home design 800x400

home design 1170Χ320

Πόλος έλξης το πανηγύρι και η Πελοποννησιακή έκθεση της Τεγέας

Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας πραγματοποιήθηκε κατά την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Πανηγύρι Τεγέας

Ξεκίνησε το πανηγύρι της Τεγέας, ένα γεγονός σημαντικό για το χωριό που είναι πόλος έλξης επισκεπτών απ’ όλες τις γύρω περιοχές όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά και της Αργολίδας, της Μεσσηνίας και όχι μόνο.

Ακόμα ο Τεγεατικός Σύνδεσμος πραγματοποίησε τα εγκαίνια της 51ης Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας, παραμονή της Παναγίας και ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη φετινή Έκθεση και την εμποροπανήγυρη Τεγέας.

Πανηγύρι Τεγέας (1)
Φώτο: anagnostis

Αρχικά τελέστηκε Μέγας Εσπερινός, ακολούθησε λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας και αμέσως μετά τα εγκαίνια της Πελοποννησιακής Έκθεσης.

Παράλληλα σηματοδοτήθηκε και η έναρξη της διάσημης εμποροπανήγυρης, παρουσία πλήθους κόσμου που έσπευσε στην Τεγέα απ’ όλη την Πελοπόννησο.

Πανηγύρι Τεγέας (2)
Φώτο: anagnostis

Π. Νίκας: Η Έκθεση της Τεγέας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Αρκαδία

“Η Έκθεση της Τεγέας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Αρκαδία, η Τεγέα, η λίμνη Τάκα, είναι ένα παραδεισένιο σημείο του οροπεδίου της Μαντινείας με δυνατότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη της Αρκαδίας, της Τρίπολης. Κι αυτό που χρειάζεται δεν είναι να αλληλοσυγχαιρόμαστε, αλλά μια κοινή προσπάθεια ώστε αυτό που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα να υποστηριχθεί, να αποκτήσει παμπελοποννησιακό χαρακτήρα”.

Την πιο πάνω επισήμανση έκανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του το βράδυ σήμερα, Δευτέρα 14 Αυγούστου, κατά την εκδήλωση εγκαινίων της 51ης Παμπελοποννησιακής Εκθεσης και της 138ης εμποροπανήγυρης Τεγέας.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να εκπονηθεί σχετική μελέτη και να υπάρξει στήριξη ότι ο εν λόγω θεσμός να λάβει παμπελοποννησιακή διάσταση. Παράλληλα,, αναφέρθηκε και στην στήριξη από την πλευρά της Περιφέρειας προς τον Τεγεατικό Σύνδεσμο, με 10.000 ευρώ για την διοργάνωση της έκθεσης και με 29.000 ευρώ για την αποκατάσταση των βανδαλισμένων, τα προηγούμενα χρόνια, προτομών των ευεργετών που βρίσκονται στο άλσος.

Συνεχίζοντας, ο Π. Νίκας εξέφρασε την εκτίμηση και την αγάπη τους προς την Αρκαδία και τους Αρκάδες, για το πάθος που έχουν για τον τόπο τους, αλλά ταυτόχρονα και την λύπη του για τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη στους καιρούς μας η Αρκαδία, όπως το πρόβλημα ερήμωσης -“στον τόπο αυτόν που τόσα πρόσφερε στην πατρίδα μας, κλείνουν σχολεία, αδειάζουν τα χωριά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, για να διατυπώσει στη συνέχεια την εκτίμηση ότι “η Αρκαδία με τον πολιτισμό, την ιστορία της, την προσφορά της, με ένα όνομα παγκοσμίως γνωστό, έχει μέλλον. Η δραστηριοποίηση των παιδιών της Αρκαδίας θεωρώ ότι μπορεί να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την προκοπή αυτού του τόπου που μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής και ανάπτυξης” τόνισε ο περιφερειάρχης, για να παρατηρήσει ακολούθως:

“Οι αυτοδιοικητικοί δεν έχουμε εργαλεία στα χέρια μας, ούτε μας αγαπάνε πολύ, μας θέλουν πολύ υποταγμένους και κατευθυνόμενους. Ως συνέπεια, αδυνατούμε να συμβάλουμε με τον τρόπο που θέλουμε στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ας είναι. Πιστεύω στην ελεύθερη και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση, στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη που έχει φωνή και λυπάμαι για το γεγονός ότι ανήκω σε έναν φιλελεύθερο χώρο που δεν αγαπά την ελευθερία στην αυτοδιοίκηση, την ελευθερία του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Εγώ αυτό τον δρόμο ακολούθησα, της ελευθερίας και της ανεξάρτητης φωνής”.

“Θα έρχομαι κάθε χρόνο στην Τεγέα, έστω και χωρίς ιδιότητα” σημείωσε ο Π. Νίκας, εκφράζοντας “ευχαριστίες για την στήριξη στις προσπάθειές μου, με τις όποιες επιτυχίες και τα όποια λάθη”, για καταλήξει υπογραμμίζοντας:

“Εύχομαι τα καλύτερα σε έναν τόπο που εξ αιτίας πολλών χρόνων κυβερνητικής πολιτικής έχει φθάσει πλέον σε ένα σημείο που πρέπει να αρχίσει την αντίστροφη πορεία του προς την ανάπτυξη”.

Νίκας Τεγέα
Ο Παναγιώτης Νίκας

Τζιούμης: Ατενίζουμε το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία

Στα εγκαίνια της 51ης Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας μίλησε ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, υπογραμμίζοντας ότι «ο Δήμος μας αλλάζει, βελτιώνεται και ατενίζει το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία».

Όπως ανέφερε στην ομιλία του:

«Κυρίες και Κύριοι,

Σύσσωμος ο Ελληνισμός, η απανταχού της γης Ορθοδοξία, προπαντός όμως η Ελλάδα της υπαίθρου – σε χωριά και σε κωμοπόλεις, σε νησιά και σε ακρογιάλια, σε βράχους σαν την τυραγνισμένη Σουμελά της Καππαδοκίας ή την δική μας επιβλητική Έλωνα -, παντού, οι πάντες, τιμούν και γιορτάζουν, γιορτάζουμε, μεσοκαλόκαιρα την Μεγαλόχαρη, με ευλάβεια αναφερόμαστε στην Κοίμηση της πάναγνης Μητέρας και προστάτιδος, αμέτρητοι οι πιστοί που προσκυνούν και ανάβουν κερί στον παρακείμενο περικαλλή ναό της, ευχαριστούν, ικετεύουν, δοξολογούν.

Ευχαριστούμε κι εμείς, ευχαριστώ προσωπικά ως άνθρωπος και ως δήμαρχος του τόπου, διότι, για δεύτερη φορά στην παρούσα θητεία μου – μετά από τα δύο χρόνια ακινησίας και μοναξιάς που επέβαλε η πανδημία – είμαστε εδώ, στην Πεντηκοστή πρώτη Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας, στην Εκατοστή τριακοστή όγδοη Εμποροπανήγυρη Τεγέας, σε μια χαρούμενη και δημιουργική λαοσύναξη, που έρχεται από τον προπερασμένο αιώνα, που έχει ρίζες της σε χρόνους πολύ παλιούς, τότε που η Τεγέα ήταν από τις σπουδαιότερες πόλεις της Αρκαδίας, όρθια και ισχυρή ακόμη και απέναντι στη ακατανίκητη Σπαρτιατική δύναμη, τόπος πολιτισμού και υπερηφάνειας και ευημερίας για τους κατοίκους της, για τους Τεγεάτες.

Τιμή και ευγνωμοσύνη και από καρδιάς μνημόνευση των πρωτεργατών εκείνων, του Τεγεατικού Συνδέσμου, των Τοπικών Αυτοδιοικητικών Αρχών, των ανωνύμων ντόπιων κατοίκων, ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ θεμελίωσαν, καθιέρωσαν και μας χάρισαν μια γνήσια λαϊκή συνάθροιση, ένα ελληνικότατο πανηγύρι, δηλαδή σύναξη χαράς, κεφιού, συνδιασκέδασης, αλλά και οικονομικής και πολιτιστικής σημαντικής διάστασης.

Γιατί όλα αυτά τα στοιχεία συνυπάρχουν στα πανηγύρια του λαού μας – κι ας βλέπουν κάποιοι αφ’ υψηλού, ας… κουμπώνονται και στο άκουσμα, έστω, της λέξης πανηγύρι. Εμείς τα τιμούμε, τα απολαμβάνουμε, μετέχουμε σε αυτά ολόψυχα –όπως μετείχαν οι γονείς και οι πρόγονοί μας.

Έχοντας, εδώ και τέσσερα χρόνια – χρόνια δύσκολα και γεμάτα εμπόδια και κρίσεις εθνικές αλλά και παγκόσμιες – τα ηνία και την ευθύνη ενός ιστορικού και μεγάλου δήμου, του δήμου Τρίπολης, με οχτώ Δημοτικές Ενότητες και εβδομήντα οχτώ χωριά, που το καθένα έχει τις δικές του ανάγκες, τα δικά του προβλήματα και τις δικές του, δικαιολογημένες, απαιτήσεις, μετά από τέσσερα χρόνια, λοιπόν, υποχρεούμαι και μπορώ και πάλι να πω, να υπενθυμίσω, στους συμπολίτες μου, στους συνδημότες μου, τι κάναμε αλλά και τι δεν κάναμε, τι πετύχαμε και πού ΔΕΝ τα καταφέραμε, τι προσπαθήσαμε και τι προσπαθούμε, τι θέλουμε και ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε για την επόμενη θητεία μας, εάν – όπως πιστεύουμε – ο λαός μας εμπιστευτεί και μας δώσει εντολή να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, να ολοκληρώσουμε το έργο μας και το πρόγραμμα που αυτός ενέκρινε και θα εγκρίνει…

Έργο και πρόγραμμα των οποίων μικρή αλλά ενδεικτική εικόνα δίνει το Περίπτερο, με το οποίο ο Δήμος συμμετέχει στην Έκθεση. Επισκεφθείτε το!

Τζιούμης Τεγέα
Ο Κώστας Τζιούμης

Συνοπτικά, λοιπόν, και εντελώς επιγραμματικά – και αφού η στιγμή και η Οικονομική πλευρά της Εμποροπανήγυρης το επιτρέπουν – απαριθμώ.

Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να αναβαθμίσουμε την εικόνα της Τρίπολης και των χωριών.

Ένας δήμος καθαρός, τακτοποιημένος χωρίς τις εικόνες του παρελθόντος (τα σκουπίδια μήνες στους δρόμους) που μας δυσφήμιζαν και μας πλήγωναν.

Σταθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στην επιχειρηματικότητα και τους επαγγελματίες του Δήμου μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας.

Δημοπρατήσαμε και υλοποιήσαμε όλα τα έργα που βρήκαμε ενταγμένα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, επωφεληθήκαμε από ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Αντώνης Τρίτσης, Π.Δ.Ε κλπ – με χρηματοδοτήσεις άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Πραγματικότητα το Open mall, η πλατεία Συνοικισμού στην Τρίπολη, το πρώτο ψηφιακό μουσείο της Τρίπολης το οποίο ανοίγει τις επόμενες ημέρες την πόρτα του στο Πετροπούλειο Κληροδότημα, ολοκληρώνονται εντός των προσεχών εβδομάδων η πλατεία Αγίου Βασιλείου – δύσκολο αλλά σημαντικότατο για την Πόλη έργο – και αυτή του Μπασιάκου, πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, παιδικές χαρές, τα Ηρώα στο Λεβίδι, το Μουσείο Λαμπράκη δίπλα μας και το Μουσείο Σιδηροδρόμου στο Ελαιοχώρι, σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες για την Δημοτική Πινακοθήκη Τρίπολης στο νεοκλασικό Τσιχριτζή, για την ανάδειξη των «ματωμένων» υπογείων του Δικαστηρίου, υπογράφηκαν ήδη οι συμβάσεις για την αποκατάσταση της βίλας Τουρκοβασίλη και την αναδόμηση του Παλαιού Δημαρχείου, για αναγκαίες επεμβάσεις στο Αποστολοπούλειο, κλπ.

Ειδικά εδώ, στην ιστορική και εύφορη Τεγέα που μας φιλοξενεί σήμερα και που για μια βδομάδα θα είναι το επίκεντρο της πολιτιστικής, οικονομικής και, γενικότερα, κοινωνικής ζωής της Αρκαδίας και όχι μόνον, είμαστε παρόντες με μεγάλα έργα: πλατεία Ριζών, πλατεία – πολυχώρος στα «Αλώνια» Σταδίου, αρχαιολογικός περίπατος Αλέας, ενεργειακή αναβάθμιση Γυμνασίου και δεκάδες άλλες μικρές ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Τις γνωρίζετε οι Τεγεάτες, τις βλέπετε, τις ζείτε…

Φίλες και φίλοι

Ο Δήμος μας αλλάζει, βελτιώνεται και ατενίζει το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια νέες, πολύ μεγάλες επενδύσεις ήρθαν στην περιοχή μας, το φυσικό αέριο το οποίο, -παρά τα προσωρινά προβλήματα που δημιουργεί η κατασκευή του, στην καθημερινότητα των πολιτών και στην κατάσταση των δρόμων – θα λειτουργήσει ως επιταχυντής της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες κλπ, είναι εδώ και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η ένταξη του Δήμου μας στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, (ΣΔΑΜ).

Ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο μπορεί να στηρίξει και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Το στοίχημα πλέον για εμάς είναι πως αυτές οι μεγάλες επενδύσεις αλλά και το ΣΔΑΜ θα βοηθήσουν και θα τονώσουν την τοπική επιχειρηματικότητα.

Ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, εξακολουθεί να είναι ο κύριος πυλώνας της τοπικής μας οικονομίας γι αυτό η στήριξή του ήταν και είναι πρωταρχικό μέλημά μας, στο πλαίσιο, βέβαια, πάντοτε των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας.

Έργα αγροτικής οδοποιίας, βελτίωση υποδομών, αντιπλημμυρικά έργα, μηχανήματα έργου και προσωπικό του Δήμου καθημερινά σχεδόν στα χωριά μας, προσπάθεια γενικά να σταθούμε όσο γίνεται «όρθιοι» απέναντι στην ορατή κλιματική αλλαγή.

Και μπορεί – κακώς και αδίκως – Τεγέα και Τρίπολη να απουσιάζουν ουσιαστικά από τον τουριστικό χάρτη της χώρας, όμως τα τελευταία δύο χρόνια, που υποχώρησε η πανδημία, με πάμπολλες εκδηλώσεις, δράσεις πρωτοβουλίες, συνεργασίες φέραμε ξένο κόσμο στην περιοχή μας, μας γνώρισαν, μας διαφήμισαν, μας πρότειναν και σε άλλους.

Το πιστεύουμε, δουλεύουμε συνεχώς και διαπιστώνουμε ότι και στο ζωτικό αυτό σημείο της επισκεψιμότητας, σιγά σιγά, αλλάζει η μοίρα της περιοχής μας.

Όλα τα παραπάνω μου επιτρέπουν να υποστηρίξω ότι προσπαθούμε να βρισκόμαστε παντού, με πρωτοβουλίες, με καινοτόμες δράσεις, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, με συνεργασίες. Συνεργασίες με τοπικές δυνάμεις, όπως το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, επιστημονικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς, Ιδρύματα και πολίτες, προπαντός με την Περιφέρεια και την Πολιτεία, απ’ όπου διεκδικούμε και απαιτούμε και, μέχρι τώρα, αρμονικά συνεργαζόμαστε.

Να τονίσω στο σημείο αυτό την συμπαράσταση των τοπικών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας, την πρόθυμη μεσολάβηση τους για άνοιγμα θυρών…

Προς όλους τους παραπάνω ένα ολόψυχο “ευχαριστώ”.

Παράλειψή μου όμως θα ήταν, να μην απευθύνω, ένα επίσης ολόψυχο ευχαριστώ σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους του Δήμου, των δημοτικών επιχειρήσεων, (ΔΕΥΑΤ, Δημοτικό ραδιόφωνο), του ΝΠΔΔ και όλων των δομών μας, που καθημερινά μοχθούν για να επιτελέσουν την αποστολή τους.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

η ομιλία αυτή δεν είναι περιαυτολογία, ούτε ευλογούμε τα γένια μας.
Είναι μια περιληπτική και αναγκαία αναφορά σε μια τετραετή διαδρομή, με αφορμή ένα σημαντικό γεγονός, όπως είναι τα εγκαίνια της Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας.
Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να εκφράσω, δημόσια, την συγνώμη μου στους συμπολίτες μας και να ζητήσω την κατανόηση τους, για τα λάθη που έχουμε κάνει, για αβλεψίες, για καθυστερήσεις και για πιθανές αστοχίες μας.

Προς το παρόν όμως ας χαρούμε και ας μετάσχουμε όλοι στο γιορτάσι της ΤΕΓΕΑΣ ΜΑΣ, που εύλογα για μια βδομάδα θα είναι προορισμός.

Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι παντοτινή … πανηγυρική διάθεση και συνθήκη.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis