Η κατάσταση θυμίζει την αντίστοιχη περίοδο του 1990, όπου και τότε το πρόβλημα της ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης των υπόγειων νερών είχε οξυνθεί και μάλιστα τα Ίρια, κινδύνευαν να ερημωθούν από τη χρήση των υφάλμυρων νερών.

Στη σύσκεψη αυτή, τόσο στις παρουσιάσεις όσο και σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν αλλά και σε τοποθετήσεις κυρίως από νεαρούς καλλιεργητές του αργολικού κάμπου  διαπιστώσαμε ότι, οι απορίες αφορούσαν διαχρονικά θέματα που είχαν συζητηθεί  ενώ πολλές απορίες είχαν απαντηθεί στην ημερίδα με τίτλο «Το υδατικό πρόβλημα της Αργολίδας», που είχε οργανώσει ο Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας στις 8 Ιουνίου 1990, στο Πνευματικό Κέντρο Ναυπλίου.  

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τότε από το Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας  κ. Αλέξανδρο Πουλοβασίλη αναδείχθηκε η ανάγκη εφαρμογής του τεχνητού εμπλουτισμού των υπόγειων νερών από την πηγή του Κεφαλαρίου. Η εφαρμογή αυτή συστηματοποιήθηκε τα επόμενα χρόνια με τη συμμετοχή των αγροτών και των φορέων τους με αποτέλεσμα την ορατή βελτίωση της ποιότητας των νερών.

Η ανάδειξη του υδατικού προβλήματος της Αργολίδας τότε καθώς και η δημοσιοποίησή του με τα Πρακτικά που εκδόθηκαν από το Σύλλογό μας ανάγκασε τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες να χρηματοδοτήσουν την επέκταση του έργου του Αναβάλου σε πολλές περιοχές καθώς και στην περιοχή των Ιρίων με ειδική χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Το υδατικό πρόβλημα της Αργολίδας και η διατήρηση της αρδευόμενης γεωργίας είναι διαχρονικά θέματα τα οποία  γίνονται  ακόμη κρισιμότερα με την επερχόμενη κλιματική αλλαγή και τις ορατές αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση των υδατικών πόρων.  

Το έργο του Αναβάλου  διαπιστώνεται κάθε μέρα ότι έχει ανάγκη συστηματικής υποστήριξης, τεχνικής και οικονομικής που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τις εισφορές των αγροτών. 

Η συρρίκνωση και η κατάργηση των κατά τόπους ειδικών Υπηρεσιών (ΥΕΒ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει επιφέρει ανεπίλυτα διοικητικά προβλήματα στη λειτουργία των αρδευτικών έργων και των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αδυναμία συγκρότησης ακόμη και του Διοικητικού Συμβουλίου για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αργολίδα.

Ακόμη, τονίζουμε  για μια ακόμη φορά ότι ο αργολικός κάμπος διαθέτει πολλά επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τα εδάφη και τα νερά του, επισημαίνοντας κυρίως τις εδαφολογικές και υδρολογικές μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (Πουλοβασίλης, Γιάσογλου κ.α).

Τα  δεδομένα αυτά πρέπει να επικαιροποιηθούν (ψηφιοποίηση, δημοσιοποίηση) ώστε να αποτελούν τη βάση για τις αναγκαίες μελλοντικές ενέργειες.

Ο Σύλλογός μας με αυτά τα δεδομένα και μετά τις φετινές εξελίξεις σχετικά με την ποιότητα των νερών,  προχώρησε ύστερα από απόφαση του Δ.Σ, στην ψηφιοποίηση των Πρακτικών της ημερίδας του 1990, προκειμένου αυτά  να αναρτηθούν στο blog που δημιούργησε, ώστε να είναι δυνατή η ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου/νης».

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis