home design 800x400

home design 1170Χ320

Ατενίζοντας το Ναύπλιο μέσα από το ανανεωμένο Μπούρτζι

Ζωηρή επισκεψιμότητα μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης – Ήδη λειτουργεί ασανσέρ ενώ προβλέπεται άμεσα η λειτουργία εστιατορίου και καφέ με τραπέζια που θα έχουν θέα περιμετρικά του μνημείου
Μπούρτζι επισκέπτες Ναύπλιο

Μετά από μια περίοδο 20 χρόνων εγκατάλειψης το Μπούρτζι στο Ναύπλιο ζει νέες μέρες ζωντάνιας και αίγλης. Η επισκεψιμότητα στην καστρονησίδα αυτές τις πρώτες μέρες περιορίζεται κυρίως σε γκρουπ ξένων τουριστών και λιγότερο σε Έλληνες.

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη διαδρομή και την περιήγηση στους χώρους του ανανεωμένου κάστρου, ενώ δεν σταματούν τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τις selfies.

Η γενναία Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των έργων συντήρησης, αποκατάστασης που αποφασίστηκε το 2014, με πάνω από 2,7 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, μετά την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και της συνεργασίας του με την ΕΤΑΔ, βοήθησε στην καθολική αποκατάσταση του, με αφαίρεση ξένων αρχιτεκτονικών προσμίξεων, την διαμόρφωση του μώλου, την αξιοποίηση όλων των εσωτερικών χώρων και την διευκόλυνση πρόσβασης ΑΜΕΑ.

Ήδη λειτουργεί ασανσέρ ενώ προβλέπεται άμεσα η λειτουργία εστιατορίου και καφέ με τραπέζια που θα έχουν θέα περιμετρικά του μνημείου σε Ναύπλιο και Αργολικό κόλπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται μεγάλη έκθεση φωτογραφίας και με αναδρομή στο χθες την εξέλιξη και στο σήμερα του Μπούρτζι, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μπούρτζι επισκέπτες Ναύπλιο

Ναύπλιο: Πόσο κοστίζει μία επίσκεψη στο Μπούρτζι

Οι βαρκάρηδες που αναλαμβάνουν την πεντάλεπτη διαδρομή από το λιμάνι στο Μπούρτζι αμείβονται με 5 ευρώ για κάθε δρομολόγιο, διαθέτοντας POS, ενώ τα δρομολόγια είναι συχνά και θα εναρμονιστούν στην πορεία και με τις νέες χρήσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή.

Οι πρώτες μέρες της δωρεάν παρουσίας εκπνέουν στις 17 Αυγούστου και μετά θα υπάρχει ένα εισιτήριο των 5 ευρώ, ενώ στο χώρο υπάλληλοι επιβλέπουν και διευκολύνουν τους επισκέπτες που έχουν την δυνατότητα από ενημερωτικούς πίνακες να πληροφορηθούν σύντομα και περιεκτικά τα δεδομένα κάθε χώρου.

Μπούρτζι Ναυπλίου: Ποιες ήταν οι χρήσεις του

Αλλά ποιες ήταν οι χρήσεις του από κατασκευής του όταν οι Ενετοί το έκτισαν στη νησίδα Αγίων Θεοδωρων 400 μέτρα από το λιμάνι της πόλης;

Αρχικά ήταν κάστρο, τριώροφος θαλασσόπυργος, φρούριο με πολεμίστρες και κινητές σκάλες για την αυτονόμηση του κάθε ορόφου, αργότερα λειτούργησε ως προσωρινό καταφύγιο της ελληνικής κυβέρνησης το 1826 που κατέφυγε εκεί για να γλυτώσει από τον εμφύλιο του Έθνους.

Μετέπειτα έγινε φυλακή και τόπος εκτελέσεων, σπίτι των δήμιων της γκιλοτινας και την δεκαετία του 1930 μεταμορφώνεται σε πολυτελές ξενοδοχείο 12 δωματίων, μετά από δυναμικές αλλοιώσεις στο μνημείο. Στην δεκαετία του 1960 γίνεται εστιατόριο- καφέ αναψυκτήριο από τον ΕΟΤ ως το 1997 και αργότερα εγκαταλείπεται περιοδικά, χορταριαζει δεν φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις και νεκρώνει. Ακολουθούν 20 χρόνια σιωπής και φωτογράφησης εκ του μακρόθεν ως σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου.

Μπούρτζι
Φώτο: digitalculture.gov.gr

Ναύπλιο: Τι άλλαξε στο Μπούρτζι μετά τα έργα

Το έργο του ΥΠΠΟ, συνοπτικά, περιλάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επισκευή και ανακατασκευή σε όλα τα λειτουργικά τμήματα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του φρουρίου (δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης) και ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρική εγκατάσταση, θέρμανση, ψύξη, τηλεπικοινωνία).
Στους προμαχώνες δημιουργήθηκαν μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο. Επιπλέον διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου.

Στα βόρεια κτήρια εγκαταστάθηκαν βοηθητικές χρήσεις και εξασφαλίσθηκαν συνθήκες πρόσβασης από ΑΜΕΑ με κατασκευή ανελκυστήρα που επιτρέπει την προσπέλαση του βασικού επιπέδου του Φρουρίου. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου, διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του ως δωμάτιο ξενοδοχείου και αποκαταστάθηκε η επίπλωσή του και ο κινητός του εξοπλισμός, ως στοιχείο προβολής της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis