Το Kάστρο της Μπαρδούνιας βρίσκεται κοντά στην κωμόπολη Άγιος Νικόλαος, στη Λακωνία, που παλαιότερα βρισκόταν η έδρα του δήμου Σμύνους και έχει κτιστεί πάνω σε έναν βράχο, που ξεπροβάλει στην όχθη του ποταμού Σμύνους. Το πότε κτίστηκε δεν έχει ακόμα σαφώς προσδιοριστεί. Από τα ερείπια του κάστρου διαφαίνεται η βενετσιάνικη τεχνική καθώς και αρκετές μετατροπές που πραγματοποίησαν σε αυτό οι Τούρκοι.
Βαρδούνια ή Μπαρδούνια κατέληξε να ονομάζεται ολόκληρη η περιοχή γύρω από το κάστρο της Βαρδούνιας ή Μπαρδούνιας. Το σύνορο στην περιοχή των Μπαρδουνοχωρίων μεταξύ Μάνης και Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν πάντοτε το ποτάμι της Μπαρδούνιας ή ο Σμήνος των αρχαίων. Πλησίον της Μέλισσας βρίσκεται της “στάρας” το γεφύρι, όπου σώζεται το τούρκικο φυλάκιο στην ανατολική πλευρά του ποταμιού. Έξω από την Μάνη, αλλά στα σύνορά της, για φοβέρα, τοποθετήθηκαν από τους Τούρκους, ανάμεσα σε Έλληνες χριστιανούς, ως αφεντικά τους, οι φοβεροί εξισλαμισθέντες Αλβανοί της Αρκαδίας.
Όμως τα χωριά που ανήκαν στην Μάνη ποτέ οι πρόγονοί μας δεν τα κατέταξαν με τα υπόλοιπα Μπαρδουνοχώρια. Αυτή η συνολική ονομασία για όλα τα χωριά της περιοχής συντελέσθηκε μετά την απελευθέρωση του 1821. Άλλοτε καταγράφονται εκτός Μάνης και άλλοτε εντός, τόσο σε χάρτες, όσο και σε καταστάσεις απογραφών, βενετσάνικων ή άλλων. Σε χάρτη του Ιωάννου Β. Πατσουράκου του 1926, είναι σημειωμένα εντός της Μάνης, μετά την επέκταση των ορίων της το 1680.